AYVALIK TATLARI FESTİVALİ ‘BARIŞ’ MESAJI VERDİ

Nilgün KAYA

Bu yıl 3. sü düzenlenen Ayvalık Tatları Festivalinin ikinci gününde şiir dinletisi, mübadil çocukları buluşması, Barış yorganı, zeybek ve sirtaki dansı ile ‘Barış’ mesajı verildi. İki Yaka bir hikaye başlıklı festivalin etkinliklerine ilgi yoğun oldu.

İlki geçtiğimiz yıl Zeytin Hasat Şenliği bünyesinde gerçekleştirilen, ikincisi ‘Ayvalık Tatları sokakta’ sloganı ile yapılan festivalin 3.sü ‘Mübadele İki Yaka Bir Hikâye’ adı altında 29-30 Eylül -1 Ekim tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Giritliler Derneği ve Ayvalık Tatları Grubu birlikteliği ile hazırlanan etkinlik Ayvalık el sanatları, Ayvalık yemekleri ile mübadele kültürlerinin yansıtıldığı bir şenlik havasında geçiyor. Eski köylü pazarında kurulan stantlarla başlatılan festivalin ikinci gününde Ayvalıklı Şair Turgut Baygın ve Mirsini Steka Türkçe Yunanca Şiir ve müzik dinletisi,  ile Şeytanın Kahvesi’nde düzenlenen Midillili ve Ayvalıklı mübadil çocuklarının buluşturulması etkinliği ilgi çekti.

CUMHURİYET MEYDANI’NDA BARIŞ YORGANI AÇILDI

Akşamüzeri ise Cumhuriyet Meydanı’nda Altınoluk’tan başlayıp 44 ülkeye uzanan 14 metrelik barış yorganı ve sirtakiden zeybeğe danslarla ‘Barış ‘ mesajı verildi. Kydonia Ayvalık Halk Dansları Topluluğunun gösterileri beğeniyle izlendi. Kırkyama Yorgan sanatçısı Beriye Başak tarafından başlatılan ve dünyayı dolaşarak büyüyen barış yorganına Ayvalık’tan da parça eklendi. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Belediyesinin amblemini yorganına eklerken Başkomutan Atatürk’ün ‘Yurtta sulh dünyada sulh’ mesajını bir kez daha tekrarladı. Gençer, “İnşallah dünyanın her yerinde gezer ve dünyayı sıcaklığı ile barışı ve kardeşliği getirir. Ülkemizin sevgiye, barışa ve huzura çok ihtiyacı var. İnsanları ve hayvanları sevmemiz gerektiğini ifade eden Beriye Başak, “2005’te bu barış yorganı projesini başlattım. 1665 parçaya ulaştım, dünyayı dolaşıyorum barış adına. Bir rüyayı gerçekleştirdim” dedi.