“MADENE KARŞI SİYASİ PARTİLER VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ TEK YÜREK”

Nilgün KAYA

Altınova denizinde demir madeni aramak isteyen şirkete karşı, Ayvalık Belediyesi, Kent Konseyi ve ilçedeki yaşam savunucuları tarafından başlatılan mücadele devam ederken ÇED süreci başlatılan maden aramasına karşı oluşturulan güç birliğine siyasi partilerden de destek geldi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden mücadeleyi ‘her platformda sürdürecekleri’ mesajını verirken Filiz Karayelli yönetimindeki Kent Konseyi, ilçedeki yaşam savunucuları ve Altınova’da ki site yöneticileriyle bir araya geldi.

Altınova Sahilinde Madene Karşı Güç birliği Platformu oluşturuldu. Platformun;  Filiz Karayelli, Ahmet Üzgeç, Halil Coşkun, Cemil Tosunoğlu, Cengiz Karaköse, Gülümser Ayhan, Hamdi Cansever ve Belediye Başkan yardımcısı İbrahim Mühürdaroğlu’ndan oluşan 9 kişilik yürütme komisyonu, başta Kaymakam Gökhan Görgülüarslan olmak üzere AK Parti, CHP, İyi Parti, DSP, HDP İlçe Başkanlığı, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifini ziyaret etti.

 

“MADENE KARŞI SİYASİ PARTİLER VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ TEK YÜREK OLDULAR”

Mücadelelerinin maden araması reddedilinceye kadar devam edeceğini söyleyen Ayvalık Kent Konseyi Başkanı ve Platform temsilcisi Filiz Karayelli, “Komisyon çalışmalarımız ıslak imzalı ve sosyal medyada imza kampanyalarımız ve Ayvalık Kaymakamımız Gökhan Görgülüarslan ile mecliste yer alan siyasi parti ilçe başkanlıkları ve oda ziyaretleri ile devam etti. MHP tarafından görüşme talebimiz olumlu karşılanmamış olup konu hakkında da bir açıklama yapılmamıştır. AKP, CHP, HDP, İYİ PARTİ ziyaretlerimizde dosyalarımızı sunarak destek istedik. Konunun sadece Altınova denizi değil tüm körfez için tehlike oluşturduğunu irdeledik. Deniz içinde yapılacak maden aramasının yaratacağı tahribata karşı ziyaret ettiğimiz siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin tek yürek olduklarını söyleyebilirim. Milletvekillerimizden de yoğun ilgi ve destek almaktayız. Ülkemiz için stratejik önemi olan aramalar dışında doğamızın ve yaşam alanlarımızın ranta kurban edilmesine karşıyız. Demir madeni aramasının bir paravan neden olduğunu ve aslında yüksek rantlar için bu kıyıma sebep olunacağını da biliyoruz. Mücadelemiz kazanıncaya kadar artarak devam edecektir.” dedi.

“EKOLOJİK YIKIMA KARŞI KAMPANYA YÜRÜTÜYORUZ”

Karayelli, “Altınova Sahilinde Madene Karşı Güç birliği Platformu olarak Altınova’da denizden maden çıkarılma çalışmalarının yaratacağı ekolojik yıkıma karşı bir kampanya yürüterek Densan Madencilik’in yaptığı ruhsat başvurusuna ret kararı çıkması için mücadele ediyoruz. Aslında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının aldığı kararla yapılacak olan16 Ekim’deki ÇED halk toplantısının hiç bu yola girmeden baştan reddedilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayvalık Kent Konseyi öncülüğünde yürütülen çalışmalarda ilk önce Ayvalık Belediye meclisinde ve daha sonra Büyükşehir Belediye Meclisinde konunun görüşülmesi ve mücadelemize destek için dilekçe verdik. Kent Konseyi olarak çalışmalarımızın hemen hemen tamamını çevre mücadelesi oluşturuyor ve bizler devlet yetkililerinin baştan bu kararları alması gerektiğini düşünüyoruz. Yaşam alanlarımızda geri dönülmez tahribatlara yol açacak uygulamaların önünü açacak kararlar asla alınmamalıdır” dedi.

“ALTINOVA SAHİLİNDE MADEN ARAMA ADI ALTINDA YAPILACAK TALANA KARŞIYIZ”

CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, “Ayvalık İlçe başkanlığı olarak bizler Altınova sahilinde Maden arama adı altında yapılacak olan talana sonuna kadar karşıyız. Böyle bir maden arama izninin verilmesi Altınova sahili başta olmak üzere tüm Sarımsaklı sahilinin de yok olmasına sebep olacaktır. Yetkilileri bu konuda tekrar uyarıyoruz. Böyle bir maden aramasının detaylarını incelediğimizde kıyı şeridinden başlayarak 22 metre derinliğe kadar zeminden 10 metre kazılarak kum tabakası alttaki çamurla karıştırılacak ve nadide bir kuma sahip sahilimiz yok olacaktır. Ayrıca böylesine zahmetli bir işle demir cevheri aramasının maliyeti şu an demir fiyatının 6-7 kat üzerinde olacaktır. Bu da bizlere böylesi bir çalışmanın altında başka hesapların olduğu hissini vermektedir. İşte bu sebeplerle biz Ayvalık Cumhuriyet Halk Partisi İlçe başkanlığı olarak Genel merkezimizin de desteğini alarak bu talana karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna duyururuz” dedi.