KIRMIZI MERCANLARI KORUMA PROJESİNE YEREL DESTEK

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın su altı zenginliklerinin en önemlilerinden birisi olarak kırmızı mercanların korunması amacıyla önceki ay başlatılan proje, yerel paydaşlarla yapılan görüşmelerle devam ediyor. 4 kurumun ortaklaşa yürüteceği projeye, Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği de destek veriyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi ve AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği işbirliğinde gerçekleştirilecek, Birleşmiş Milletler destekli proje kapsamında, hem tür çeşitleri güncellenecek hem de resif çevrelerine ucunda şamandıra bulunan tonozlar yerleştirilerek mercanların korunması sağlanacak.

AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği Başkanı Attila Kaya, Ayvalık’taki sivil toplum kuruluş temsilcileri ile görüşmeye başladıklarını söyledi.  Maliyeti 95 bin dolar olan,  Birleşmiş Milletlerin 20 bin dolar destek vereceği proje çalışmasının ilk etabının devam ettiğini belirten Atilla Kaya,  10 personelin sahada 500 adet olarak planlanan anket çalışması yaptığını kaydetti.

Ayvalık Belediye Meclisi Çevre Komisyonu üyesi Tülay Çankaya, Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Başkanı Müge Okur ve Yönetim Kurulu üyesi Halil Coşkun ile görüşen Atilla Kaya, “Yerelde STK’larla bir araya gelme amacıyla ön çalışma yapıyoruz. Bir iki olumsuz örnek yaşadık. Buna rağmen inanıyoruz ki yerelde işbirliği yapılmadan bu sorunlar çözülmez. Yereldeki işbirlikleri ile biz bu projeyi yürütmeye çalışıyoruz. Tonozlarla ilgili şartnameler hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin maddi katkısı ile çalışma gerçekleştirilecek. Örnek bir proje olacak. İyi bir işbirliği ile projeyi bitireceğimize inanıyorum ” dedi.

Ayvalık Belediye Meclisi Çevre Komisyonu üyesi Tülay Çankaya, projenin içeriği hakkında bilgi aldıklarını ve ilerleyen süreçte kapsamlı toplantılar yapılacağını ifade ederken AÇD Başkanı Müge Okur, “Kırmızı mercanlar Ayvalık’ın en önemli sualtı güzellikleridir. Korunmaları gerekir. Yapılan bu çalışmayı olumlu buluyor ve önemsiyoruz. Ayvalık’ta yaşayan insanlar olarak doğayı, sualtını korumakla yükümlüyüz. Bu nedenle çevre derneği olarak çalışmaya destek sunacağız” dedi.

‘Ekosistem mimarı’ olarak tarif edilen kırmızı mercan türlerinin bölgedeki konumlarının güncellenmesini, tehlike altındaki mercanların koordinatlarının tespit edilmesi ve koordinatların habitatlara işlenmesini içeren proje ile ilk etapta 6 noktaya ucunda şamandıra bulunan tonozlar inşa edilecek.