AYVALIK’I MİNYATÜR VE RESİMLERLE ANLATTILAR

Nilgün KAYA 

Emekli Pilot İbrahim Toykoç’un doğadan malzemeler kullanarak yaptığı Ayvalık’ın tarihi yapılarına ait minyatürler ile eşi Yasemin Toykoç’un Ayvalık resimleri, Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde sergilenmeye başlandı.

Belediye binasından Kanelo’ya, Şeytan’ın Kahvesi’nden tarihi evlerine Ayvalık’ı, yaptığı minyatürlere taşıyan İbrahim Toykoç ile eşi Yasemin Toykoç’un sokaklarından insanlarına ilçeyi anlattığı resimlerinin yer aldığı sergi, 7 Ağustos Salı günü açıldı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Şube Başkanı Nuray Özer, ÇYDD’nin faal üyelerinden Nilgün Fıçıcı, Ayvalık Kültür Sanat Derneği (AYKÜSAD) Başkanı Yaşar Akçay, Ayvalık Belediyesi Kültür Müdürü Burak Tok’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katıldığı sergi açılışı, Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan tarafından yapıldı. Önceki yıl ÇYDD Eğitim Evi’nde çalışmalarını sunan çiftin, Ayvalık’taki ikinci sergisinin açılışını yapan Bacan,  Ayvalık Belediyesi’nin sanatın ve sanatçının yanında olduğunu belirterek, “Eylül ayı sonuna kadar Ayvalık’ın her gününde bir etkinlik planlıyoruz. Sanat Galerimiz hiç boş kalmıyor. Hatta bazı talepleri geri çevirmek zorunda kaldık. Etkinliklerimiz ilgi görüyor bu da bizi mutlu ediyor” dedi.

Doğadan topladığı malzemelerle masallardan çıkmış evler, ceviz kabuğundan helikopter ve yelkenliler yapan İbrahim Toykoç ile yine doğal malzemelerle takı, çerçeve ve resim yapan Yasemin Toykoç’un çalışmaları beğeni topladı.

40 yıldır yazları Ayvalık’ta yaşadıklarını ve çok sevdikleri kenti sanat çalışmalarına taşımaktan mutluluk duyduklarını belirten Yasemin Toykoç, “Bu yıl Ayvalık resimlerini sergilemek istedim. Eşimde minyatürleri ile katıldı. Karı koca ikimiz Ayvalık’ı anlattık” dedi.

Pilotluktan 2016 kışında emekli olduğunu ve o zamandan bu yana el sanatları eğitimi aldığını belirten İbrahim Toykoç ise mesleğinden kopamadığını sanatın içinde kendine yol açarken yaptığı ceviz kabuğundan helikopter ve uçaklarla gösteriyor. Ağırlıklı olarak Ayvalık’ı ele alan 40 minyatürü sergide Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sunan İbrahim Toykoç, “ Emekliyim. Zamanımı minyatür yaparak geçiriyorum. Ayvalık’ın eski evlerini çok sevdim. Cunda ve Sakarya Mahallesi’nde çektiğim fotoğrafları minyatürlerle görsel hale getirdim. Doğada bulduğumuz materyalleri kullanarak minyatürlerimi yaptım. Kanelo’yu 5 günde, diğerlerini 2-3 gün arasında yaptım” dedi.  Sergi, 15 Ağustos tarihine kadar gezilebilir.