AYVALIK BELEDİYE MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Meclisi, 20 Haziran Çarşamba günü yaptığı olağanüstü toplantıda, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Belediyeye ait 1939 ada 2 parsel ile alakalı tahsis ve yapım talebi ve ilçe yollarına asfalt kaplama işi için iş artışı ile beraber ek kredi kullanılması görüşüldü.

Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde, saat 10.00’da saygı duruşu ile başlayan toplantıya, meclis üyeleri Volkan Evren Aydın Derinova ve Muhittin Tüfekçi mazeretleri nedeniyle katılamadı.

“SEÇİMİN ÜLKEMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUZ”

Toplantı öncesi konuşma yapan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Yaz sezonuna başladık. Bu hafta sonu seçim var. Seçimin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Bu olağanüstü toplantıyı iki önemli konuyu ele almak için yaptık. İlki Atatürkçü Düşünce Derneğimiz bize geçen ay bir dilekçe ile başvurdu. Şu anda kullandıkları alana modern bina yapmak ve orayı derneğe tahsis etmek. Bir diğeri; yaz sezonu başlangıcı itibariyle Ayvalık’ta sıcak asfalt çalışmasına başladık. Yollarda sıkıntılarımız var, halletmemiz gerekiyor. Yaptığımız ikinci ihale ile ilgili iş arttırımına ihtiyaç duyduk. Yapılan ihalelerle ilgili yüzde 20 iş arttırımı yapılabiliyor. İş artırımını yapmak üzere bu toplantıyı yaptık” dedi.

BELEDİYE İLE ADD ARASINDA ORTAK HİZMET PROTOKOLÜ YAPILACAK

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı Ahmet Üzgeç’in 28.05. 2018 tarihinde belediyeye gönderdiği dilekçede, ‘Fevzi Paşa –Vehbibey Mahallesi’nde bulunan Ayvalık Belediyemize ait 84.63 metrekare arsadaki prefabrik yapıda ADD Şubesi hizmet verildiği, bine yakın üye ile yapının fiziki yapısı göz önüne alındığında zor koşullarda çalışıldığı, 5393 sayılı Belediye Yasasının 75 maddesi d bendine göre belediyeler kamuya yararlı derneklere bedelsiz olarak yer tahsisi, ayni ya da nakdi yardım yapabileceği hatırlatılarak, dernek yerinin devri ya da tahsisi tahsis olacaksa inşaatının turizm sezonu sonunda başlamasının’ talep edildiği belirtildi. Belediye Başkanı Gençer, “Mülkiyeti belediyemize ait arsada yapılacak binanın kamu yararına çalışan derneklerden olan ADD Ayvalık şubesine, belediyemizle birlikte yürüteceği eğitici ve geliştirici kurslar düzenleyerek eğitim ve sosyal hizmetler vermek üzere 25 yıllığına tahsis edilmesine, 5393 sayılı kanunun 75 maddesi hükmü uyarınca belediyeler kamu yararına çalışan derneklerle ortak hizmet projesi üretebilir hükmü uyarınca söz konusu taşınmaz üzerine belediyemizle ortak yürütülecek eğitim ve sosyal hizmet faaliyetlerinin belirlenmesi ve belirlenen hizmetlerin gerçekleştirilebilmesi için taşınmaz üzerinde belediye tarafından yapılacak bina inşaatı ile ilgili koşullar hususunda dernek ile ortak hizmet protokolü hazırlanacak” dedi.

“SELANİK’TEKİ ATATÜRK EVİ’NE BENZER, AYVALIK MİMARİSİNE UYGUN”

Konuyla ilgili söz alan meclis üyesi Halil Gür, “Bina olarak mağduriyet ifade ediyor. Bu noktaya gelinmiş olması gayet güzel. Kamu yararına çalışan ADD’nin ilçe çapında ortak faaliyetlere de hizmet verecek bir binaya kavuşması hepimizin arzusu. Talebim şu; iki aşamalı düşünelim. Yer tahsisinin kesin ve net yapılmasını sağlayalım. En ideal şekliyle tahsis nasıl gerçekleşiyorsa oylayalım, ikinci aşamada teklifim şu olacaktır. Kamu yararına çalışan derneklere belediyeler yer tahsisi yapabiliyor. Aynı şekilde kamu yararına çalışan dernek olması sebebiyle vergi mükellefleri ödeyecekleri verginin yüzdde5’ini kamu yararına harcayacaklarında bu ödeyecekleri vergiden düşüyor.  ADD bunu bir kampanya ile yapmasının yerinde olacağını düşünüyorum” dedi.  Meclis üyesi Ali Gür, “Barlar sokağında, kıyıda, köşede bir yer değil Atatürk’ün adını taşıyan bir derneğe daha güzel bir yerde, Kırlangıç Projesi içinde yer verilemez miydi?’ diye sordu.

Binanın projesinin belediye mimarı tarafından çizildiğini ve bina şeklinin Atatürk’ün Selanik’teki Evi’n benzediğini ifade eden Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Anıtlar Kurulu’ndan arsa için izin alındı. Bu uzun bir süreçti. Projede bina Selanik’teki Atatürk Evi’ne benzer, Ayvalık mimarisine uygun olarak hazırlandı. Dernek kendi faaliyetlerin yürüttüğü gibi diğer sivil toplum örgütlerinin ya da belediyenin yapacağı faaliyetleri için kullanılacak bir toplantı salonu olacak. Halkımıza da açık olacak. Eylül ayında inşaat yapılabilir. Bana yetki verirseniz protokol yapacağım. Protokolde bina bize ait olduğu için yapımını üstleniyoruz ama Ahmet Üzgeç ve ADD Şubedeki arkadaşlar da ellerinden geleni yapacaklarını ve finans bulacaklarını söylüyorlar. Binayı yaklaşık olarak 4-5 ayda bitiririz. Ayvalık’a çok güzel bir bina kazandırmış oluruz hem de çok önemli bir dernek olan ADD2nin binası olacak ve bizde ortak şekilde kullanacağız. İçinin döşemesi tamamen derneğe ait. Binanın maliyeti yaklaşık 200 bin lira olarak düşünülüyor. Bu bina sadece Ayvalık Belediyesince değil binaya ADD’de çok ciddi katkı verecek. Hayırlı olsun inşallah. orada güzel eğitimler vermek ve açılışını hep birlikte yapmak nasip olur” dedi. Başkan Gençer, Ali Gür’ün sorusuna, Kırlangıç’ın daha önce projelendirildiğini, projede sosyal tesisler ve sanatçılarla ilgili çalışmalar olacağını ancak derneklerin yer almadığı ve yapılacak binanın kent içinde olmasının uygun olduğu, yeri ile ilgili herhangi bir rahatsızlık olmadığını belirterek “Ayvalık’ta belediyemizin çok kısıtlı yerleri var ve böyle yerleri yaratıyoruz. Burası da yarattığımız bir yer, arsa değildi, çabamızla bu statüye geldi” dedi. Söz konusu arsada Bina yapılarak 25 yıllığına ADD’ye tahsis edilmesi oy birliği ile kabul edildi. Karar için belediyeye ve meclis üyelerine teşekkür eden Ahmet Üzgeç, “Bulunduğumuz yerde ne yaz ne de kışın sağlıklı bir çalışma içinde bulunamadık. Başkanın da söylediği gibi kurumlar vergisi kanunun maddelerine göre sizlerin de katkısı ile Ayvalık’ta bulunan şirketlerin desteğiyle bu binayı hep birlikte, el birliği ile yapılmasını bekliyorum” dedi.

İlçe yollarına sıcak asfalt yapım işine ek kredi olarak yüzde 20 iş artışı ile birlikte KDV dahil 1 milyon TL kullanılması için Ayvalık Belediye Başkanı Gençer’e yetki verilmesi konusu gündemin ikinci maddesi oldu.

Oğuz Başkurt, 2015’te asfalt çalışması yapıldığını ve 3 sene önce yapılan yerlere tekrar asfalt dökülüp dökülmediğini sorarken, Sarımsaklı Sahil yolunda bir çalışma olup olmayacağını soran Ali Gür, yaz sezonu için o yolun mutlaka yapılmasını istedi. Asfalt çalışma programından bahseden Başkan Gençer, “İtfaiyenin önünden arıtmaya kadar olan yolumuz, Kıvanç Sarlıcalı Okulu etrafı yapılacak. Bu artışla bunlar tamamlanacak ama 5 bin küsur ton asfaltımız var. Şirinkent’ten başlayacağız. Bunları da diğer acil yerlerle ilgili yapmak istemiyoruz.  Petrol pahalandı. Çok kısa alanlara asfalt yapabiliyoruz ama geçmişte asfalt yaptığımız hiçbir yere tekrar asfalt yapmadık. Genelde bize ait yolların hepsinden kanalizasyon veya su geçiyor. Ayvalık’ta da biliyorsunuz en büyük sıkıntı borularımızın patlaması. O yüzden tamiratla çok uğraşıyoruz yeni asfaltlarımızın üzerinde de bu çalışmalarımızı yapmak zorunda kalıyoruz. O açıdan yamalı oluyor yollarımız ama ileride alt yapıyı değiştirdiğimizde Ayvalık’ın daha konforlu bir hale geleceğine inanıyorum. Sarımsaklı sahil yolu Nisan ayında bize geçti. Mahkemeyi kazandık ve bize devroldu. Elektrik kurumu Mayıs’ın 15’inde kazdı. O kadar kısa bir süre içinde kazdı ki orayı betonlamak zorunda kaldık. Bizim programımızda o bölgede asfaltlama çalışması yoktu çünkü sorun yoktu. Sarımsaklıdaki dolmuş yolları ile ilgili sıkıntımız var ama yapımı yaz sezonunda olması mümkün değil. O bölgede kilit parke çalışması yapacağız. Kilit parke olan bölgelere asfalt çalışması zor. O bölgeyi kilit parke için programımıza aldık. Tüm dolmuş yolunu kilit parke yapmayı planladık, iki aylık bir çalışma ile Eylül’e kadar yapacağız” dedi.

“BASKİ’NİN KENDİ ÖNÜ ŞU ANDA KÖY YOLLARINDAN BETER DURUYOR. ORAYA DA AYNI HASSASİYETİ GÖSTERMENİZİ İSTERİM”

Ali Gür’ün ‘Ayvalık’ın en büyük otel kapasitesin sahip sahil yolunun yapılmaması gerektiği’ sözlerine, sahil yolunu MİT’e kadar yapmayı planladıklarını ancak şu an  artış sahil yoluna yeterse değerlendireceklerini ifade ederek Başkan Gençer,  “İsterim ki bu hassasiyetinizi Atatürk Bulvarında da göstermeniz. Ayvalık’a giriş çıkışların tamamen Büyükşehre ait olmasına rağmen şu anda en kötü yollarında Ayvalık içinde özellikle eski garaj gibi en çok kullanılan yolla ilgili, Büyükşehir ile aynı partiden olmanız dolayısıyla sizin de baskıda bulunmanızı isterdim. Biz defalarca Büyükşehir belediye başkanımızdan en çok kullanılan yolun Atatürk Bulvarı olduğunu, Edremit girişinden başlatarak kabristandan çıkan tüm kentin içinden geçen yolun asfalt yapılmasını, Sadece Edremit girişinde çalışma var ama Ayvalık içine girmeyeceklerini söylüyorlar. Yaz sezonu geldi, kazdıkları yerlerin hiçbirini kapatmadılar. 2 bin 500 adet çukur kapattık son alt ay içinde Ayvalık merkez, Cunda ve çeşitli yerlerde. Bunun karşılığını alıyor musunuz derseniz, aldığımız paralar komik paralar. Bizim emeğimizin karşılayan bir para değil. 6 ekip kurduk. Kent içindeki tüm bozuk yolların onarımı ile ilgili hızla çalışıyoruz. Ben isterim ki belediye meclisi olarak her şeyi ortak düşünmek. Sahil yolunun bu ani kazımı ile ilgili sıkıntılara gösterdiğiniz hassasiyeti 4 senedi Ayvalık için de göstermenizi isterdim. Biz şöyle bir politika izlemedik. Bizim işimiz değil demeyi pek istemedik. Çünkü Büyükşehir bir belediye, biz de belediyeyiz. Bazı konuları ortak proje ile yaparız. Ama ne kadar söylesek te bu konuda yol alamadık. Ana cadde olduğu gibi büyükşehre aittir. Yaz sezonuna girdik ama en ufak bir çalışma yok o bölgede. Edremit girişinin yapılmasıyla ilgili çok mutluyum. Ama herhalde biz yapsaydık ve bayramda Edremit girişini kapatsaydık bugün burada bize tepkileriniz çok daha fazla olurdu. Edremit girişinin bayram döneminde kapatılması Ayvalık’a gelen misafirler açısından çok büyük sıkıntıydı ama biz iş yapıldığı için bunların hiçbirine ses çıkarmadık. Ayvalıklı olarak hepimiz Ayvalık’ın haklarını hiçbir siyasi amaç gütmeden Büyükşehir nezdinde, Büyükşehir belediye başkanı ile de konuşmalıyız. Sarımsaklı sahil yolu çok önemli ve acil olarak bayramdan önce betonla kapladık. Ama  BASKİ’nin kendi önü şu anda köy yollarından beter duruyor. Oraya da aynı hassasiyeti göstermenizi isterim” dedi.

“ASFALT KONUSUNDA TALİHSİZLİKLER OLDU AMA HIZLI BİR ŞEKİLDE ASFALT ÇALIŞMASI YAPTIK”

Asfalt konusunda her şeyi çok hesaplı olarak yaptıklarını belirten Başkan Gençer “ Biz bu ihaleyi geçen sene başlatmıştık ama talihsizlikler oldu. Alan firma bu ihaleyi başka taşeron firmaya verdi. O taşeron firma bizi 4 ay oyaladı. O arada Türkiye’deki döviz artışı ve petroldeki durum nedeniyle biz ihaleyi bozmak istemedik. Bu ihaleyi bozduğumuz takdirde yüzde 60 oranında artış olacaktı. Taşeronu aradan çıkardık ve esas firmayla tekrar görüştük. Onlar da bizi oyaladılar ve bir gece Altınova yollarını kazarak gittiler. Acilen yeni bir ihale ile bu yolları bitirdik, devamını yapıyoruz. Artışı da orada kaybettiğimiz bölüm için yapıyoruz. Firmaya dava açtık, teminatları kasamıza koyduk” dedi.

“YANLIŞ BİLGİ VAR, ANA ARTER BAŞINDAN BERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN”

Ali Gür “Ayvalık’ta yaşıyoruz. O yüzden büyükşehir belediyesi, Ayvalık belediyesi bizi ilgilendirmiyor. O da yapması gerekeni yapmak zorunda Ayvalık Belediyesi de yapmak gerekeni yapmak zorunda. Yeri geliyor size söylüyoruz, yeri geliyor orada kavgamızı veriyoruz. Ana arter bize yeni geçti dedi büyükşehir başkanı uzun süre mahkemeleştik. Meselemiz Ayvalık. Biz burada geçiciyiz” sözlerine Başkan Gençer, “Doğru değil ana arter başından beri büyükşehir belediyesinde. Yaptığınız katkılar için teşekkür ediyoruz, hep birlikte halledeceğimiz bir iş. Hepimiz Ayvalık’ta yaşıyoruz” dedi.

“CUMHURİYET MEYDANINI YA SİZ YAPIN YA DA BİZ DEDİK, İKİSİNİ DE KABUL ETMEDİ BÜYÜKŞEHİR”

Oğuz Başkurt’un ‘Cumhuriyet Meydanı ile ilgili düzenlemeyi Ayvalık Belediyesi olarak biz yapacağız dediniz ama hala yapmadınız” sözlerine Başkan Gençer, Şöyle yanlış bir bilgi var. Edip Bey döneminde dilekçe verdik, ya siz yapın ya da biz yapalım’ dedik. İkisini de kabul etmediler. Bize izin vermediler, izin vermediği sürece çivi çakamıyoruz. Sonra zimmet çıkıyor. Bunu yaşadık. Öğretmenevi girişinden Marinaya kadar su drenaj kanalı açtık, 30 metre kadar sonra üstünü asfaltladık ama bize 5 bin 500 lira ceza geldi asfaltı bozduk diye. Durum böyle” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR YASASI REVİZE EDİLMELİ”

Büyükşehir yasasının sıkıntılarının revize gerektirdiğini belirten Başkan Gençer, “Köylerde iç yollar bize ait, bütün bağlantı dış yolları büyükşehir belediyesine ait. Büyükşehir bütün gelirlerimizin yüzde 40’ını alıyor, onun dışında da paralı işlerin çoğu da ona ait. Tabi bunların kavgası yapılamaz ben zaten şöyle düşünüyorum. Bu yasa revize edilmeli. Sadece Ayvalık için değil. Bütün her yerde geçerli bu sıkıntı. Böyle bir yasanın yaşandıkça ne kadar sıkıntılı olduğu görülüyor. Parti ayrımı yapmadan aynı parti bile olsa iki tarafın bu sıkıntıların yaşanacağını biliyorum. 135-140 km ilerden bir şehre bakılmaya çalışılıyor ana yol büyükşehir ara yola Ayvalık belediye zabıtası bakıyor gibi traji komik olaylar yaşanıyor. Bir sürü yetki karmaşası var. İnsanlar da birbirine düşüyor. Bu çok hatalı bir şey. Bu bilindiği gibi Melih Gökçek tarafından Ankara’ya tamamen hâkim olması açısından diretip çıkarttığı bir yasa. Bu yasayı yazanlar bize söylüyor. İç İşleri Bakanlığından uzmanlar söylüyor. Bize o yetkileri verseler kim olursa olsun burada çok daha iyi iş yapacaktır. Biz burada 4 yılı tamamladık hala vatandaşlarımıza sorun neresi kimin yetkisinde bilmiyor, biz de bir şey diyemiyor, her türlü sıkıntıya göğüs germeye çalışıyoruz. Bu yasanın değişmesi gerek” dedi.

“ALTINOVA’DA MAĞDURİYETİ BİTİRMEK İÇİN 3 TANE DOĞRUDAN TEMİN YAPTIK”

Yeni kredi talebi olmadığını, daha önceki kediye artış talebi olduğunu dile getiren meclis üyesi Halil Gür’ün, “Altınova’da başlayan ve yarım kalan asfalt çalışması ile ilgili Altınova sahilinde sanal medyada bugünkü şekliyle asfalt işi başladığında, bir gün sonra ihale yapıldığı söylentisi oldu” sözlerine Başkan Gençer, “O konuda bir hata var. Altınova’da yaşanan mağduriyet durumundan dolayı özellikle esnafın olduğu ve halkın yaşadığı yerde biz 3 tane doğrudan teminle işi başlattık. İhalemiz daha sonra yapıldı. Biz mağduriyeti bir an önce bitirmek istedik. Bize kimse sormadı bunu. En doğru yeri burasıydı, bize sorduğunuz için teşekkür ediyoruz” dedi. Olağanüstü Belediye Meclis toplantısının 2’nci gündem maddesi 1’i çekimser olmak üzere oy çokluğu ile kabul edildi.