AYVALIK’TAN GELEN MEKTUBU OKUDULAR

Nilgün KAYA

‘Okumak bir alışkanlıktır. Oku, düşün, sorgula’ şiarıyla kitaplar ve yazarları, okullara götürerek öğrencilerle buluşturan Kitapçı Amca Metin Küren, Ayvalık’ın Sakarya ve Mehmet Akif Ersoy Orta Okullarında Yazar Feyza Hepçilingirler’in konuk olacağı bir söyleşi dizisi düzenledi.

Feyza Hepçilingirler’in ‘Ayvalık’tan gelen mektup’ adlı yeni romanını tanıtan Kitapçı Amca Metin Küren,  yazarın yeni kitabı için Ayvalık’ta Sakarya ve Mehmet Akif Ersoy Orta Okullarında 3 Nisan günü söyleşi ve imza günü düzenledi.

“SİZLERİN DİLİNE KARŞI DUYARLI OLMASINI İSTİYORUM”

Kitaplarını küçük okurları için imzalayan Feyza Hepçilingirler, öğrencilerle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ayvalık’ı çok sevdiğini ve bir kütüphanesi olduğunu söyleyen Yazar Feyza Hepçilingirler, öğrencileri kütüphanesine davet ederek, “Evimden kitap getirdim Ayvalık’ın güzel insanları, çocuklar okusunlar diye. O kütüphane sizin. Kitap çok önemli. Ayvalık çok önemli. Siz çok önemlisiniz” dedi. ‘Of dilim’ kitabında Türkçe yerine farklı dilden kelimelerin günlük yaşamımıza nasıl sızdığına ve yapılan yanlışlara değinen Yazar Hepçilingirler, “Ayvalık turistik bir ilçe olduğu bahanesiyle yabancılaşma yoğun. Sizlerin diline karşı duyarlı olmasını istiyorum” dedi. Öğrencilerin yönelttiği ‘Yazmaya kaç yaşında başladığı, kaç kitabı olduğu, yazarken ne hissettiği’ sorularına yanıt veren Yazar Hepçilingirler, “Yazarken bir şey hissedebilmek mümkün değil. Yazarken sıkıcı bir iştir. Yazarken durup ‘ne hissediyorum’ diye düşünülmez. Yazmak bir taşma işidir” dedi.

“KİTABIMI AYVALIK’I TANITMAK İÇİN YAZDIM”

Yeni kitabı ‘Ayvalık’tan gelen mektup’ adlı kitabını Ayvalık’ı tanıtmak için yazdığını kaydeden Hepçilingirler, “Ayvalık’a gelenler, Cunda da yemek yiyor, denize girip gidiyor. Ayvalık’ı bundan ibaret sayıyorlar oysa Ayvalık bir kültür merkezi, ara sokaklara girmeden, taş evlerini göremeden Ayvalık’ı tanıdım dememeli. Ayvalık’ı tanıtmak benim görevim diye düşünerek yazdım” dedi.

Yakın arkadaşı Muzaffer izgü’nün kitaplarını okullarda tanıtarak başladığı çalışmasında Kitapçı amca olarak tanınan Metin Küren, “Feyza Hepçilingirler bir Ayvalık çocuk romanı yazdı. Yazar hem Ayvalık’ta yaşayan öğrencilerle söyleşi yaptı; hem de yayınlanan yeni romanı ve diğer kitaplarını imzaladı. Dilimizin yazarken ve konuşurken doğru kullanımı konusunda büyük emekler vermiş yazarlarımızdan birisidir Feyza Hepçilingirler. Yazar son kitabı Ayvalık’tan Gelen Mektup’ta, memleketine çocukların gözüyle bakarken, Türk dilini her zamanki gibi bütün incelikleriyle kullanmış ve bir solukta okunabilecek akıcı bir çocuk romanı yaratmış. Ama bu kitabı büyükler de okuyup Ayvalık’ı tanımak açısından bilgilerini geliştirebilirler. Hani Küçük Prens’e hem küçüklerin hem büyüklerin okumaları gereken bir kitap deriz ya; bence bu kitap da öyle bir kitap. Bence Ayvalık’ı seven ve merak eden her eve lazım” dedi.