AYVALIK’IN ÇÖP YOLCULUĞU MURATELİ’NDEN BAŞLAYACAK

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın 36 mahallesinin Balıkesir’de merkezde bulunan bertaraf merkezine olan çöp yolculuğu Murateli Kırsal Mahallesi’nden yapılacak.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Ayvalık’ta çöp aktarım istasyonu için yer arayışı sona erdi. Bandırma ilçesinde hizmete açılan Katı Atık Transfer İstasyonu’nun bir benzeri olacak tesis için Ayvalık’ta seçilen nokta Murateli kırsal mahallesi oldu.

İstasyonu Küçükköy Mahallesi’nde kurmak için girişimde bulunan ancak ‘depolama yapılacağı düşüncesi içindeki halkın kabul etmemesi’ üzerine başka bir nokta aradığı öğrenilen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, Murateli Kırsal Mahallesi sınırları içinde zeytinlik arazilerle çevrili, bir vatandaşın sebze ve meyve yetiştirdiği öğrenilen alanı 1 sene önce kamulaştırdı.  

Belirlenen arazide Katı atık transfer istasyonu inşası için ihaleye çıkıldı. İstasyonun ise 6 ay içinde hizmete girmesi planlanıyor. Çöp kamyonları ile ilçeden toplanacak çöplerin Katı Atık Transfer İstasyonu’na getirileceği, burada üç vardiya halinde çalışan personel tarafından bunkerler aracılığıyla büyük ebat sıkıştırmalı kasalara yüklenerek TIR’larla Balıkesir’e nakledilecek.

VAHŞİ DEPOLAMA ALANI REHABİLİTE EDİLECEK

İstasyonda çöp depolama ve biriktirme yapılmayacağı çöplerin preslenerek depolama alanına gönderileceğini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü’nden verilen bilgide, ‘ Ayvalık katı atık aktarma istasyonu, Mahalli Çevre Kurulunca yeri uygun bulunan, Büyükşehir Belediyesince kamulaştırılan Murateli Mah., 115 Ada, 89 parsel üzerine inşa edilecektir. Söz konusu tesis ile ilgili projeler hazırlanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmış ve inşası ile ilgili ihaleye çıkılmıştır’ denildi. Geçmişteki vahşi depolama çöplük yerinin istasyonun devreye girmesinden sonra üzeri örtülerek, yeşil alan haline getirilecek.