Cunda kıyıları SOS veriyor

BİRİLERİ CUNDA’YI SEVMİYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın 24 adası arasında en tanınmışı olan Cunda (Ali Bey) Adası kıyılarının güzelliği çöp manzaraları ile örseleniyor. Çöp kutusu yerine Cunda kıyılarına atılan çöpler, birilerinin Cunda’yı sevmediğini gösteriyor.

Turizmde bir marka olmaya çalışan Ayvalık, 1970’li yıllardaki gibi turizm merkezi olmak için tanıtım çalışmalarına hız veriyor ancak turizmde rekabeti arttıracak ve gözdeliği getirecek ilk unsur olan ilçe doğası tahrip ediliyor, çevre kirletiliyor. Sahil kesimine kanalizasyon akan Cunda Adası’nın zeytinin yeşili ile buluştuğu kıyıları da ilçedeki kirlilik tehdidi altında bulunan yerler arasında. Mimarisinin yanı sıra doğal güzelliği ile de ilgi çekici bir yer olan Cunda’nın Dalyan Boğazının suları ile buluşan kıyıları poşetlerden türlü plastik atığa, içki şişelerinden, araç lastiklerine kadar çöplerle işgal edilmiş durumda.

ÇÖPLERİN ARASINDAN DENİZ MANZARASI

Deniz kenarında yürümenin huzur verici etkisi, çöplerle kaplanmış sahili görünce yerini sıkıntıya bırakıyor. Deniz manzarası çöpler arasından izlenemezken, çirkin görüntüler, gerek ilçe sakinlerinin gerekse ilçe ziyaretçilerinin çevreye ne kadar duyarlı olduğu sorusunu sorduruyor. Ortaya çıkan kötü manzaralar, kenti sorumsuzca kirletenlerin ‘Cunda’yı sevmediğinin’ göstergesi