AYVALIK’TA HAVA KALİTESİ ÖLÇÜM NOKTASI BELİRLENDİ

Nilgün KAYA

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan, birçok hastalığın kaynağı hava kirliliği konusunda Ayvalık, tespit ve çözüm bekliyor. Kent Konseyinin talebi, Kaymakam Gökhan Görgülüaslan’ın girişimiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Ayvalık’ın hava kalitesi ölçülecek.

Ayvalık’ı 9 yıldır etkisi altına alan hava kirliliği konusu Kent Konseyi tarafından gündeme getirildi. Konsey; belediye, Kaymakamlık, Valilik ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne dilekçeyle ölçüm talebinde bulunurken Kaymakam Gökhan Görgülüaslan’ın girişimiyle ölçüm yapılması için ilk adım 2017 yılının son aylarında atıldı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce, Ayvalık’ta hava kalitesi izleme istasyonu kurulacağı belirtildi.

İSTASYON İÇİN YER TESPİT EDİLDİ

Hava Kalitesi ölçüm için sabit bir istasyon kurulacağı, Ayvalık Belediyesince nokta olarak, eski garajın belirlendiği, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Marmara Bölge Temiz Hava Merkez Müdürlüğü ekiplerinin bugün istasyonu kuacağı öğrenildi. İs ve kurumla dolan sokakları gün içinde bile yolda yürünmez hale gelen Ayvalık, kömür ve prina kullanımı nedeniyle yoğun duman bulutlarıyla kaplanıyor. Balıkesir’de kent merkezi Bandırma, Edremit ve Erdek’te toplam 5 sabit ölçüm istasyonu bulunduğunu kaydeden yetkililer, yapılan ölçümlerin sonuçlarına göre kentte kritik eşiğin aşılmadığını söyledi. Ayvalıklılar hava kalitesi ölçümlerinin ardından artan kirliliğe çözüm içinde gereken denetimlerin yapılmasını ve önlemlerin alınmasını istiyor.