TAŞERON İŞÇİLERE FERAGATNAME İMZALATILIYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta taşeron işçilere tüm haklarından vazgeçtiklerine dair feragatname imzalatılmaya çalışıldığı öğrenildi. Emek Partisi Ayvalık İlçe Örgütü yaptığı açıklamada, Hükümetin ‘tüm taşeron işçilere koşulsuz kadro’ sözü gerçek çıkmamıştır”dedi.

696 sayılı KHK ‘deki taşeron düzenlemesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ‘Usul ve esaslar tebliği’ resmi gazetede yayınlandı. Taşeron işçiler,  umutla bekledikleri yasadan faydalanıp faydalanamayacaklarını düşünürken, Ayvalık’ta da bazı diğer il ve ilçelerde olduğu gibi kamu idareleri, belediyeler ve taşeron firmaların işçilere tüm haklarından vazgeçtiklerine dair feragatname imzalatmaya çalıştığı öğrenildi. KHK gereği taşeron şirketlerin böyle bir beyan ya da feragatname alma yetkisi olmadığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da açıklandı. KHK’de geçen feragatname işçilerin kıdem tazminatı ve yıllık izin gibi haklarını kapsamadığı gibi,  başvuruların taşeron şirketlere değil kurumlara yapılacağı, işçilerin taşeron şirketlere bir beyan ya da feragat vermesinin gerekmediğini belirtiliyor.

Emek Partisi Ayvalık İlçe Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada,” Hükümetin ’tüm taşeron işçilere koşulsuz kadro’ sözü gerçek çıkmamıştır. 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin büyük çoğunluğu kadrolu kamu işçisi olamayacaktır. Olanlar da kadrolu kamu işçisi haklarından yararlanamayacaktır. Kadroya geçiş mevcut hak ve ücretlerle yapılacak ve kamuda “ikinci sınıf kamu işçisi “ olacaktır.Çözüm birlikten, örgütlülükten geçiyor. Şimdi,taşeron işçilere düşen görev hangi partiye oy vermişsek verelim, bizleri kölece çalışma koşullarına mahkum etmek isteyenlere ve “taşerona kadro vaadi” ile oyalayanlara karşı, gerçek kadro alana kadar birleşmek, işyerlerimizde komiteler kurarak en aşağıdan mücadeleyi güçlendirmek düşüyor. Taşeron uygulaması her yerde kaldırılsın-ayrımsız, şartsız ve eşı̇t hak ve ücretle herkese kadro!- OHAL’de KHK’ile yapılan düzenleme gerı̇ çekı̇lsı̇n” denildi.