“NURİYE VE SEMİH TAHLİYE EDİLDİ, DESTEK İÇİN BALON UÇURANLAR HÂKİM KARŞISINDA”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nilgün KAYA

KHK ile ihraç edildikleri görevlerine geri dönmek için açlık grevi yapan akademisyen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya Ayvalık’tan parkta balon uçurarak destek veren 11 kişi hakkında  kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme gerekçesiyle dava açıldı.

Ayvalık’ta Emek ve Demokrasi güçleri temsilcileri Ali Açan, İlknur İlhan, Sinan Karademir, Hasan Cengiz Yazar, Kaya Bulut, Edibe Keleş, Deniz Karademir, Cengiz Çağlar, Cemil Tosunoglu, Ayşe Yolageldili, Cafer Keleş hakkında kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma gerekçesiyle dava açıldı.  Ayvalık Asliye Ceza Mahkemesinde ilk duruşma 8 Aralık Cuma sabahı görüldü.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kent Konseyi Kadın meclisi, Giritliler Dernegi, Ayvalık Kültür Sanat Derneği, Emek Partisi, CHP eski ilçe başkanı Ahmet Toker, AYOP temsilcileri dava açılan 11 kişiye destek vermek için mahkemeye gelerek duruşmayı izledi.
Haklarında dava açılan kişiler, haksızlığa karşı, demokrasi ve barıştan yana, vicdan sahibi insanlar olarak balon uçurduklarını, balonlarda Nuriye ve Semih aç kalmasın diye yazıldığını, açılan davanın hukuki alt yapısının olmadığını söyleyerek beraatlerini istediler.
Nuriye ve Semih’in tahliye edilmemiş olsalar bile, işlerini geri istedikleri için açlık grevi yapan kişilere destek vermenin suç olmadığı, tahliye edilen iki eğitimciye destek vermek için uçurulan balonların nasıl suç kabul edilebileceği soruldu.
Avukat Duygu Demirel, ” Balon uçurma etkinliginin herhangi bir şiddet içermemesi, 2911 sayılı yasanın maddi ve manevi unsurlarınin balon ucruma etkinligi açısından olusmamış olması, sanıklar açışından derhal beraat kararı verilmesini gerektirmekteydi. Yasanın hükümleri zorlanarak açılmış bir davadır. Beraat bekliyoruz” dedi.
Duruşma, sanıkların sosyal ve ekonomik durumlarına yönelik araştırma sonuçları mahkemeye ulaşmadığı gerekçesiyle 28 Şubat tarihine ertelendi.