AYVALIK’TA ASTRONOMİ SEMİNERİ

Nilgün  KAYA

Astronomi Öğretmenler Seminerinin 17. si 6-8 Ekim tarihleri arasında Ayvalık’ta gerçekleştiriliyor. Astronomiye (Gökbilim) gönül veren ve kendini geliştirmek isteyen öğretmenler için düzenlenen seminer kapsamında öğretmenler ve Bilim-Fen eğitimi açısından Astronominin önemi anlatılırken güneş, ay ve gökyüzü gözlemleri yapılıyor.

Beşiktaş Bingül Erdem Anadolu Lisesi Lisesi Coğrafya Öğretmeni Zehra Esra Balkan’ın öneri, emek ve katkılarıyla yapılan Ayvalık Astronomi Semineri, Barbaros Caddesinde bulunan Sanata ve Eğitime Destek Derneği’nde 6 Ekim günü saat 10.00’da başladı. Ayvalık’tan 2 öğretmenin geldiği seminere İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Afyon, Bursa ve Elazığ’dan olmak üzere toplam 50 öğretmen katıldı.

Ülkemizde Astronomi çalışmaları tarihi konusunda bilgi veren AÖS Kongre düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Dursun Koçer, “3. sınıftan 8. Sınıfa kadar olan Fen Bilgisi derslerinde binici konu olarak Astronomiyle başlanması bizim açımızdan son derece sevindirici ama öğretmenlerimiz açısından sıkıntı var. Çünkü öğretmenlerimiz eğitim fakültesinde astronomi dersleri okumadıkları için bu konuları anlatmakta sıkıntı çekiyorlar. Bizim anlattığımız astronomi konularına bu nedenle ilgi çok arttı. Neredeyse her ay bir, ya da ay içinde çeşitli şehirlere giderek Fen bilgisi, Sınıf, okul öncesi, Coğrafya öğretmenlerine astronomi eğitimi vermeye çalışıyoruz” dedi. İlk kez 2006 yılında başlatılan Astronomi Öğretmen Seminerlerinin (AÖS) 3 yıl aradan sonra devam ettiği, Ayvalık’taki seminere 285 öğretmenin başvurduğu öğrenildi.

“ÇOK SAYIDA ÇÖP BİLGİ VAR”

Temel bilimlere ülkemizde yeterince önem verilmediğini belirten Prof. Koçer, “Yurt dışında temel bilimlere Fizik, Kimya, Jeoloji, Biyoloji, Matematik ve Astronomiye çok ciddi önem veriliyor çünkü bütün bilimsel gelişmelerin geri planında temel bilimler var. Temel bilimlere eğitim sisteminde yeterli önem verilmediği takdirde bizim bilim ve teknolojide gelişmemiz mümkün değil. İbn-i Sina ‘Bilim ve teknoloji itibar görmediği toprakları terk eder’ diyor. 900 ‘lü binli yıllarda söylenen bu söz bugün hala geçerli. Biz umutluyuz. Astronomi anlamında çalışmalarımız sürüyor. Öğretmenlerimizle sık sık buluşup doğru bilgileri aktarmaya devam ediyoruz. Çok sayıda çöp bilgi var. Astroloji olsun, ufo olsun benzeri bir takım işlerle uğraşan insanlar var. Bunlardan uzaklaştırmaya çalışıyoruz öğretmen ve öğrencilerimizi” dedi.

“DERS KİTAPLARINDA ASTRONOMİ İLE İLGİLİ ÇOK CİDDİ YANLIŞLAR VAR”

Orta öğrenim için yazdırılan astronomi kitabında çok ciddi yanlışlar olduğunu ve bu konuda Talim Terbiye kurulunu raporla bilgilendirdiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Koçer, “Ama ne yazık ki yeni baskıda da aynı şey söz konusu. Daha dramatik bir şey yaşadık. İlkokul 1. Sınıf Türkçe kitabının içinde astronomi ile ilgili bilgi koymuşlar ve inanılmaz yanlıştır. Güneş evrendeki en büyük yıldızdır diyorlar oysa güneş cüce bir yıldız, çok sıradan bir yıldızdır. Kuyruklu yıldız tanımı yapıyor. Kuyruğu olan yıldızdır diyor. Bu tanım yürekler acısı. Ayrıca kuyruklu yıldız bir yıldız değil. Şimdi bu bilgiler öğretmen de bilmediği takdirde öğrencilere yanlış anlatılacak. İlkokul öğrencisi yanlış bilgiler edinecek. Ders kitaplarının çok ciddi elden geçirilmesi lazım. Türkiye’de 5 tane astronomi ve uzay bölümü var. Fizik bölümleri içinde bir dolu akademisyen var. Bu kitapların doğru yazılması için ya akademisyenlere yazdırılması lazım ya da akademisyenler tarafından bu kitapların editörlüğünün yapılması lazım. Çünkü bu yazılan kitaplar öğretmenlerimize, öğrencilerimize gidiyor. Onlar da zaten bunun yanlış olmadığını bildikleri için kitaptaki yanlış bilgileri okutuyorlar” dedi.

“HOCALARIMIZ IŞIK OLDU BİZE”

Ayvalık Lisesi eski öğretmenlerinden Esra Zehra Balkan, “Çok yoğun bir başvuru oldu öğretmenlerimizden. Kontenjanımız 50 idi, doldu. Seminerimiz başladı. Hocalarımız ışık oldu bize. Ben 10 yıl Ayvalık’ta görev yaptım. Ben de bu seminere koşa koşa katılan bir öğretmendim. Döndüğüm zaman ufkum çok genişledi, her şey yerine oturdu ve öğretmen olarak ne kadar eksiğim olduğunu fark ettim. Öğrencilerimizle birçok proje yaptık. Ayvalık Lisesi yıldızların altında, yıldız kapmaca gibi. Sonuç olarak bu semineri başta hocalarımız, Aysel Namlı, Ali Akdamar, Sevil Arslan ve Hüseyin Aday müdürüme çok teşekkür ediyorum. Onların desteği çok önemli ve olmasaydı bu gerçekleşmiş olmayacaktı” dedi.

Gökyüzünü tanıyalım, Güneş ve güneş sistemi, Ay ve Güneş Tutulmaları, takımyıldızlar, burçlar ve astronomi, ışık kirliliği, e-ortamda astronomi, Ayvalık, Gökyüzünde hareket, basit gözlem tekniklerinin anlatıldığı seminerin ilk gün etkinlikleri arasında, eski köylü pazarında güneş, Cunda’da ay gözlemi ile teleskop tanıtımı ve ayna yapım atölyesi de gerçekleştirildi. Seminerin diğer günlerinde; ‘Gezegenimiz ve uydumuz, yıldızlar bilgisi, küresel iklim değişikliği, yıldız evrimi, öte gezegenler ve dünya dışı yaşam, astronominin insan yaşamına yansımaları, astronomi ve sanat, derin uzay cisimleri, astronominin bilim eğitimindeki yeri, gökyüzü fotoğrafçılığı, uzay araştırmaları gibi konular işlenecek Şeytan Sofrası’nda gün batımı izlenecek, gök atlası ve güneş atlası yapımı uygulamalı olarak gösterilecek.

Astronomi ve Işık Kirliliği konusunda Öğretmen Eğitimleri, Öğretmen Sunumları ve Uygulamalı Eğitimler yapılan seminer yürütme ve eğitim kurulu; Prof.Dr. Dursun Koçer, Prof.Dr.Zeynel Tunca, Prof.Dr.Serdar Evren, Doç.Dr.Bülent Aslan, Doç.Dr. Memduh S.Taner, Yrd.Doç.Dr. Ayşegül F. Yelkenci,Dr. Korhan Yelkenci, Tahsin Demirciler, Uğur İkizler, Mert Koçer, Nilay Banu Seçal’den oluşuyor.