YANAN BÖLGEYE SEMBOLİK FİDAN DİKİLDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Hakkıbey Yarımadası’nda 5 gün önce meydana gelen yangında tahrip olan bölgeyi gezen Belediye Başkanı ve CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Türkiye’nin en büyük Tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkını her zaman yeşil olarak görmek istediklerini belirtip sembolik olarak ağaç dikti. Vekil Akın, “Burası ranta değil doğaya dönsün” dedi.

CHP İlçe Başkanı Ahmet Toker, CHP’li Belediye Meclis üyeleri Salman Kayran ve Fahri Güren, Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli ile Pazartesi günü yanan bölgede incelemede bulunan Ayvalık Belediye Başkanı ve CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, bölgenin ağaçlandırılmasına yönelik taleplerini sembolik şekilde ağaç dikerek gösterdi.

“BURASI RANTA DEĞİL AĞAÇLANDIRILARAK DOĞAYA DÖNSÜN”

Cennet gibi bir bölgede olduklarını ifade eden Vekil Akın, “15 hektardı 20’ye çıkmış. Şeytan sofrası içindeki yangınla ilgili işin içinde bir şeytanlık olduğunu rahatlıkla görebilirsini bakın etrafa cennet gibi bir bölge. Tabiat parkı içinde sanki bilerek yakılmış gibi bir intiba oluştu bizde. Bunu araştırmak bizim görevimiz. Ben de araştırma önergesi verdim fakat tabi önergelerle ilgili değil vicdanla ilgili bir şey bu. Çok zor yetişen ormanlarımız, yeşilliklerimiz inşallah öyle değildir ama bir rant uğruna kurban ediliyor. Ayvalık’ta her yer ayrı bir güzellik içerisinde. Bu bölgelerde devletimizin, dikim yapacağına, asla ve asla ranta kurban etmeyeceğine inanmak istiyorum. Biz de sonuna kadar bunun takipçisi olacağız. Buradaki bir ranta asla izin vermeyeceğiz. Çünkü yakıp buralara bir şey yapabiliriz anlayışını artık kaldırmamız gerekiyor. Bir daha böyle afetler olmasın çünkü bu doğa kolay kazanılmıyor. Burası ranta değil ağaçlandırılarak doğaya dönsün” dedi.

“TABİAT PARKININ GİRİŞ ÇIKIŞININ KONTROL ALTINA ALINMASININ ZAMAN GELDİ GEÇTİ”

Ayvalık’a ve ülkeye geçmiş olsun diyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Tabiat parkının ortasında 20 hektar alanı kaybettik. Hem ormandaki doğayı hem de ağaçlarla birlikte burada yaşayan canlılar açısından  zaiyat verdik. Ciğerimiz yandı ama hızlı rüzgâra rağmen Orman ve İtfaiye ekiplerimizin hızlı müdahalesi ile çabuk atlatıldı. Ancak burası bir tabiat parkı. Bu yangın da gösterdi ki bundan 11 yıl öncede çok büyük bir yangın çıkmıştı bölgede. Artık buranın girişinin çıkışının kontrol altına alınmasının zamanı geldi ve geçti. Buraların yanmasına bir kundaklama olayı sebep olmuş olabilir. Buraları bizim çok önemli doğal güzelliklerimiz ve koruma altındaki bölgelerimiz. Koruma altında olan bu bölgenin giriş çıkışının da kontrol altında olması, denetleniyor olması gerekli. Tabiat parklarımızı kaldırtmayız, sit alanları derecesini düşürtmeyiz. Buraları yapılaşmaya açmamak için Ayvalık Belediyesi, stk ‘lar yaşam savunucuları olarak kararlıyız. Biz buraların teminatıyız. Bakanlık Eylül ve Ekim ayında temizlik Kasım ayında ağaçlandırma yapacağını açıkladı.