BAHARDA AYVALIK DEMEK, MOR SALKIM DEMEK

Nilgün KAYA

Ayvalık, Nisan ayında çiçekleri açan mor salkımlarla daha renkli ve romantik bir görünüme bürünüyor. Kente neşe katan bahar kokusunun kaynağı mor salkımlar, gün geçtikçe Ayvalık’la özdeşleşiyor.

Zeytinin nefti yeşili ve Ege’nin mavi-turkuaz renkleriyle çevrili Ayvalık, bahar geldiğinde yeni renklerle donanıyor. Eflatun renkli çiçekleri, hoş kokusu, bambaşka güzellikteki görüntüsü ile mor salkımlar, Ayvalık’ın tarihi siluetine doğal güzellik katıyor.

MOR SALKIMIN ALTINDA EFLATUN GÖLGELER

Kentte Arnavut kaldırımlarla bezeli, tarihi evlerin beklediği sokaklarda, pek çok evin bahçesinde ağaçlara ve duvarlara sarılmış, kimi sokaklarda yeşil-eflatun bir gölgelik oluşturmuş mor salkım, kente gelenlerin ilgisinden payını alıyor.

Sarmaşık türünden bir ağaç olan, rüzgâr seven, salkımlar halinde mor, beyaz, krem, mavi ve pembe gibi renkli çiçekleri olan mor salkım, rüzgârlar kenti Ayvalık’a yakışıyor. Şelale gibi gürül gürül akan bir coşku, baharda mor salkımlarla Ayvalık’a taşınıyor. Tarihi Kahveleri ve yeni açılan lokanta ve kafeleri ile Ayvalık’ın yeni cazibe noktası olan Macaron’da hem de Fevzi Paşa-Vehbibey Mahallesi’nde mor salkım, altında oturulduğunda, eflatun gölgeler sunuyor, huzur ve keyif veriyor.

NİSAN-MAYIS TAM ZAMANI

Mor salkımlar köşe bucak ekilmeye devam ederken, dar sokaklarda gölgelik oluşturmak amacıyla binalar arasına tel veya ip gerilerek sarması ve sokağın üstünü kaplaması sağlanıyor. 20 metreden fazla uzayan, 70-80 sene ömrü olan mor salkım, çiçeklerini ilkbahar ortasında açmaya başlar. Nisan, Mayıs aylarında en verimli dönemini sergileyen mor salkım, yapraklarından önce çıkardığı çiçeklerini uzun süre koruyor.

 

İŞLETMECİLER BUDAMA VE KENT SOKAKLARINDA YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN YETKİLİLERDEN DESTEK BEKLİYOR

Mor salkımlı sokakta dükkanı olan Gazozcu Faik, Ayvalık’ta mor salkımların sembol bitkilerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Mor salkımlar her sokakta bulunmayabilir. Bazı sokaklarda yetiştirilmiş. Macaronda, Sakarya Mahallesi’nde, Cumhuriyet Caddesinde. Mor salkım zamanı şimdi. Açar çiçeğini, sonradan yaprağını döker. Bir güzellik verir sokağa, gölgelik verir” dedi.

Kentte zamanında bütün sokaklarda çok yaygınken sonraki yıllarda kesile kesile çok azalan mor salkımların çok güzel bir görüntü sunduğunu belirten Gazi Kemalpaşa Mahalle Muhtarı İbrahim Bülbün, “Tarihi bir dokusu olan Macaronda oturup akşam çayımı içiyorum. Buranın havası başka oluyor. Çok seviyoruz. Macarona özelliğini veren mor salkım. Büyüklerimizden aldığımız referansa göre bu mor salkımın 110 yıllık olduğu teyit edildi. Mor salkımın 110 yıllık bir geçmişi var. bunun altında oturmak bir ayrıcalıktır ” dedi.

Anlamı sabır, zariflik ve onurlu olmayı ifade eden Mor Salkım’ın romantik hikâyesi 1800’lü yılların başlarına dayanıyor.