TABİAT PARKINDAKİ YANGININ ACI BİLANÇOSU;20 HEKTAR ALAN KÜL OLDU

Nilgün KAYA

Ayvalık Hakkıbey Yarımadası’nda 17 Ağustos günü meydana gelen yangının çıkış nedeni hala belirsizliğini korurken alana ilişkin verilerin toplanması için yürütülen saha çalışması tamamlandı.

Yangında 20 hektar çamlık alan, 40 dönüm zeytinlik alanın zarar gördüğü öğrenilirken, bölgenin Orman Genel Müdürlüğü tarafından sonbaharda ağaçlandırılmasının planlandığı öğrenildi.

SAHADA AĞAÇLANDIRMA İÇİN PROJE ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Yangın sonrası saha çalışmalarını tamamlayan Ayvalık Orman İşletme Şefliği, alanda iki ayrı ekiple damgalama çalışması başlattı.  Alınan bilgiye göre; damgalama çalışması bittikten sonra ihaleye çıkılacağı ya da kesimci bulunup, iş makineleri ile sürüm yapılıp sonbaharda ağaçlandırma çalışmasının tamamlanacağı öğrenildi.

Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürlüğünden Sezgin İşbakan, Edremit Orman İşletme Müdür vekili Canan Avcu, Ayvalık Orman İşletme Şefi Deniz Meltem ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Burhaniye Şefi Atasay Tanrısever, hafta başında sahada son incelemeleri yaptı. Dron çekimi yapılan sahada, Orman Bakanlığı’nın yanan sahalarda hemen ağaçlandırma çalışması yapma yönündeki kararını hatırlatan Orman Müdürlüğü ekipleri, hangi bölgeye hangi ağaçların dikileceğine yönelik projelendirme çalışmasının hemen ardından ağaçlandırmaya başlanacağını kaydetti. Alanın 1986 yılında ağaçlandırma çalışması yapılan bir bölge olduğu bildirildi.

“YANGIN İKİ NOKTADA BAŞLAMIŞ OLABİLİR”

Söndürme çalışmaları 5 helikopter, 2 amfibik uçak, 2 dozer, 23 arazöz, 8 su tankeri ve 4 İtfaiye aracı ile gerçekleştirilen yangının iki ayrı noktada başladığı üzerinde durulduğu, bu noktalardan birinin Hakkıbey Yarımadasında bir tepe ile diğerinin Ceylan Sitesi yolu üzeri olduğu belirtildi.