UYARI VE BİLGİLENDİRME İLE 99 DEPREMİNİ ANDILAR

Nilgün KAYA

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 18. yılında depremde hayatını kaybedenleri anma amacıyla Ayvalık’ta düzenlenen etkinlikte hem bilgilendirme hem de uyası yapıldı. Ayvalık Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinlikte AYKUT ekibi vatandaşlara broşür dağıttı, deprem çantasının nasıl hazırlandığı anlattı, ‘Depremin değil tedbirsizliğin öldürdüğü’ hatırlatıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda Ayvalık Kent Konseyi tarafından hazırlanan panolarda, 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan deprem fotoğraflarla ve uyarılarla anlatıldı. Kent Konseyi bünyesindeki Ayvalık Arama Kurtarma Gönüllü ekibi de (AYKUT) etkinliğe katıldı. Suat Süslü başkanlığında Nejdat Uğral, Gülay Yörükoğlu İlhan Gündüz, Sedat Uzun’dan oluşan AYKUT ekibi, gün boyu vatandaşlara broşür dağıttı.

“KORKMA BİLİNÇLEN”

99 depreminde yaşananlar, depreme karşı alınabilecek önlemler, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerin yer aldığı yaklaşık 500 adet broşür vatandaşlara dağıtılırken AYKUT ekibi deprem çantasının nasıl hazırlanacağını da uygulamalı olarak gösterdi.  AYKUT Başkanı Suat Süslü, “AYKUT olarak depremle ilgili farkındalık yaratabilmek için bundan 18 yıl önce yitirdiğimiz insanlar anısına bir sergi açtık, broşür dağıtıp, vatandaşlarımıza genel bilgi veriyoruz. Bunu periyodik olarak her yıl yapmaya çalışacağız. Dileriz ülkemiz böyle depremlerle karşılaşmasın ama ülkemiz bir daha karşılaşmasın ama deprem kuşağında olduğumuz için depremle ilgili tedbirleri almamız, sağlıklı ve denetlenen binalar yapmamız gerekiyor. Herkesi depremle ilgili duyarlılığa davet ediyoruz” dedi.

“YAŞANAN ACILARIN TEKRAR YAŞANMAMASI İÇİN”

Kent Konseyi başkanı Filiz Karayelli, “17 Ağustos 1999 günü İzmit, Adapazarı, Gölcük, Yalova ve İstanbul’da meydana gelen büyük depremde halkımızın güvenli barınma hakkı ve sağlığı yok sayılarak dayanaksız inşa edilen evler ve kontrolsüz yapılaşma nedeniyle binlerce insanımız hayatını kaybetmiş, binlercesi evsiz kalmıştır. Üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen acımız, hüznümüz halen taze. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de depremler olacaktır. Buna hazırlıklı olmalıyız. Bu sebeple, yaşanan acıların tekrar yaşanmaması için halkımızda farkındalık yaratmak ve hakkımızı deprem konusunda bilinçlendirmek amacıyla Ayvalık Kent Konseyi olarak AYKUT ( Afet Organizasyonu ve Arama Kurtarma) Çalışma grubumuz ile Cumhuriyet alanında stand açıp broşür dağıtımı yaptık.”Deprem değil, tedbirsizlik öldürür” sloganıyla pankart ve sinevizyon gösterimi yapıldı.17 Ağustos depreminin 18.yıldönümünde depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz” dedi.

Etkinliğe Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, ÇYDD Şube Başkanı Nuray Özer Yener Koşvar başkanlığındaki Ayvalık Mahalle Muhtarları Derneği ve Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Dilek Renin Tan destek verdi.