MUSTAFA’NIN YOL SEVİNCİ; MUCİZE DEĞİL AZİM

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Cunda (Ali Bey) Adası’nda yaşayan ve akülü aracı olmasına rağmen yol uygun olmadığı için evinden dışarı çıkamayan bedensel engelli Mustafa Şimşek, yolun yapılmasının sevincini yaşıyor. Evinden ana yola kadar olan 350 metrelik yolu ilk kez kullanarak evden çıkan Mustafa, anne ve babasıyla alış veriş yaptı. Mustafa’ya yolda yaptığı gezide, evine ziyarete gelen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer eşlik etti.

47 yaşındaki Mustafa Şimşek yürüyemiyor, konuşamıyor ve ellerini kullanamıyor ancak zekâsı ve azmi sayesinde zoru başararak ayak parmakları ile klavye kullanıyor. Evdeki televizyon, vantilatör gibi elektrikli aletleri tamir edebiliyor. Evden sadece Ayvalık Birlik Ortopedik Engelliler Derneği’nin aracıyla özel etkinliklere katılmak için çıkabilen Mustafa, 1 yıl önce kendisine verilen akülü aracıyla sokaklarda gezmek istiyor.

AYAK PARMAKLARIYLA BİLGİSAYARDA DİLEKÇE YAZARAK TALEBİNİ YETKİLİLERE İLETTİ

Mithatpaşa Mahallesi Bakkal Sokağı No:2’de Annesi Hanife Şimşek ve Babası Orhan Şimşek ile birlikte yaşamını sürdüren Mustafa Şimşek, çok sayıda kişiye örnek olacak mücadelesini yaklaşık 1 yıl önce başlattı. Ayvalık’ın Cunda Adası’nda yaşayan yüzde 90 bedensel engelli Mustafa Şimşek, evden çıkıp gezebilmesi için, kentsel sit alanı kapsamındaki yolun engelli aracının geçmesine olanak sağlayacak şekilde düzenlemesi için girişimde bulundu. Ellerini kullanamadığı için dilekçelerini ayak parmaklarıyla yazan Mustafa Şimşek dilekçesinde, “Bana 6 ay önce akülü araç verdiler ama ben daha bu arabayı hiç kullanamadım çünkü bizim Cunda’nın yolları eski Rum taş kaldırımı olduğundan ben yeni kaldırım döşenmesini istedim ama Ayvalık Belediyesi hiçbir şey yapamıyor. Benim oturduğum çevre sit alanı olduğundan bir tane bile taşının sökülmesi mümkün değilmiş. Ama Ayvalık’ta sit alanıdır. Nasıl oluyor da Ayvalık’taki yollar güzel de benim yollarımı yapmıyorlar ben anlamadım. Sanki ben Cunda’nın bütün yollarının yapılmasını istedim. Ben sadece bana uygun bir yolu yapmalarını istedim, uzunluğu en fazla 700 veya 800 metredir. Benim yolumun yapılması için sizin izniniz gerekiyormuş. Benim akülü aracımın gidebileceği genişlikte bir yol olsun yeter bana.  Lütfen bana yardım edin” yazmıştı. Birlik Ortopedik Engelliler Derneği aracılığıyla Bursa Anıtlar Kurulu hatta Cumhurbaşkanına bile ‘ayak parmaklarını kullanarak’ dilekçe yazan ve ‘Biz engellilerin sokağa çıkma hakkı yok mu?’ diye sorarak ricada bulunan Mustafa, azimle başlattığı girişimin olumlu sonuçlanmasının sevincini yaşıyor.

“MUSTAFA KADAR BAŞARILI DEĞİLİZ HİÇBİRİMİZ”

Ayvalık Belediyesi tarafından 15 gün içinde yapılan yolu ilk kez kullanan Mustafa, evinden çıkarak ada içinde bir gezinti yaptı. Mustafa’ya, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de eşlik etti. Mustafa’yı ziyarete gelen ve ayaklarını kullanarak bilgisayarda yazı yazmasına hayran kalan Belediye başkanı Rahmi Gençer, “ Mustafa kendi yeteneği ile okuma yazmayı öğrenmiş. Ayak parmaklarını kullanarak bilgisayarı müthiş kullanıyor. Sosyal medyayı kullanıyor. Müthiş bir şey. Biz Mustafa kadar başarılı değiliz hiçbirimiz. O yüzden tebrik ediyorum. Mustafa sesini kendi duyurdu. Yolu gördüm ve Mustafa’nın bu azmini görünce yapacak bir şeyimiz yoktu. Belediyedeki arkadaşlarla yolu yaptık. Artık Mustafa’nın alanı büyüdü. Ana yola çıktığında bisiklet yolunu kullanabilecek” dedi. Belediye Başkanı Gençer, Mustafa’ya yeni bir bilgisayar ve akülü araç sözü de verdi. 

Ziyaret sırasında Mustafa, “Dün ilk kez evden çıktım ve kendimi bir kuş gibi özgür hissetim, sayın başkanımız çok iyi birisi. Benim yolum çok güzel oldu, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Demek ki bu ülkede her şey oluyormuş” yazarak duygularını ifade etti.  Belediye Başkanı Gençer, anne ve babası ile birlikte gezintiye çıkan Mustafa, ilk kez markete gidip alış verişte yaptı. Mustafa’nın anne ve babası da “Çok mutluyuz. Hayatımızda böyle mutlu olmadık. Yola götürdük onu akşam, çok güzel gezi biz de yalnız bırakmadık. Başkana çok teşekkür ederiz” dedi.