“AYVALIK’TAKİ DERNEKLER, ANNE-BABA YETİŞTİRME PROGRAMINI DEVREYE SOKMALI”

Nilgün KAYA

Cumhuriyet Kadınları Derneği Ayvalık Şubesi, üyelerini ve diğer demokratik kitle örgütü temsilcilerini düzenlediği kahvaltı ve söyleşide bir araya getirdi.  ‘Toplumsal sorumluluk bilinci ve liderlik’ konulu söyleşi konuğu olan Pedagog Dr. Şima Sunder, toplumsal sorumluluk için hazır olunması gerektiği mesajını verdi.

Gülden Sarıbaş  başkanlığındaki Cumhuriyet Kadınları Derneği Ayvalık Şubesi’nin Orchis Otel’de Cuma sabahı düzenlediği kahvaltıya CKD Ayvalık Şubesi yönetim kurulu ve üyelerinin yanı sıra aralarında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şube Başkanı Nuray Özer, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Şubesi ve Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Vatandaş’ın Yeri ile sosyal ve kültürel çalışmalar yürüten Aysel Namlı, Ayvalık Tarihi Evleri Koruma Derneği başkanı Güzin Kutlu’nun  aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi katıldı.

“ORTAK GÖREV; ULUSAL DEĞERLERE,  ATATÜRK İLKELERİ VE CUMHURİYET’E SAHİP ÇIKMAK”

Açılış konuşmasında, günümüz toplumlarının artık örgütlü ve kendi sorunlarına çözüm bulan yapılara dönüştüğünü belirten CKD Ayvalık Şube Başkanı Gülden Sarıbaş, “Sivil toplum insanların kendilerini toplumsal varlık olarak gerçekleştirmesine ve var etmesine imkan tanımaktadır. STK’lar genellikle toplumun en dinamik, değişim öncüsü duyarlılığın olduğu ve toplumsal etkileme gücü yüksek kuruluşlardır. İnsanların herhangi bir karşılık beklemeden ve çıkar gözetmeden toplum ve dünya yararına bir takım çalışmalarda bulunması gönüllü girişimlerdir ve aynı zamanda hayırseverlik çerçevesinde değerlendirilir. Bizler de CKD olarak Ulusal Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet devrimleri ile kazanılmış olan ekonomik ve siyasal bağımsızlığın, özgürlük, demokrasi ve aydınlanmanın korunması, savunulması ülke ve halk yararına geliştirilmesi için çalışmaktayız. Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyet’e sahip çıkmak, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan Kuvayi Milliye ruhunu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır” dedi.

“HER OLAY VE HER EĞİTİM İÇİN HAZIR OLMALIYIZ”

Merhum Prof.Türkel Minibaş’ı anarak, “Bir insan hayatının sonuna kadar toplumsal sorumluluk için hazır olmalı” diyen Pedagog Dr. Şima Sunder, “Bilgi, tecrübe, deneyimler, birikimler, çevrenin verdiği imkanlar, doğal olarak sahip olunan yetenekler hepsi bizim hazır olmamızı gerektiriyor. Uzun yıllardan beri eğitimciyim ama şunu gördüm ki her olay, her eğitim için hazır olmak zorundayım. Bu daha zinde daha uyanık, enerjik olma ihtiyacını hissediyorsunuz” dedi. Atatürk’ün Cumhuriyet kadınının önde olmasını, eğitim olmasını, yücelmesini ve çok iyi çocuklar yetiştirmesini istediğini ifade eden Şima Sunder, “Ulu önderimiz Türk kadınına verdiği değer nedeniyle bugün burada bizler güvenle hazır olma imkânını bulduk. Cumhuriyet bir güneş gibi doğdu ve doğan bu güneşin bize kazandırdıklarını bilerek kabul etmemiz gerekiyor. Atatürk bize inanılmaz fırsatlar verdi, inanılmaz kapılar açtı. Bu, çok büyük mücadeleler ve kayıplarla kazanılmıştır. Bunu n kıymetini bilelim. Yaptıklarımızdan yetinmememiz gerekiyor. Bir köşesine çekilmiş çevresiyle ilişkisini kesmiş bir zamanların başarılı kadını olmamamız gerekiyor. Toplum bizden çok şey bekliyor. Bilgimizden, tecrübemizden yararlanmak istiyor. Haberleri görüyorsunuz; yapmamız gereken ne kadar çok şey olduğunu görüyorsunuz. Aslında sadece kadın değil çocuk, genç erkek herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Hiçbir sebep önünüzü kapatmasın. Sebeplerin arasından geçerek çözüme ulaşmamız gerek. Hiçbir zaman geriye dönüp kötü günleri düşünecek vaktimiz yok. Sağlam şekilde ilerlemenin yollarını bulacağız. Vazgeçmemek gerek. Yapmamız gerekenler gerçekten bize açılmış akıl ve bilim yolunda saklıdır. Onu bulmak kişiye kalmıştır” dedi.

“AYVALIK’TA TÜM DERNEKLER, ANNE BABA EĞİTİMİ BAŞLATMALI”

Topluma yönelme, gönüllük, liderlik, sorumluluk ve görev anlayışı konuları üzerinde durduğu konuşmasında Şima Sunder, bu bilincin çocukluk yıllarında kazanılması gerektiğini söyledi. Eğitimin ve sorumluluk anlayışının anne babadan başladığına dikkat çeken Sunder, “Bizim en büyük eksiğimiz sağlam, yönlendiren ailelerin azalmış olduğunu görüyoruz. Sebep cehalettir. Yeteri kadar bilgili ve donanımlı anne baba yetiştiremiyoruz. Ayvalık’taki bütün derneklerin bir araya gelip anne baba yetiştirme programını devreye sokması gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar çok anne babaya ulaşırsanız o kadar çok çocuğa ulaşırsınız. Bu bizim sorumluluğumuz” dedi.

Katılımcılar, masalara bırakılan kağıtlara ‘Toplumsal gelişmeyi engelleyen bir sebep ve toplumsal birlikteliği sağlayacak bir proje önerisi’ yazması istendi.  Kahvaltıda, CKD’nin ‘Adım adım Ayvalık’ etkinliğine katkı veren Taylan Köken ve Lütfi Zafer Demirer’e teşekkür plaketi de verildi.