AYVALIK, GİZLİ KALMIŞ GÜZELLİKLERİ VE YAŞAM ÖYKÜLERİYLE TUVALLERDE

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın gizli kalmış ve fark edilmeyen güzelliklerini kendine has üslubu ile tuvallere taşıyan Ressam Arif Buz’un sergisi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde devam ediyor. Buz’un kentteki yaşamdan kesitler sunduğu figüratif soyut tarzdaki resimlerinin yer aldığı sergi, 1 Ağustos tarihine kadar gezilebilir.

At Arabacılar Meydanı’ndan Perşembe günü sokaklarda kurulan semt pazarına kadar Ayvalık’ın özelliklerini, at arabalarından at üzerinde sünnet çocuklarının dolaştırılmasına kadar kimi yiten kimi hala uygulanan geleneksel motiflerine kent kültürünü yansıtan resimleri ile tanınan Ressam Arif Buz, 2. Kişisel sergisini 21 Temmuz günü açtı. ‘Öykünün ilk cümleleri’ adlı sergi büyük beğeni topladı. Buz, 50x 1.20 ile 2.40x 110 ve 110×120 ebatlarında 19 tablosu ile başta At Arabacılar Meydanı olmak üzere kentin farklı noktalarındaki yaşamı çizgisel figüratif tarzı ile anlatıyor. Şair Turgut Baygın’ın dizeleri ile anlatılan resimler arasında Ayvalık’ın kuşbakışı görüntüleri de yer alıyor.

“BUNDAN ÖNCEKİ SERGİLER ŞAKAYDI, BUNDAN SONRAKİLERİ BİRAZ DAHA CİDDİYE ALACAĞIM”

Günlük yaşam içindeki olaylardan yola çıkıp değişik malzemeler kullanarak yaptığım resimleri ile Ayvalık’ın gerçek yüzünü yansıtan Ressam Arif Buz, “Ayvalık’ta açtığım tam teşekküllü, en muntazam ve profesyonel sergi oldu. Turgut Baygın’ın resimler için yazdığı dizelerden bu ismi çıkardık arkadaşlarla. En uygunu bunu bulduk. Daha önceki ismi ‘Bir Ayvalık Masalı’ olacaktı ama ‘Bir İstanbul Masalı’na benzediği için kaldırdık. Bu adı profesyonellik olarak ilk başlangıç gibi ele aldık. Bundan önceki sergiler şakaydı, bundan sonrakileri biraz daha ciddiye almak gerekiyor, onu öğrendik. Ayvalık’ı anlatan resimlerde ilçenin her noktası yer alıyor. Panorama çalışmalar bunlar, Ayvalık’ı yüksekten kuşbakışı halka göstermekti. Biraz da kendi ironik yaklaşımımım var. Bu benim uzun yıllardır düşündüğüm bir şeydi ve sonunda burada gerçekleşti bu. Ayvalık’taki bazı sanatseverler ya da Ayvalık’ı severlerin böyle bir şeyi görmesi gerekiyordu. Onun için yapıldı bunlar. Bu sergideki mesaj; Ayvalık’a gelip, Ayvalık’ı ziyaret edenlerin yoldan geçerken gördüklerinin dışındakileri ortaya çıkarmak çünkü onlar gizli kalmış veya fark edilmemiş figürler ve yaşam şekli. Ben onu ortaya çıkarmak için bu tarz resim yapıyorum. Bu benim de işime geliyor materyal bulmak için çok aramam gerekmiyor, elimin altına, çok yakınımda onları hazır buluyorum ve yerleştiriyorum. Oturmuş bir tarzım var onu bozmak istemiyorum çünkü tarzı daha pişirmedik, daha doygunluk yok. Sergi ile ilgili olarak Selçuk Kaltalıoğlu’na, sergi koordinatörlüğünü üstlenen Mustafa Sevinç’e, dizeleri yazan Turgut Baygın ve fotoğrafları çeken Kadri Kaya ile sergi açılışına katılan herkese teşekkür ederim” dedi.  Arif Buz’un atölyesinin de görsel olarak betimlendiği sergi 1 Ağustos’a kadar gezilebilir.