YAZ SATRANÇ TURNUVASI’NA 3’Ü GÖRME ENGELLİ, 134 SPORCU KATILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Satranç Spor Kulübü tarafından gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen Yaz Satranç Turnuvasının onuncusu 27 Temmuz’da açılış hamlesi ile başladı. 4 gün devam edecek 10 bin lira ödüllü turnuvaya, 3’ü görme engelli sporcularla birlikte toplam 134 satranççı katıldı.

Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Satranç Spor Kulübü, TSF Ayvalık İlçe Temsilciliği, Ayvalık Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü ile ortak organize edilen Ayvalık 10. Yaz Satranç Turnuvası, İsmet İnönü Kültür Merkezinde 27 Temmuz’da başladı. Turnuvanın açılış hamlesini İlçe Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Cem Hamzaoğlu,  Türkiye Satranç Federasyonu yönetim kurulu üyesi Özgür Solakoğlu ile birlikte yaptı. Turnuvanın başhakemliğini Ahmet Uçtu, başhakem yardımcılığını Nihal Tamamoğulları üstlenirken turnuvada il hakemleri Ali Beşbudak, Zafer Yaşar Nahil Filiz ile aday hakemler Ahmet Aksal ve Miray Uçtu da görev yaptı.

TURNUVAYA KATILIM YOĞUN OLDU

27-28- 29-  30  Temmuz tarihlerinde devam edecek, 10 bin lira ödüllü satranç turnuvasına katılım yoğun oldu. Turnuvanın en önemli özelliğinin uluslar arası puan sistemine dahil olması ELO kayıtlarına girecek olması olduğunu belirten Ayvalık Satranç Spor Kulübü Başkanı ve turnuva direktörü Nahil Filiz, “Bu yıl 10.sunu düzenliyoruz yaz turnuvamızın. Turnuvamıza A Kategorisinde 49 sporcu, B kategorisinde 85 sporcu katılıyor. İlgi çok büyük. Yurt dışından Sırbistan’dan, Özbekistan’dan, Azerbaycan ve İran’dan sporcular ilgi gösterdi. Ayvalık’tan toplam 17 sporcu var. Samsun, Van, Mersin, Tekirdağ, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, İzmir ve Manisa ile daha sayamadığım il ve ilçeden sporcular Ayvalık’a geldi. Ayrıca Bursa bölgesinden görme engelli 3 sporcumuz da turnuvamıza renk kattı. Talep yüksek, reytingi yüksek bir turnuvaya hazırız. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’e teşekkür ediyorum. Her konuda isteğimizi karşıladı ve destek oldu. Ayvalık’ta satrancı yaşatmaya devam edeceğiz. Satranç için çalışıyoruz” dedi.

İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Cem Hamzaoğlu, “Büyük katılımın odluğu bir turnuvada, inşallah buraya katılan sporcularımızın Ayvalık’ı güzel anılarla hatırlayarak ayrılmasına vesile oluruz. En önemlisi turnuvada Türkiye’de puan sıralamasında en üst düzeyde olması. Ahmet , Nebahat Dinler ve Nahil Filiz başkanlığındaki Ayvalık Satranç Spor Kulübüne teşekkür ederiz” dedi. Turnuvaya katılanlar arasında Avrupa Amatörler Satranç Şampiyonası’nda averajla Avrupa ikincisi olan Orkun Efe Alumert ile Bursa’dan Görme Engelli sporcular Yunus Sönmez, Seyfettin Nabantoğlu ve Erhan Kazma, Uluslar arası usta unvanlı (IM) 5 sporcu,  Fide Ustası (FM) 1 sporcu, Çocuk Usta (CM) 3 sporcu ve bayan çocuk sporcu (WCM) 1 sporcu da yer aldı.

Görme engelli sporcu Yunus Sönmez, “Küresel görme engelliler derneği sporcusu olarak katılıyorum turnuvaya. Fırsat buldukça bu tarz ulusal ve uluslar arası turnuvalara katılmaya çalışıyorum. Oyunu tablada dokunarak oynuyorum. Burada her kalenin kodları var. kodlar vasıtasıyla oyunu gerçekleştiriyorum” dedi. A Kategorisi (1600 ELO/UKD ve üzeri sporcular) ve B Kategorisi (1599 ELO/UKD ve altı sporcular ile herhangi bir kuvvet puanı olmayan sporcular) olmak üzere iki kategoride yarışacak toplamda 134 oyuncudan derece yapanlara Ayvalık Belediyesince toplam 10.000 TL para ödülü dağıtılacak.