AYVALIK’TA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ; ÖZEL ÇOCUKLAR GALOŞ ÜRETİYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Sosyal Hizmet Merkezi bünyesindeki Özel Çocuklar Eğitim Evi’nde başlattığı proje ile özel çocukların galoş üretimi yaparak meslek edinmelerini hedefliyor. Haftada 5 bin adet galoş üreterek harçlık kazanan özel çocuklarla bir araya gelip,  çalışmalarına katılan Başkan Gençer, kazandıkları harçlıklardan dondurma alıp kendisine ikram eden özel çocuklarla birlikte dondurma yedi.

Ayvalık Belediyesi Özel Çocuklar Eğitim Evi’nde eğitim gören engelli öğrenciler, hastanelerden spor salonlarına, anaokullarından fabrikalara kadar pek çok alanda kullanılan galoşların üretimini yapıyor.

EL BECERİLERİ GELİŞİYOR, REHABİLİTE OLUYORLAR

Zihinsel engelli öğrencilerin el becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler veren Eğitim Evi’ne alınan galoş makinesi ile farklı yaş gruplarındaki 20 öğrenci, üretime katılmanın heyecanını yaşıyor. Eğitim Evi’nin atölyeyi andıran bir sınıfında öğrenciler, iş bölümüyle naylonlara lastik yerleştiriyor, sıcak baskı makinesiyle galoşlara son halini veriyor. Öğretmenleri Emine Okyar ve Gülden Aydınlı Orancı gözetiminde galoş üreten öğrenciler, Perşembe hariç hafta içi her gün en az 1000 adet üretim yapabiliyor.

Engelli öğrencileri meslek sahibi yaparak geleceğe hazırlamak hedefiyle, 2017 yılında başlatılan proje kapsamında; satışı yapılacak galoşlardan elde edilen gelir, özel çocuklara harçlık olarak veriliyor,  bir bölümü projenin devamı için gereken malzemenin alımında kullanılıyor.

“ÖZEL ÇOCUKLARIMIZA MESLEK EDİNDİRİYORUZ”

Üretilen galoşları sadece Ayvalık’a değil yurt genelinde ihtiyaç duyulan noktalara da verilebileceğini kaydeden Başkan Gençer, “Biz her zaman çocuklarımıza neler katabilir, hayatlarını nasıl renklendirebiliriz diye düşündük ve bu yönde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Özel çocuklarımızı yaşama dâhil edebilmek, günlük yaşamda onlara istihdam oluşturabilmek için Sosyal Hizmet Merkezimizdeki Özel Çocuklar Eğitim Evi’nde, meslek edindirme projemizi hayata geçirdik. Özel eğitim verdiğimiz özel çocuklarımızın galoş üretimi yapabileceğini düşündük. İlk etapta galoş makinesi alarak atölye kurduk. Engelliler galoş üretimine başladı. Öğrencilerimiz hem meslek öğreniyorlar hem de eğitim alıyorlar. Böylece Ayvalık’ta bir ilki gerçekleştirdik. Üretilen galoşları kentimizin ihtiyaç duyulan tüm merkezlerine sunuyoruz. Sadece kentimizde değil yurt genelinde galoş ihtiyacı olan kurumlar, işletmeler, Ayvalık Belediyesi Özel Eğitim Evi’nde galoş üreten çocuklarımızdan galoş alabilir ve onların mutluluklarına yakından tanık olup, paylaşabilir.” dedi. Özel Çocukların ürettiği galoşlar, Dr. Ceylan Korkmaz, Diş Doktorları Safiye Mete,  Semra Gülsever, Kids Education Academy (Çamlık Ana Okulu),Ayşecik ve Pollyanna Gündüz Bakım Evleri, Esen Güzellik Salonu,  Ayvalık Diş Polikliniği ile Burhaniye’den diş doktorları ile vatandaşlar tarafından satın alınıyor. Galoşların bin adedi 50 liraya satılıyor. Sakarya Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi No 276’da bulunan Ayvalık Belediyesi Sosyal Hizmet Merkezi Özel Çocuklar Eğitim Evi’nin 0505 180 78 27 nolu telefonuna ulaşarak galoş sipariş i verebilir.