SAKARYA MAHALLESİ’NDE TANITIM ATAĞI

Nilgün KAYA

Eski zeytinyağı tenekelerini boyayarak saksıya dönüştüren, naylon poşete dur demek için bez torba dağıtan Pirüpak Sakarya Grubu, ilçede ilk kez yapılan bir çalışma ile mahalle bazında tanıtım çalışması başlattı. Körfez manzaralı İlyas Tepesi yürüyüş rotası hazırlayan grup rehberli bir tanıtım ile bayramda alternatif arayan kişilere Ayvalık Sakarya Mahallesi’nin güzelliklerini ve kültürel dokusunu göstermeyi planlıyor.

‘Ortak alanlarımız temizse, güzellik ortaya çıkar’ düşüncesi ile gönüllülük esasına dayalı olarak 2016 yılında kurulan Pirüpak Ayvalık Çevre Grubu, Pirüpak Ayvalık, Sakarya Mahallesi Güzelleştirme projesinde ikinci etaba, şeker bayramı öncesi başladı.

YÜRÜYÜŞ ROTASI OLUŞTURULDU, ENTERESAN DURAKLAR BELİRLENDİ, HARİTALAR HAZIRLANDI

Temiz ve sağlıklı bir çevre için harekete geçen, eski tenekeleri boyayıp saksıya dönüştüren ve sokaklara yerleştiren grup, naylon poşet kullanımını önlemek için ücretsiz bez torba dağıtmıştı. Projenin ikinci etabını ‘Mahallenin tanıtımı’ olarak ele alan grup, Toplam mesafe 2 km, 45 dakika süren ‘Körfez manzaralı İlyas Tepesi yürüyüş rotası ‘ hazırladı. Yürüyüş rotasındaki enteresan durakları belirleyen grup, hazırlanan okları yürüyüş rotasını işaret edecek noktalara yerleştirdi. 2 adet büyük haritayı da mahallenin belli yerlerine taktı. Sakarya Mahallesi’ni gezerek tanımak isteyenler bu rehberli çalışmadan faydalanabilecek.

“MAHALLEMİZİ TANITMAK VE KENTSEL HAFIZASINI ORTAYA ÇIKARMAK İSTEDİK”

TEMA Ayvalık Sorumlusu da olan Haluk Aysu, “Bu yıl kış aylarında başladığımız bir proje bu. 5 arkadaş bir araya gelip acaba mahallemiz için ne yapabiliriz? diye düşündük. Sakarya Mahallemizde farklı yerlerde oturan beş kişiydik. İlk planımız çevreyi temiz tutmak. Pirüpak Sakarya Grubu oluşturduk. Temiz tutma ve güzelleştirme projelerine başladık. Çiçeklerle bezedik, kirli bölümleri temizledik, sokak sanatı uygulama projelerimiz arasında. Bu safhada gerçekleştirmek istediğimiz konu, beş arkadaşın yaşadığı sokakları birleştirerek bir rota haline getirmek. Ayvalık’ın tarihi güzelliklerini tanıtmak istedik. Bazı keşiflerde bulunarak bu mahallenin kentsel hafızasını ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Tarihi güzelliklerini yerli yabancı meraklılarına tanıtmayı da planlıyoruz” dedi.

“SAKARYA HEM ENDÜSTRİYEL MİRAS HEM DE KÜLTÜREL AÇIDAN ÖNEMLİ”

Grup üyesi, kafe işletmecisi Damien Dessane, “Sakarya Mahallesi’nin gezdirmek istedik. Bu mahalle özellikle endüstriyel miras açısından önemli. Bu mahallede bir sürü sanayi için atölye, sabun ve zeytinyağı için fabrika ve depo vardı. Bu mahalle çok zengin endüstriyel miras açısından ve Ayvalık UNESCO geçici miras listesine girdi endüstriyel miras açısından. Çevre konusunda, körfez manzarası ile de dikkat çekiyor bu güzergah. Kültürel tarafta var. Hem endüstriyel miras görebilir hem de spritüel miras görülebilir. Manastır, cami, şapel gibi. Bu tur sadece 2 km, 45 dakika. 2 km içinde çok farklı şeyler görebilirler. Haritayı Midi Kafeden alıp gezebilir.  Belirlediğimiz 8 enteresan durak hakkında bilgi alabilir, haritayı yine bize teslim edebilirler” dedi.