KLASİK TÜRK SANATLARINA MODERN DOKUNUŞLAR

Nilgün KAYA

Aylin Eda Durak ve Berrin Süzen, Klasik Türk Sanatları’ndan tezhip, minyatür, bilimsel bitki illüstrasyonu konusundaki çalışmalarını Ayvalık Orhan Peker Sanat Galerisi’nde düzenlenen sergi ile Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sundu.

31 Mayıs günü açılan sergide, Aylin Eda Durak’ın 30 adet minyatür ve tezhip çalışması, Berrin Süzen’in 35 adet çalışması bulunuyor. 15 yıldır tezhip ve minyatürle uğraştığını belirten Aylin Eda Durak, “Mimar Sinan Üniversitesini bitirdim. 8 aydır Ayvalık’tayım. Bir atölye açtım, Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü bünyesinde eğitim veriyorum. Ayvalık’ta ilk kez sergi açıyorum. Burada geleneksel sanatlar hakkında çok bilgi olmadığı için tanıtmak amacıyla bu sergiyi açtım. Kendim tasarım yaparak çalışıyorum. Konu belirledikten sonra araştırma yapıyorum çünkü geleneksel sanatlar tarihe dayanıyor daha çok. Tezhip çalışması desene dayalı ama minyatür de figürler devreye giriyor. Bir çalışmamız tasarımı ve boyaması dâhil 6 ay sürüyor. Çok ince işler. Bazıları modern. Biraz daha günümüze uyarlamaya ya da teknolojinin nimetlerinden yararlanmaya çalıştık” dedi.

 

 

 

“YAPTIKLARIMIZ BELGE NİTELİĞİ TAŞIYAN ÇALIŞMALAR”

Arkadaşına destek olmak için İstanbul’dan gelerek Ayvalık’ta sergi açtığını belirten Berrin Süzen, “Minyatür ve tezhibin yanı sıra bilimsel bitki illüstrasyonu yapıyorum. Mesleğim ayrı ama 15 yıldır bu işle uğraşıyorum. Kopamadık, bütün enerjimizi bu çalışmalara harcıyoruz. Tezhip ve minyatür belge niteliği taşıyan çalışmalar. Araştırmaya dayalı işimiz. Gelecek nesillere doğru bilgiler aktarabilmek için doğru araştırmalarla doğru sonuçlara gitmek zorundayız. Yoruluyoruz ama alt yapımız güçleniyor. Biz bir dönemi çalışıyorsak hata yapma lüksüne sahip değiliz. Bilimsel bitki çalışması Türkiye’de yeni bir sanat ve bilimsel belge özelliği taşıyor” dedi. Ayna ve sedeflerle süslü tezhip çalışmaları, minyatürler ve çeşitli kuş ve bitki illüstrasyonlarının yer aldığı sergi beğeni topladı. Sergi 7 Haziran tarihine kadar gezilebilir.