TMMOB MYK TOPLANTISI AYVALIK’TA YAPILDI

Nilgün KAYA

TMMOB Mimarlar Odası 45. Dönem Yönetim Kurulu Toplantısı Ayvalık’ta yapıldı. TMMOB Yasa tasarısının da zeytin yasa tasarısı gibi defalarca gündeme getirildiğini,  her iki yasa tasarısında yapılmak istenen değişikliğe karşı olduklarını söyleyen  TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Ayvalık ve Körfez Bölgesi tehdit altında. Zeytin yasasının değişmesi ile birlikte rant projeleri gündeme gelecek. Buradaki çığlığa yanıt vermek istedik ama Türkiye’nin her tarafından bir çığlık sesi geliyor” dedi.

Balıkesir ve ilçelerinin yanı sıra Ankara, İstanbul, İzmir, Çanakkale, Mersin, Van, Samsun, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Trabzon’dan gelen TMMOB üyesi 70 mimar, TMMOBMimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu başkanlığında, Ayvalık’ta yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında bir araya geldi. Ayvalık Ticaret Odası Salonu’nda 2 Haziran Cuma günü saat 11.00’de başlayan toplantıda, TMMOB Mimarlar Odası Genel Sekreteri Sinan Tüüncü, Yönetim kurulu üyeleri Zeynep Eres Özdoğan, Arsal Ansal ve Deniz Büyükkurt, TMMOB temsilcileri Bahattin Şahin ve Erkan Karakaya, Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Ali Özerk, Ayvalık Mimarlar Odası Başkanı Gündüz İşgüder, onur kurulu üyeleri ve şube temsilcileri de hazır bulundu.

Bir önceki toplantının kararlarının okunması ve şube bilgilendirmeleri ile başlayan TMMOB 45. Yönetim kurulu toplantısında, Mali kararlar, denetleme raporları, personel ve disiplin işlemlerinin yanı sıra TMMOB Yasasında yapılmak istenen değişiklik konusu ile Ayvalık’ın Ali Bey (Cunda) Adası koruma planında yoğunluk arttırıcı değişikliklere karşı TMMOB olarak dava açma konusu görüşüldü.

“TÜRKİYE’NİN HER TARAFINDAN BİR ÇIĞLIK SESİ GELİYOR”

Toplantıyı neden Ayvalık’ta düzenledikleri hakkında bilgi veren TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Edremit ve Ayvalık çevresi tehdit altında. Doğal mirasın korunması önünde engeller var. Dün akşam zeytin yasası kavga ile geçirildi. Bu yasa uygulanması halinde zeytinlikler ve tarım alanları risk altında. Taş ocakları açılabilecek, yapılaşmanın önünde engeller kaldırılmış, ve rant projeleri gündeme gelecek. Bu nedenle toplantımızı Ayvalık’ta gerçekleştiriyoruz. Ayvalık ve Edremit Körfezinde çevre örgütleri bizimle bağlantı kurdu, imdat çığlıklarını kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyorlar ve biz bu çığlığa yanıt vermek, Ayvalık ve Edremit Körfezine sahip çıkmak istedik. Bu çığlık sadece bu bölgede değil Anadolu’nun dört bir yanında giderek yükseliyor. Muğla’da da benzer sorunlar, yağma, rant projeleri var. Türkiye’nin her tarafından bir çığlık sesi geliyor. Bütün bunlara yetişme olanağımız yok ama her bölgede birimlerimiz var. Birimlerimiz el uzatırsa bunun toplumda bir karşılığı var. Toplum sanıldığı tersine ilgisiz değil, örgütlü kesimlerin bir adım önünde. Bunu biz yaşayarak görüyoruz. Bu duygu içinde bu sorunlara sahip çıkıp, birlikte göğüsleyeceğiz” dedi.

“MESLEK, MESLEK ÖRGÜTLÜLÜĞÜ VE ÜLKENİN DEMOKRATİK GELECEĞİ İÇİN GAYRET GÖSTERECEĞİZ”

2012’den bu yana gündeme getirilen, TMMOB Yasasında yapılmak istenen değişikliğin acil ve öncelikli konu olduğunu belirten Genel Başkan Eyüp Muhcu, “Bakanlığın TMMOB yasasının değişmesi için düğmeye bastığını öğrendik. Bakanlık, Karayolları, Trafik Müdürlükleri gibi bazı kurumlara görüş sormuş ama asıl muhatabı olan TMMOB’ a sorulmadan, herhangi bir bilgi verilmeden bir yasa çalışması gerçekleştiriliyor. Bu tasarının ne anlama geldiğini değerlendireceğiz. TMMOB ve şubeleri Demokratik Parlamenter sistemden yana açık tavır koydular. Ortada yeni bir durum söz konusu. Bu durum şudur; birincisi insanlar üzerinde yoğun baskı uygulanmasına rağmen, toplumun yüzde 50’yi aşkın yurttaşımız demokratik parlamenter sistemden yana tavır koymuş otokrasiye karşı açık tavır almıştır. İkincisi bu gelişmelere rağmen giderek bütün demokratik ortamlarda bir abluka gündeme gelmiştir. Daha doğrusu geçmişte de var olan ablukanın daha sistemli daha katı uygulamaları ile yeni bir aşamaya taşındı. Otoriter uygulamaların, OHAL uygulamasının kaldırılmasını talep eden pek çok açıklamalarla karşılaşıyoruz. Hem meslek hem meslek örgütlülüğü hem de ülkenin demokratik geleceği açısından biz de her yerde elimizden gelen gayreti göstermeye çalışacağız” dedi.

Şubeler sırayla yaptıkları çalışmaları paylaştı. Balıkesir Şube Başkanı Mehmet Ali Özerk, mimarlar odasını halkla buluşturmak adına çalışmaların yanı sıra meslektaşlarını ziyaret ederek odaya gelen projeleri arttırmaya yönelik girişimde bulunduklarını söyledi ve ele alınacak konuların çok önemli olduğunu ifade etti.