ÇÖPLÜKTEN MAVİ BAYRAĞA

Nilgün  KAYA

Beşinci kez Mavi Bayrak alarak Ayvalık’a 13 Mavi Bayrak’tan birini kazandıran Engürü Tatil Sitesinin Palmiye Plajında bayrak töreni düzenlendi. Kaymakam Namık Kemal Nazlı’nın katılımıyla gerçekleştirilen törende, plajın eskiden bir çöplük olduğunu kaydeden Site Başkanı Gürsel Uslu, gerek site gerekse belediyenin desteği ile çöplükten Mavi Bayrak çıkardıklarını ve bu sene de tüm kriterleri yerine getirdikleri için A+ ödülünü aldıklarını söyledi.

Yapılan 1,5 milyon lira masrafın ardından 2013 yılında açılan ve Mavi Bayrak alan Engürü Tatil Sitesi Palmiye Plajı, bu yıl da Mavi Bayrak aldı. Ayvalık’ta bir ilki gerçekleştiren Engürü Tatil Sitesi’nde atıl durumda bulunan ve çöplerin atıldığı sahil kesiminde yapılan çalışma sonunda beşinci kez Mavi Bayrak almanın gururu yaşandı. Uluslar arası geçerliliği bulunan Mavi Bayrak almaya hak kazanan Sitenin Palmiye Plajına Bayrak, Cuma günü saat 17.00’de düzenlenen tören ile çekildi. Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Gülçin Nazlı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Ayvalık Müdürü İskender Çavdar, Engürü Sitesi Başkanı Gürsel Uslu, Tesis Müdürü Mete Çağ, Mavi Bayrak Sorumlusu Mustafa Gökmenoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleştirilen törende, alkışlar arasında Mavi Bayrak göndere çekildi.

“BURALARIN DEĞERİNİ BİLMEK VE KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Kaymakam Namık Kemal Nazlı, “Turizm açısından atılan her adımı biz sonuna kadar Ayvalık için destekliyoruz. Mavi Bayrak bizim plajlarımızın girilebilir,  gayet nezih, temiz olduğunu gösteren bir simge. Bu açıdan biz ilk olması nedeniyle Engürü Sitesi Mavi Bayrak töreninde olmak istedik. Ayvalık için bir kazanım. İlçedeki diğer Mavi Bayraklarda önümüzdeki süreçte çekilmeye başlanacak. Su analizlerimizi sürekli yapan teşkilat İlçe Sağlık Müdürlüğü, arkadaşlarımız her noktadan analiz alıyorlar. Şu ana kadar çok sıkıntılı durum söz konusu değil. Bu nedenle geçen yıl kaybettiğimiz Mavi Bayrakları alıp bu yıl asacağız. Bunun gururunu yaşayacağız. Bu bir kazanım Ayvalık için ben tebrik ediyorum Engürü Sitesine hassasiyetleri için. Engürü, gayet güzel bir koy konum itibariyle çok güzel bir noktada. Bunların değerini bilmek ve korumak zorundayız” dedi. 

“ARITMA TESİSİ, BADAVUT’TAKİNE ENTEGRE EDİLMELİ VE YERLEŞİN YERLERİNDEN 500 METRE UZAĞA TAŞINMALI”

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 24 Mayıs tarihinde yapılan deniz suyu analizlerinin temiz çıkmasının hem site sakinlerini hem de plajı aktif kullanan kişiler tarafından sevinçle karşılandığını belirten Site Başkanı Gürsel Uslu, “İlçemizin en büyük sorunlarından biri olan arıtma sorununun çözümünde BASKİ’nin büyük gayretleriyle derin deşarj sisteminin yenilenerek tekrar devreye alınmasıyla deniz suyu kalitesi ve iyileştirilmesinde büyük bir adım atılmış oldu” dedi. Bölgedeki arıtma tesisinin yer seçiminin yanlış olduğunu belirten Başkan Uslu, “Arıtma tesisinin hizmete girdiği ilk günden bu yana koku sorununun arıtma binası çevresindeki yerleşimleri bulunan kat maliklerinin en büyük sorunu haline geldiği gözlemlendi. Gömleğinizin ilk düğmesini yanlış ilikleyerek başlarsanız daha sonra hunu nasıl düzeltmek mümkün değilse bugün yaşadığımız sorun bunun gerçek örneğidir. BASKİ’den temennimiz, doğru olduğuna inandığımız Badavut’ta kapasitesinin altında çalışan arıtma tesisi ile buradaki kapasitesinin üzerinde yük verilen arıtma tesisinsin entegre edilerek çalışmasının sağlanmasıdır ve şu anda evlere 20 metre uzaklıkta bulunan arıtma tesisinin yerleşim yerlerinden en az 500 metre uzağa taşınmasıdır” dedi.

MİTRALYÖZ BURNU COPACABANA GİBİ OLDU

Özel ahşap tabelasından, çöp ayrıştırma kutularına Engelliler tuvaletinden plaj voleybolu sahasına, Gürsel Uslu’nun annesi tarafından yaptırılan amfi tiyatroda engelli locasından plaj girişindeki Atatürk büstüne kadar her ayrıntı düşünülen Palmiye Plajının Bolivya’nın ünlü sahili Copacabana’yı andırdığını belirten Gürsel Uslu, bir zamanlar çöplük olan plaja Mavi Bayrağı hak etmesi sürecinde destek verdikleri için site yönetimine ve yetkililere teşekkür etti. Yaklaşık 300 kişinin yaşadığı sitenin plajından çevre sitelerde kalanlar da yani yaklaşık 4 bin kişi faydalanıyor.