TRAFİK GÜVENLİĞİ HAFTASI MESAJI ‘SAYGI, HOŞGÖRÜ’ OLDU

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta ‘Karayolları Trafik Güvenliği Haftası’ dolayısıyla düzenlenen programda trafik güvenliğinin önemine ilişkin sunumlar izlendi, hazırlanan stantlarda trafik işaret ve kuralları ile kask kullanımı konusunda bilgilendirme yapıldı.

Trafik sorunlarını çözümlemek amacıyla her yıl Mayıs ayının ilk haftası kutlanan ‘Uluslararası Karayolu Güvenliği Haftası’ için Ayvalık’ta tören düzenlendi. Ayvalık Jandarma Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ile Ayvalık Şoförler ve Otomobilciler Odası işbirliğindeki program 12 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da başladı.

İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda öğrenciler şiir okudu, trafiği anlatan sinevizyon gösterimleri yapıldı. Trafik haftası dolayısıyla düzenlenen kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Trafik konulu şiir yarışmasında birinci olan Sakarya Orta Okulu öğrencisi Bengü Solaç, ikinci olan 15 Eylül Ortaokulu öğrencisi İdal Usta ve üçüncü olan Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Buse Özçelik’e ödülleri İlçe Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Resim Yarışmasında birinci olan Ali Çetinkaya İlkokulu öğrencisi Sultan Bozdemir, ikinci olan aynı okul öğrencisi Eylül Onbaşı ve üçüncü olan Atatürk İlkokulu öğrencisi Öykü Yeşil’e ödülleri Belediye Başkanı Rahmi Gençer tarafından verildi.

“2325 ARAÇ SÜRÜCÜSÜ CEZA ALDI”

Bu yıl ki sloganın , ‘Uyduğunuz her trafik kuralı birbirinize duyduğunuz saygının ifadesidir’ olduğunu hatırlatan İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amiri Komiser Savaş Sağtaş, hafta boyunca yapılacak etkinliklerle trafik bilincinin arttırılmasının amaçlandığını söyledi. Sağtaş, “2017 yılı itibariyle ilçemizde 4429 araç kontrol edilmiş, 2325 araç sürücüsüne cezai işlem uygulanmıştır. Bu yıl yaşanan 46 yaralamalı trafik kazasında ise 52 vatandaşımız yaralanmış ve 42 adet maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir. İlçemizde bugün itibarıyla 18 bin 769 vatandaşımıza sürücü belgesi verilmiş olup, 30 bin 112 adet araç tescili yapılmıştır. İlçe nüfusunun 70 bin olduğu düşünülürse yaklaşık her 2 kişiye bir araç düşmektedir.

“AYVALIK’TA KASKSIZ VE BELGESİZ MOTOSİKLET KULLANILIYOR”

Bu yıl Trafik Büro Amirliği olarak 8 okulda 1180 öğrenciye ve 325 ticari araç sürücüsüne trafik güvenliği eğitimi verdiklerini belirten Komiser Sağtaş, “İlçemizde yapılan motosiklet denetimlerinde sürücülerin kasksız veya sürücü belgesiz motosiklet kullandıkları tespit edilmiş olup, trafik kazasına karışan motosiklet sürücülerinin kask takmamaları nedeni ile ciddi şekilde yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanan kazalar yaşanmaktadır. Bundan dolayı ailelerden ricamız, çocuklarına sürücü belgesiz ve kasksız motosiklet kullanmalarına izin vermemeleridir” dedi.

“TRAFİK ASLINDA CANAVAR DEĞİL, ONU CANAVARLAŞTIRAN İNSANLARDIR”

Kazasız günler dileyen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Aziz Ciddi, “Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte taşıt sayısı da arttı. Ülkemizde her yıl trafik kazalarında binlerce insan hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Trafik aslında canavar değildir, onu canavarlaştıran insanlardır. Bu canavarı yok etmek eğitimle mümkündür. Trafik canavarlarını kendinize örnek almayın. Normal yaşamda olduğu kadar trafikte de anlayışlı olun” dedi.

Birçok insanın hayatını kurtaran şehit Trafik Polisi Fethi Sekin’i anarak konuşmasına başlayan Kaymakam Namık Kemal Nazlı,  çocukların araçlara binerken ilk önce emniyet kemerini takmasını ve ailelerini de takmaları konusunda uyarmasını istedi. İnsanların direksiyona geçtiğinde çok farklı bir kişiliğe büründüğünü, boyut değiştirildiğini kaydeden Kaymakam Nazlı, “Trafik mutlaka sabır ve saygıyı bekler” dedi. Yılın Trafikçisi seçilen Uzman Jandarma çavuş Ayhan Özdemir, Trafik Polis memuru Seyit Yıldırım ve şoför Mehmet Aran’a da ödül verilen  programın ardından Emniyet ve Jandarma trafik ekiplerinin arama-kurtarma faaliyetlerinde kullandığı materyaller, trafik işaretlerinin de bulunduğu sergi gezildi.