DENİZCİLER, TRAFİKTE GENÇLİK HAREKETİ BAŞLATTI

Nilgün KAYA

Ayvalık Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencileri, ‘Tak kaskını yaşa hayatını’ sloganı ile Trafikte gençlik hareketi başlattı. İlçe Emniyet ve Jandarma Komutanlığının yanı sıra Türk Chopper Edremit grubunun da destek verdiği etkinlikte iki mesaj verildi; ‘Trafikte motosikletlilerin farkında olun, motosiklet sürücüleri ekipmansız trafiğe çıkmayın’

Orta Öğretime yönelik yol güvenliği eğitim projesi olan ‘Trafikte Gençlik Hareketi’ ile Trafikte Genç Fikirler yarışmasına katılmak isteyen Ayvalık Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencileri, Melih Aksu, Hasan Süner Yalçınkaya, Eda Dede, Yasemin Dağlı, Osman Ataberk Sarı, Danışman Öğretmenleri Suna Fegendemir, İsmail Yeşil yönetiminde hazırladığı projeyi, 9 Nisan Pazar günü uygulamaya koydu.

“DENİZ TUZSUZ MOTORCU KASKSIZ OLUR MU?”

Özellikle lise döneminde bulunan gençlerimizde trafik güvenliği konusunda farkındalığı ve bireysel sorumluluğu geliştirmeyi amaçlayan Trafikte Gençlik Hareketi için İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığını ziyaret eden gençler, Pazar günü saat 13.00’te Öğretmen Evi’nden Cumhuriyet Meydanı’nda yürüdü. Okul Müdürleri Hüseyin Aday ve Danışman öğretmenlerinin de kask takarak eşlik ettiği yürüyüşte, ‘ Kask girmeyen kafaya cerrah girer, Kask canın sigortasıdır, Deniz Tuzsuz motorcu kasksız olur mu?, vuru yüze ifadesi kaskını tak bir tanesi’ yazılı dövizler taşıyan öğrencilere Türk Chopper Edremit Grubu ve Ayvalık’tan motorcular da motosikletleri ile eşlik etti.  Cumhuriyet Meydanı’nda proje hakkında vatandaşlara bilgi verildi.

“KAZALAR, SÜRÜCÜLÜK BECERİSİ EKSİKLİĞİNDEN DEĞİL TRAFİK KURALI İHLALİNDEN OLUYOR”

İlçe Jandarma Komutanlığı Trafik ekibinden Ali Uçan, trafikte saygı ve hoşgörünün önemine dikkat çekerek, “ Bu kuralları evde öğretelim. Kurallara uyalım, trafikte örnek bir insan olalım. Ülkemiz karayolu ağında 2015 yılında toplam 1 milyon 313 bin 359 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu ortalama saatte 150 trafik kazasının meydana geldiğini göstermektedir. Kazalara neden olan kusurlar içinde sürücü kusurları yüzde 89,3’ü, göstermekte, bunu 8,8 yaya, 0,9 yol, 0,6 taşıt ve 0,4’ünün yolu kaynaklı olduğunu göstermekte ve yapılan pek çok araştırma kazaların sürücülük becerisi eksikliğinden değil trafik ihlallerinden kaynaklandığını göstermektedir” dedi.

“HAYATINIZI DEĞERLİ KILIN, KASKINIZI TAKIN”

Kask ve ekipman kullanmayan motosiklet sürücülerine seslenen Türk Chopper Edremit grubu Başkanı Gökhan Yılgın ise “Hayatınızı değerli kılın, Lütfen kask takın, son pişmanlık fayda etmez. Evde bekleyen sevdikleriniz var” dedi. Adil Sosyal Tüm Engelliler Derneği (ASTED) Başkanı Namık Tuncel ise Türkiye’de engelli birey sayısının 12 milyon olduğunu ve engelliliğin en büyük nedeninin ise trafik kazaları olduğunu ifade etti.

“CAN KUTSAL, HAYAT ÖNEMLİDİR”

Okul Müdürü Hüseyin Aday, “Can kutsal her hayat önemlidir düsturu ile gençlerimiz tarafından başlatılan bu kampanya, ilçemizde trafikte en çok can kaybının ve yaralanmanın yaşandığı motosiklet kazalarına dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Bu kazalarda çoğunlukla hata motosiklet sürücüsünde olmamaktadır. Kampanyada farkındalık yaratılmaya çalışılan; trafikte motosiklet ve bisiklet kullanıcılarının varlığıdır. Önemsenmeyi hak ettikleridir. Motosiklet kullanıcıları kazalardan sonra yaşanan mağduriyeti sosyal medya üzerinden paylaşacaklarına bu gençleri örnek alıp farkındalık yaratmalıdırlar. Kampanyada vurgulamaya çalıştığımız diğer mesaj ise;  motosiklet kullanıcılarınadır. Lütfen araçlarınızı kullanırken ekipmanlarınızı tam ve eksiksiz kullanın,  kendinizi riske atmayın. Özellikle mesajımız gençlerimize; henüz sorumluluk alma yaşına erişmemiş gençlerimize ‘bizim için önemli ve değerlisiniz’ demek istiyoruz. Kendinize ve sevdiklerinize acılar yaşatmayın. Ekipmanlarınızı eksiksiz kullanın ve ehliyetsiz trafiğe çıkmayın” dedi. Projenin,  Ayvalık Belediyesinin desteğiyle alınan 50 adet kask ile çeşitli hediyelerin  emniyet ve Jandarmanın yaptığı uygulamaya katılarak kurallara uyan motosiklet sürücülerine hediye edilmesiyle devam edeceği bildirildi.