MİLYONLUK TESİS YİNE KAPANDI

Nilgün KAYA

15 milyon lira maliyetle, yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve 3 yıl önce devreye giren Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisi, çalıştıran firmanın Ayvalık ve Balıkesir Belediyelerinden alacaklarını tahsil edememesi nedeniyle 2. kez kapandı. Günde 4 bin 800 metre küp atık su arıtan tesisin kapandığı 1 Kasım’dan 5 Nisan’a kadar olan süreçte 744 bin metre küp kanalizasyon suyu arıtılmadan denize bırakıldığı öğrenildi.

Ayvalık’ın 26 Kasım 2013’te hizmete giren Evsel Atık Su Arıtma Tesisi ikinci kez kapandı. Şubat 2015’te,  Ayvalık Belediyesinden 12 aylık atık su bedelini tahsil edememesi ve geçici kabul yapılmadığı için BASKİ’ye de devredilememesi nedeniyle kapanma tehlikesi atlatan tesis, 17 Aralık 2015’te çalıştıran firmanın Ayvalık Belediyesi’nden yaklaşık 2 milyon, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nden 2 milyon 500 bin lira alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle kapanmış ve Mayıs ayına kadar binlerce metre küp atık su denize akmıştı.

KAPASİTE ARTTIRIMI YAPILACAKTI, KAPISINA KİLİT VURULDU

Günlük kapasitesi 4 bin 800 metre küp olan tesiste acil durumlarda 6 bin metre küpe kadar arıtma yapılabiliyordu. Tesisin 7 bin metre küp atık su arıtabilmesi için başlanan malzeme montajının da durdurulduğu belirtildi. 17 Aralık’ta müdür ve bekçi dışında tüm personelini işten çıkaran tesisin Müdürü Deniz Tosun’un da 1 Kasım 2016 tarihinde görevinden ayrıldığı öğrenildi.

BELEDİYELERLE ŞİRKET MAHKEMELİK OLDU

Elektroflükasyonlu Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisini çalıştıran Koçoğlu İnşaat San. Tarım ve Hay. Tic. AŞ yetkilileri, Ayvalık ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden yaklaşık 4 milyon 500 bin lira alacağın tahsil edilemediği için tesisin işletilemez duruma geldiği ve bu nedenle kapatılmak zorunda kalındığını ifade etti.  Büyükşehre devrinden sonra sadece 195 bin lira hak ediş ödendiğini ifade eden Koçoğlu İnşaat San. Tarım ve Hay. Tic. A.Ş Sahibi Şükrü Koçoğlu, “Biz tesisi Sanayi Kalkınma Bankasından kredi ile yaptık. Mukavelede olmasına rağmen belediyeler ödeme yapmayınca durdurmaya mecbur kaldık. Hak ediş ödenmemesine rağmen tesisi çalıştırmak için uğraş verdik ve bunun tespitini Ayvalık 2. Sulh Hukuk Mahkemesinden yaptırdık. Yap-İşlet-Devret modeli yaptığımız tesisi biz 10 sene içinde belediyeye devredecektik. Sorumluluk kanun gereği belediyelere ait.  Biz işletmeciyiz ama patron belediye. Vatandaşlardan tahsil edilen atık suyun bir miktarının bize hak ediş olarak ödenmesi gerekiyordu. Bu atık su ücretleri toplandığı halde bize hak ediş verilmedi. İsterseniz tesisi siz alın da dedik. Bir gelişme olmadı. 15 Şubat 2017’de belediyeleri mahkemeye verdik” dedi. Tesis kapandığından bu yana arıtılması gereken atık su hakkında ise şirket sahibi Şükrü Koçoğlu, “Atık sular denize atılıyor. Derin deniz deşarjı çalışmıyor. Mukavele hükümlerine uymuyorlar ve para vermemek için bu pis suyu denize atıyorlar” dedi.

“TESİS, HUKUKSAL PROBLEM ÇÖZÜLDÜĞÜNDE BASKİ TARAFINDAN İŞLETİLECEK”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Sadık Okutucu yaptığı açıklamada, “Ayvalık arıtma tesisinde yüklenici firmaca, içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar sebebiyle işletme faaliyetlerini sürdüremediği için tesisi durdurmak zorunda kaldığını bildirdi. Yüklenicinin iddia ettiği hak ediş alacaklarının BASKİ dönemi ile ilgili bir sorun bulunmamakta olup BASKİ öncesinde Ayvalık Belediyesi’nin sorumluluğunda çalıştırdığı dönem ile ilgilidir. BASKİ sorumluluğunda çalıştırılan ve sözleşme koşullarına uygun olan dönemler için kurumumuzda gerekli ödemeler yapılmıştır. Tesis mutlak surette yüklenici firma tarafından isletilemese bile hukuksal problemler çözüldüğünde BASKİ tarafından isletilecektir. Diğer yandan tesis devrede olsun veya olmasın deniz kirliliğine meydan verilmemesi için mevcut deniz deşarj hattının kapasite artışı  kurumumuzca gerçekleştirilmiş  ve hazır hale getirilmiştir” dedi.

“TESİS, BÜTÜNŞEHİR YASASI GEREĞİ BİZDEN ALINDI”

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de konuyla ilgili olarak, “Sözü edilen arıtma tesisinin sorumluluğu bilindiği üzere bütünşehir yasası gereği  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından bizden  alındı.  Ancak çalışmadığını  biliyoruz. BASKİ ile bu konu hakkında görüştük. En kısa zamanda sorunu  giderip tekrar faaliyete geçireceklerini belirttiler. Biz de biran once açılması için elimizden geleni yapıyoruz”dedi.

Ayvalık atık su tesisi,  bünyesindeki ileri arıtma prosesleri ile endüstriyel nitelikte atık sularla başa çıkabildiği için ayrıca önem taşıyordu. Tesisin devreden çıkması ile Ayvalık Körfezi’ne arıtılmadan bırakılan evsel ve zeytin karasuyu da dâhil endüstriyel su miktarı 155 günde toplam 744 bin metre küpe ulaştı.