CUNDA KÖPRÜSÜ KONUŞULUYOR; ADI ’15 TEMMUZ’, GEÇİŞ PARALI MI OLACAK??

Nilgün KAYA

Ayvalık ile Lale Adasını bağlayan Gönül yolu üzerine yapılan Cunda Köprüsünün bitiş tarihi 3. kez değişti. 15 Temmuz tarihine ertelenen köprü henüz açılmadan, ilçede ‘adı ve geçiş sırasında para alınacağı’ konuşulmaya başlandı. Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, söylentilere yanıt verdi.

4 Haziran 2016’da yapımına başlanan, iş bitiş tarihi 6 Aralık 2016 olarak açıklandıktan sonra 15 Şubat 2017’ye ertelenen Cunda Köprüsü’nün iş bitiş tarihi yine ertelendi. Köprünün iş bitiş tarihi 15 Temmuz’a ertelendi.

“KÖPRÜDE SON VİRAJA GİRİLDİ”

İnşaat çalışmalarını inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 350 fore kazık üzerine inşa edilen köprüde çalışmaların büyük bölümünün tamamlandığını söyledi. İlçe merkezinden Cunda ve Lale Adaları’na internet, su, kanalizasyon hatlarının çekilmesine ait çalışmalar nedeniyle son viraja girildiğini kaydeden Başkan Uğur, “Köprünün Lale Adası bölümünde yeni bir kanalizasyon terfi merkezi yapıyoruz. Tabi ki mevcut hatları yeni hatlara bağlamak için mutlaka terfi istasyonunun olması lazım. Sular kesilmeden, kanalizasyon hattında herhangi bir aksaklık yaşanmadan bu çalışmaları tamamlamak istiyoruz. Bu yüzden köprünün hizmete girmesi biraz gecikiyor. Ama artık sonuna geldik” diye konuştu.

“İSİM KONUSUNU HENÜZ DÜŞÜNMEDİK”

Önce denize kanalizasyon taşmasının önlenmesi gerektiği yönünde eleştirilerle yapımına başlanan köprü inşaatı devam ederken, ilçede iş bitiş tarihi nedeniyle, köprü adının ’15 Temmuz’ olacağı ve köprüden geçişin de paralı yapılacağı konuşulmaya başlandı. Ayvalık’ta konuşulanlara yanıt veren Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, isim konusunu henüz düşünmediklerini söyleyerek, “Ayın 3-4 Nisan gibi boru hatları bitiyor, sonra asfalt dökülecek. Trafik başlar geri kalan sosyal alanlar, görseller daha hızlanacaktır. 15 Temmuz iş bitiş tarihi. Açılış tarihini biz daha önce Ramazandan sonra olarak planladık. Görselleri olacak. Işık gösterisi olacak köprüde. Bunu biz daha önce planladık, aklımızdaki tarih Ramazandan sonraydı. Biz ondan önce trafiğe açabilir miyiz diye çok mücadele ettik. Bazı resmi işler ve hava muhalefeti nedeniyle bazı gecikmeler oldu ama bitiyor artık. Sona geldik.  Aklımızda Ramazan sonrası ama 15 Temmuz civarları diyebiliriz. Yuvarlak konuşmakta fayda var. Bu bir planlamaya tabi. Hep Ramazandan sonra diye aklımızdan geçti, başlarken de böyleydi. Yazın olur, insanların kalabalık olduğun dönemde açarız. Hem o gün eğlence olur toplumun birleştiği bir gün olur diye düşündük. İsimle ilgili hiç düşünmedik önemli olan köprüyü yapmak. Köprüden faydalanabilmek. Denizin temizlenmesini sağlamak. Halk gelsin, sosyal alanlarda aileleriyle otursun istiyoruz. İsmi ne olur bilmiyorum büyükler değerlendirir. Belki bir yarışma açılır halk karar verir bizde öyle biliyorsunuz. Önemli olan bu işin topluma fayda getirmesi. İsim hiç düşünmedik” dedi.

“KÖPRÜDEN GEÇİŞ SERBEST”

Köprüden geçişin ücretli olacağı ise ilçede sık sık gündeme gelen bir diğer konu oldu. Hakan Kayaalp, “Para mı? Ben sadece gülüyorum. Maalesef Ayvalık’ta ben bunu duydum, güldükte açıkçası. Fısıltı gazetesi köprüden ücret alınacağı ile ilgili bir takım şeyler söylüyor ama böyle bir şey yok. Hiç aklımıza gelmeyen şeyler. Öyle bir durum yok. Köprüden geçiş serbest. Altından üstünden insanlarımız nasıl istiyorsa geçsin. Biz hizmet için çırpınıyoruz. Denizimiz kirlenmesin, köprümüz olsun, Altından balıkçılarımız daha kestirmeden öte tarafa ulaşsın. 6,5 metre yüksekliği olacak. Birçok tekne geçecek.  Birçok şeye faydalı olsun diye uğraşıyoruz. Bizim derdimiz parayla pulla değil hizmetle. Hiç öyle bir şey söz konusu değil. Parayla geçiş olması mümkün değil” dedi.

“BORULARA EKSTRA KELEPÇE ATILACAK, ÜZERİ YARIM METRE DAHA KAPATILACAK”

Çalışmaların son aşamada olduğunu ifade eden Kayaalp, “Gecikmeler, sosyal medyada bir takım şeyler hatta iz bile yok diyenler var ama her şeyi düşünülmüş ve ciddi emek verilmiş bir iş. Birçok bypass ve terfi borular var. PTT boruları ve yeni ilave olan fiber optik hattı ekstradan döşenen, yeni planlanan hatlar oldu. Bu biraz beklendi. Esasında olağan gidiyor. Ufak tefek gecikmeler, yağmur olunca gecikmeler oldu ama sona geldik. Asfalt dökülecek hale geldi. Borular tamam, bypasslar tamam. Bağlantılar tahmin ediyorum 2-3 Nisan gibi bitecek. Ekstradan borulara kelepçe atılacak.  Daha sağlam olacak. Sorunsuz bir planlama yapıldı, güncel. Daha sonra terfi olabilecek söz konusu telefon hattı, internet artışları ve benzeri şeyler için yeniden güncelleme yapıldı. Ondan biraz gecikme oldu ama bitiyor. 2-3’ün de bağlantılar bitecek asfalt atılacak, trafiğe açılacak” dedi.

“DERİNLEŞTİRME ÇALIŞMALARI YAPILIYOR”

Denizde derinleştirme çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Kayaalp, “Gemiler derinleştirme çalışması yapıyor devamlı. İki tarafı 4.5 ‘ye metre indirdiler. Kanal başlarına kadar geldi iş. Bir tek köprünün alt kısmının derinleştirilmesini bekliyorlar onlar da boruların komple yukarı alındıktan sonra yapılacak işlem. O zaman denizin sirkülesi başlamış olacak” dedi.  Köprü çevresine sosyal alanlar planladıklarını anlatan Kayaalp, “Dış tarafında planladığımız sosyal alanlar var. Ayvalık’a bakan tarafta ve köprünün iki baş tarafında ve alt tarafta Ayvalıklıların vakit geçirebileceği alanlar oluşturmak itiyoruz. Ciddi projeler üretildi. Hem görseli olan köprü yaptık, hem denizi temizleyecek hem de turizme hitap edecek. Ayvalık mutlu olacak, yani ben inanıyorum, güzel bir iş yaptık. Güzel bir hizmet kazandırdık, Hayırlara vesile olsun inşallah. Ayvalık’a ciddi katkı sağlayacak bir iş. Bu köprünün arka tarafına terfi istasyonu yapılıyor. Kanalizasyonla ilişkin çalışmanın bir bacağı var burada. Cunda hattı şu anda limanın karşısına dökülüyor şimdi bu direk arıtmaya gidecek o taraf şişmeyecek, o taraf şişmezse Armutçuk sahili büyük ölçüde kanalizasyondan kurtulacak. Orada yağmur hatlarında kaçak var. Onları biliyoruz. BASKİ resmi olarak mücadele edecek ve inşallah denizimizi kirletmemek adına ne gerekiyorsa yapacağız. İlk geldiğimizde kötü kokular vardı Ayvalık’ta. Bunu yüzde seksen azalttık. İnşallah bitireceğiz” dedi.