“SORU İŞARETLERİ VAR, ORTAK YOL HARİTASI ÇİZİLMELİ”

Nilgün KAYA

Balıkesir İdare Mahkemesinde açılan duruşma devam ederken geçtiğimiz günlerde aniden kaldırılan balık çiftlikleri konusunda soru işaretleri olduğuna dikkat çeken Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Endişe uyandıran noktalar var. Ortak bir yol haritası çizilmeli ve neler yapacağımızı planlamalıyız. Biz Ayvalık Kent Konseyi olarak adli ve eylemsel olarak bu konuda üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.

Mavi Bayraklı Engürü Plajı açıklarına yapılan balık çiftliklerine karşı mücadele, Engürü Site yönetimince; site başkanları, Ayvalık Belediyesi, Kent Konseyi, Cumhuriyet Halk Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe başkanlarını bir araya getiren ‘birlikte hareket’ kararı alınan toplantıyla başlayarak, yürüyüş ve Ayvalık Tabiat Derneği’nin açtığı dava ile devam ederken balık çiftlikleri kaldırıldı. Geçtiğimiz gün kaldırılan balık çiftliklerinin ilçede başka bir noktaya konulabileceğine ve henüz mahkemenin sonuçlanmadığına dikkat çeken Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, birlikte verilen mücadelenin aynen devam etmesi gerektiğini söyledi.

“UYGULANAN STRATEJİ VE SİYASİ AMAÇLI KALDIRILMIŞ OLABİLİR”

Kareyelli, “Ayvalık Kent Konseyi olarak başından beri  yapılan ilgili her toplantıya katılarak katkı sunduğumuz, yürüyüş, eylem ve basın açıklamalarında bulunduğumuz ve neticede  müdahillik için başvuru yaptığımız, 22.02.2017 tarihli bilirkişi tespitine başından sonuna kadar katılıp, hakime konu ile ilgili rapor sunduğumuz, Ayvalık Engürü sitesi açıklarındaki 2 adet balık çiftliğinin ruhsat iptali, yatırımların durdurulması ve ÇED gerekli değildir kararının kaldırılması  ile ilgili açılmış olan 2016/ 1138 Nolu davanın bilirkişi raporu 26.03.2017 tarihi itibarıyla tarafımıza Balıkesir İdare Mahkemesi hakimliği tarafından gönderilmiştir. Raporda  söz konusu balık çiftliklerinin Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde olmadığı, yapılan ölçüm ve analizlerde balık çiftliklerinin bulunduğu bölgede ötrofikasyon riski oluşturabilecek bir durum tespit edilmediği, ölçümlerin Eylül ayında yüzey orta ve dip bölgelerden yapılması gerektiği gerçek durumun bu halde saptanabileceği belirtilmiştir. Ayrıca tesislerin bulunduğu alanın körfez niteliğinde olduğu kapalı koy olmadığı, bölgedeki biyo-çeşitliliğin korunması için sadece balık çiftliklerinin verdiği zararın değil, başta atık deşarj olmak üzere tüm insan aktivitelerinin hesaba katılması gerektiği,  belirtilmiştir. Keşfin yapıldığı tarih itibarıyla gerek balık çiftliklerinin tam kapasite çalışmaması, gerek derin deşarj hattını tam kapasite çalıştıracak nüfusun olmaması nedeniyle ölçüm zamanı uygun olmadığından herhangi bir analiz yapılmadığı belirtilmiştir.  Bu bilirkişi raporu 22.03.2017 tarihinde düzenlenmiş olup, mahkemenin takdirine sunulmuştur. Görüldüğü gibi herhangi bir mahkeme kararı çıkmadan bölgedeki balık çiftlikleri başka bir yere kaldırılmıştır. Bu hareket açılan dava nedeniyle uygulanan bir strateji veya siyasi amaçlı bir düşünceyle de yapılmış olabilir. Endişe uyandıran diğer bir nokta da balık çiftliklerinin uygun olmayan başka bir yere taşınması ihtimalidir. Bu nedenlerle bundan sonraki süreçte de bugüne kadar Ayvalık Belediyesi, Kent Konseyi, Tabiat Platformu, Sahilkent mahalle muhtarlığı, Engürü site yönetimi ve diğer site yönetimleri ile duyarlı Ayvalık halkının birlikte verdikleri mücadele aynen devam etmelidir. Bunun için ortak bir yol haritası çizilmeli ve neler yapacağımızı planlamalıyız. Biz Ayvalık Kent Konseyi olarak adli ve eylemsel olarak bu konuda üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu bildiririz” dedi.