ÖĞRENCİLERE DİLEK FENERİNİN ZARARLARI ANLATILDI

Nilgün KAYA

‘Dilek balonu’, ‘uçan fener’ ve ‘Çin böceği’ olarak bilinen, düğünlerde, özel günlerde ve kutlamalarda ateşlendikten sonra havaya kontrolsüz biçimde bırakılan dilek fenerlerinin zararları Ayvalık’ta öğrencilere anlatıldı.

Ayvalık Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından ‘Eğitimde İyi Örnekler’ çalışması kapsamında yürütülen proje ile ilkokul ve ortaokul öğrencilerine Dilek fenerlerinin zararları üzerine eğitim verildi. “AYVALIK MADEN ADASI’NDAKİ YANGIN YERİNDE DİLEK FENERİ BULUNDU”

Kamuoyunda ‘dilek balonu’ ya da ‘dilek feneri’ olarak adlandırılan ve 2-3 TL gibi ucuz fiyatlarla satılan oyuncakların orman yangınlarına neden olduğu belirtilen bilgilendirme çalışmasında,  özel günlerde dilek dilenerek tutuşturulup havaya bırakılan bu fenerlerin, ormanlık alanlara düştüklerinde faciaya neden olabileceği belirtildi. Konuyla ilgili örnekler veren öğrenciler, “Yakın zamanda İngiltere’de bu fenerlerin neden olduğu yangın, geniş bir ormanlık alanın yanmasına ve 11 itfaiye çalışanının yaralanmasına neden olmuştu. İzmir Alsancak’ta bir evde ve Aydın’ın Efeler İlçesi’nde ormanlık alanda, aynı nedenle çıkan yangınlar ağır hasarlara yol açmıştı. Yine bu yıl içerisinde Ayvalık Maden Adası’nda doğa yürüyüşü yapan bir grup, yangına uğramış fundalık bir alanda dilek feneri bularak durumu ilgililere bildirmişti” dedi.

“UZUN ARAŞTIRMALAR YAPILDI”

Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Aynur Çiftçi, orman yangınlarıyla ilgili konular işlenirken, özellikle dilek fenerlerinin yol açtığı yangınların öğrencilerinin ilgisini uyandırdığını ve 11. Sınıf Öğrencileri Mehmet Kulle ve Selen Aksoy’un bu konuyu proje haline getirmek istediklerini belirtti. Öğrencilerin uzun bir araştırma sonunda elde ettikleri haber, fotoğraf ve bilgilerden hazırlanan görüntüleri ilkokul ve ortaokullarda sunarak, minik beyinlerde duyarlılık yaratmak istediklerini söyleyen Çiftçi,  öğrencilerine ve okul müdürüne duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti.