ESKİ ÜYELER, ŞEFKAT EVLERİ DERNEĞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta Ağustos 2013’te kurulan, Şefkat Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği eski üyeleri tarafından Savcılığa şikâyet edildi.  Derneğin kurucu üyelerinden dördü, savcılığa suç duyurusunda bulunarak derneğin geçmiş dönemlerinin incelenmesini istedi.

Ayvalık’a Huzurevi yapma amacıyla kurulan daha sonra yardım çalışmaları yaptığını açıklayan Şefkat Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği ile ilgili sosyal medyada çıkan bazı iddialar savcılığa yansıdı.  Derneğin kurucu üyelerinden İkinci Başkan Sevgi Jersche, Sekreter Mehmet Okur, Serpil Havaeri ve Nehir Kahriman, Perşembe günü Ayvalık Adliyesine giderek, dernek başkanı ve görevdeki yönetim kurulu ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Kuruluşunda ve yönetiminde bulundukları, bir süre de aktif olarak çalışmalarına katıldıkları dernekle ilgili kendi dönemlerinde gördükleri usulsüz ve yanlış davranışlar nedeniyle aktif çalışmayı bıraktıklarını söyleyen üyeler, hakkında olumsuz iddialar olan bir dernek çatısı altında isimlerinin olmasından rahatsızlık duyduklarını belirtti. İkisi 2 yıl önce, ikisi ise önceki gün dernekler masasına istifalarını veren dernek üyeleri, iddiaların araştırılması istemiyle suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.  Kendi dönemleri de dâhil olmak üzere derneğin araştırılmasını savunan üyeler, ortada bir yanlış, bir yolsuzluk varsa ortaya çıkması gerektiğini belirttiler.

“KAYIT ALTINA ALINMAYAN YARDIMLAR KONUSUNDA DEFALARCA UYARDIK”

Cumhuriyet Savcısına verdikleri ifadede yolsuzluk ve usulsüzlükten şüphelendiklerini, kendilerinin de yönetimde oldukları dönemi kapsayacak şekilde bu iddiaların araştırılmasını istediklerini söyleyen derneğin kurucu üyelerinden ve bir dönem sekreterliğini yapan Mehmet Okur savcılığa verdiği ifadede, “Ayvalık’a bir Huzurevi kazandırmak için yola çıktık. Başta dönemin Kaymakamı Sayın Nalbant ve Ayvalık’ın elit insanlarının kurucu üye oldukları Ayvalık Şefkat Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği kuruldu. Fakat ilerleyen süreçte Fatma Kan Cavlı’nın yönetim kurulunu hiçe sayan davranış ve eylemleri biz yönetim kurulu üyelerini canından bezdirdi. Yönetim kararı olmadan dağıttığı yardımlar ve kayıt altına alınmayan ayni ve nakdi yardımlar konusunda kendisini defalarca uyardık. Fakat bir sonuç almadık. Dernek adına ve yönetim kurulu kararıyla yapılması gerekenleri tek başına yaparak her şey olup bittikten sonra yönetim kuruluna imza dayatmasında bulunuyordu. Özellikle yardım yaptığı insanları basın ve sosyal medyada ifşa edecek şekilde paylaşımlarda bulunması bizleri rahatsız etti. Bize göre yardım alan kişilerin onurlarının zedelenmemesi büyük bir önem taşıyordu. Kendisini bir türlü ikna edemedik ve dernekten çekildik “ dedi.

Eski üyeler, “Dernekteki üyelik durumlarından da emin olamadıklarını, kendilerine herhangi bir bilgi iletilmediğini belirten üyeler “Belki de biz istifa etmeden önce bir şekilde üyelikten düşürülmüş olabiliriz. Ana amacı Ayvalık’a bir huzurevi kazandırmak olan dernek sonradan amaç dışı çalışmaya başladı. Bizler kuruluşunda ve bir dönem yönetiminde yer aldık ancak çok değişik kesimlerden üyesi olan bu derneğin amacı Huzurevi yaptırmaktı. Bizler belli bir yaşın üzerinde insanlarız, elbette bir Huzurevi yapılması fikrini desteklemek istedik. Ancak sonradan olanlar, kişisel davranış ve eylemler, uyarılarımıza rağmen nakdi ve ayni yardımların ya hiç kayıt altına alınmaması ya da dernek başkanının uygun gördüğü miktarların kayıt altına alınması bizi rahatsız etti. Düzelmesi ve değişmesi için çok çaba harcamamıza rağmen değişen bir şey olmayınca dernekte aktif olarak çalışmayı durdurduk. Bizden sonra olanları ise bilemiyoruz. Bir dernek hakkında böyle iddiaların bulunması çok rahatsız edici. Gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyoruz. Eğer bir dernek yardım derneği gibi çalışıyorsa yardım ettiği insanlar kadar yardımları topladığı insanlara karşı da sorumludur ve mutlaka şeffaf olmalıdır. Ancak burada böyle bir durum söz konusu değil” şeklinde konuştular.

Öte yandan kurucu üyelerden ve bir dönem yönetimde bulunan Sevgi Jersche’de şikâyetçi ve tanık olarak hazır bulundu. Jersche, “Ortada oldukça rahatsız edici iddialar mevcut. Bizimde yaşadığımız ve düzeltmek için çaba sarf ettiğimiz konular var. Yasal bir süreç başlatılırsa bunların hepsini anlatacağız” dedi. Eski üye ve yine bir dönem yönetim kurulunda çalışma yürüten Zekiye Sarıoğlu, Habib Mutlu, Serpil Havaeri ve Nehir Kahriman da benzer şikâyetlerle tanık olarak dinlenmek için hazır olduklarını ifade etti.