AYVALIK’TA KIRIKLAR KAHVESİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Vehbibey Mahallesindeki ‘Kırıklar Kahvesi’ adıyla dikkat çekerken, sahipleri Hüseyin ve Emrah Uysal’ın güler yüzlü yaklaşımıyla da kısa sürede müdavimlerini oluşturdu. Kahvenin sahibi Hüseyin Uysal, “Akılda kalsın istediğimiz için bu ismi koyduk. İlk başta biraz tepki aldı ama sonra epey sevildi, benimsendi” dedi.

Ayvalık’ın tarihi evlerle donatılmış iç sokaklarını gezerken Vehbibey Mahallesinde karşınıza ilginç bir mekân çıkıyor. Mekânı ilginç kılan ise adı. Kahveleri hala işlek olan bir kasabada, ‘Kırıklar Kahvesi’ denilen bir mekânla karşılaşıyorsunuz. ‘Rakı Balık Ayvalık’ kadar dillere yerleşen ‘Kedisi, delisi ve yeli’ ile de ünlü Ayvalık’ta acaba bu söyleyişe mi atıfta bulunuldu diye düşünürken tabela altında fotoğraf çektiren insanları görüyorsunuz.

Kahveyi oğlu Emrah Uysal ile birlikte işleten Hüseyin Uysal, ismin halk arasında kullanıldığı gibi ‘Kafayı kırma’ anlamı kadar, tavlada oyun dışı bırakılmış pul, kırılma küsme anlamlarına da geldiğini hatırlatarak aklıda kalması için bu ismi koyduklarını anlatıyor. Kahve gerek adı gerekse güler yüzlü sahipleri ve kemikleşmiş müşterileriyle de ilgi topluyor

“KAHVENİN İSMİ ÇOK İLGİ ÇEKİYOR, İNSANLAR TABELA ALTINDA FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK İSTİYOR”

Kahveyi 3 yıl önce devraldıklarını belirten Hüseyin Uysal, “Dikili’nin Salihler Köyündeniz ama 33 yıldır Ayvalık’ta yaşıyoruz. Yıllardır pazar esnaflığı yaptık artık kahve işletiyoruz. Soy ismimizi koyabilirdik kahveye isim olarak ama esprisi olsun, aklıda kalsın istedik. Bir yerin isminin kalıcı olması gerektiğini düşünüyoruz. Gelenlerin dikkatini çeksin, Yaşadığımız yeri de bir anlamda tanıtsın istedik. Ne koyalım derken, kahvede pullar oyun dışı kalınca kırık deniyor. Konuşmalar sırasında asabi olanlara ‘Kırık mısın, kalbimi kırma’ deniyor. ‘Kırık biraz işte’ deyip geçiyoruz. Bundan esinlenerek Kahvemizin ismini Kırıklar Kahvesi koyduk. Çok ilgi çekti. İnsanlar kahvenin tabelası altında fotoğraf çektirmek istiyor. Bu ilgi bizi çok memnun etti” dedi.

“İSMİNİ DEĞİŞTİRMEZSENİZ GELMEM DİYENLER OLDU AMA SONRA SAHİPLENDİLER”

‘İsmini değiştirmezseniz gelmem diyenler de olduğunu ama bir makara ve espri olduğu için sahiplenildiğini söyleyen Emrah Uysal, “Kahvemizde 5. Seneye girdik. Adını kırıklar kahvesi koyduk. Bu da Ayvalık’ın ölüsü, kedisi, delisi diyerek bir espri olsun anlayışı ile devam ettirdik. Bu şekilde ismini koyduk. İlk baştan tepkiler aldık ama devamında herkes benimsedi bunu. Bu şekilde de devam ettik” dedi.  Ayvalık’ın tarihi fotoğrafları ile süslenen kahvenin müdavimleri arasında Kırıklar Başkanı, Başkan yardımcısı ve basın sözcüsü bile seçilmiş. Kırıklar Başkanı olan Ercan Usta kahvenin ilgi görmesinden memnun.