GÖRME VE BEDENSEL ENGELLİLER AYVALIK’TA FETİH DALIŞI YAPTI

Nilgün  KAYA

Balıkesir’de yaşayan görme ve bedensel engelli 15 kişi, Ayvalık’ta dalış yaptı. Engelli Su Altı Sporcusu Cem Esmetay ile birlikte İstanbul’un Fethi anısına su altına inen görme ve bedensel engelliler, yaşamlarında hem bir ilk hem de önemli bir heyecan yaşadıklarını ifade etti.

Görme Engelliler Gençlik ve Spor Derneği (BAL-GÖR)  yönetim ve üyeleri Ayvalık’ta dalış yaptı. Balıkesir Büyükşehir ve Karesi Belediyesi ile BBB İtfaiye Daire Başkanlığı ile özel bir hastane ve firmanın desteğiyle Prodivers Dalış Okulu tarafından gerçekleştirilen dalış etkinliği için Ayvalık’a gelen Bal-Gör Derneği üyeleri saat 12.30’da denize açıldı. Ayvalık’ın Melina Adasına giden görme engelliler, deneyimli balık adamları ile birlikte 5 metrede deneme dalışı yaptı.

“SU ALTINI ÇOK MERAK EDİYORDUK”

İlk kez böyle bir organizasyona katıldıklarını belirten Dernek Başkanı Akif Ergün, “Bu programa Cem Esmeray’ın daveti üzerine katıldık. Büyükşehir Belediyesi ve diğer sponsorlara teşekkür ederim. Biz geçen yıl dernek statüsü kazandık ve bu süre içinde faaliyetler yaptık. Derneğimiz sadece görme engelliler değil diğer tüm engelli gruplarına da açık. Yerel bir derneğiz herhangi bir üst kuruluşumuz yok. Ayvalık programında çok heyecan duyuyoruz. Çok memnun kaldık. Ben dahil olmak üzere hemen tüm arkadaşlarımız suyla yeni tanışmış oldu” dedi. Dernek üyesi bedensel engelli Nursel Etikbay, “Böyle bir etkinlik çok hoşuma gitti. Sürekli belgesel izliyorum. Balıkları çok merak ediyorum. Heyecanım çok fazla” dedi. Balıkesir Lisesi’nde okuyan görme engelli Gizem Ergün, Ayvalık’a tatil için geldiğini ama dalış yapmadığını belirterek, “Heyecanlandım ve merak ettim çünkü doğal olarak daha önce yaşamadığım bir deneyim” dedi. Lise öğrencisi görme engelli Esra Kaya ise “Ayvalık’a daha önce hiç gelmedim. Dalış konusunda korkuyorum ama merak ediyorum” dedi. Öğrenci Eren Saran, “Bu geziden çok memnunum. Yapanlara çok teşekkür ederim. Ayvalık’a daha önce gelmek istemiştim ama fırsat olmadı. Dalış konusu daha önce deneyim yaşamadığım ve merak ettiğim bir konu” dedi.

“GEREKLİ DESTEKLER SAĞLANDIĞINDA ENGELLİLERİN YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK”

Dünyada bedensel engelli olarak dalış yapıp literatüre giren engelli su altı sporcusu Cem Esmeray, “Görme ve bedensel engelli arkadaşlarımızla su altına ineceğiz. Bugün İstanbul’un fethi anısına bu dalış faaliyetini gerçekleştirdik. Görme engelli arkadaşlarımızın da her ne kadar görmeseler dahi hissederek yaşadıklarını, engelli kişilerin de ekstrem spor yapabileceğini kanıtlamış oluyoruz. Engelli arkadaşlarımızla çok fazla destek göremediğimiz için bu tür faaliyetleri gerçekleştiremiyoruz. Diğer firma ve kamu kurumlarımızın da desteklerini talep ediyoruz. Gerekli destekler sağlandığında engelli arkadaşlarımızın yapamayacağı hiçbir şey yok” dedi.

“SU ALTINI FETHETTİLER”

Prodivers Dalış Okulu sahibi ve Uluslararası Engelli Dalış Eğitmeni     Kubilay Kılıç, “Engelliler dalış öğretmeni olduğum için benim nezaretimde yapılıyor. Bu haftanın fetih haftası olması nedeniyle engelli arkadaşlar da su altını fethetti. Görme engelli oldukları için su altını hissetmeleri için böyle bir aktivite yaptık. Onların yüzlerindeki mutluluk ve heyecan hepimizi mutlu etti. Prodivers Dalış Okulu olarak bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi. Dalış sonunda ‘Fatih Sultan Mehmet’in torunlarıyız’ yazan pankart açıldı.