AYVALIK BİT PAZARI 14 YAŞINDA

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta, tarihi, eski ve bulunması zor ürünlerin bir arada sergilendiği Bit Pazarı 14’ncü yılında yeni ürünlerle açılmaya devam ediyor.

İlk olarak 2007 yılında Gümrük Meydanında açılan daha sonra Antikacılar Çarşısı içine taşınan Bit Pazarı, Barbaros Caddesi 8 ve 9. Sokaklarda açılmaya devam ediyor.

Kasım ayında Korona virüs vakalarının artmasıyla birlikte tedbirler doğrultusunda kapalı olan Bit Pazarı, 12 Haziran’da yeniden faaliyete başladı. Her hafta Cumartesi günleri 09.00-19.00 saatleri arasında kurulan pazarında, birbirinden dikkat çekici ürünler satışa sunuluyor.

Antika eşya meraklılarını ve koleksiyonerleri Cumartesi günleri açılan Bit Pazarı’na beklediklerini dile getiren Bit pazarının fikir babası ve yöneticisi Deniz Tuğhan Arbak, “2007 Ekim ayında dönemin Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in izinleri ile kurulan ve 2009’da şimdiki yerine taşınan Ayvalık Bit Pazarı bu sefer de atıl bir ara sokağı, cafeleri, antikacı dükkanları, meyhaneleri ve otelleri ile bir çekim merkezi haline getirdi. Şu an Türkiye’de neredeyse tekel konumundadır. Muadili yoktur ve zamanındaki rakiplerinin tamamını elemiştir. Türkiye’nin dolayısı ile Ayvalık’ın sektördeki gururudur. Türkiye çapında tanınan pazara Ayvalık esnafı, Ayvalık halkı, çevre il ve ilçelerden 10larca katılımcı dahil olmaktadır. Antika pazarının dinamik yapısı Ayvalık’a antikacıların da dükkan açmasına vesile olmakta ve sektör hızla büyümektedir. 2007 de ilk pazar kurulduğunda 5 olan antikacı sayısı 30’ları geçmiş ve 40’a yaklaşmıştır. İlk zaman evinden getirdiği eski eşyaları satanlar hızla işi öğrenerek dükkan açmışlar ve başarıya ulaşmışlardır. Ayrıca büyükşehirden kaçmak isteyen antikacıların ilk tercihi Ayvalık’tır. Eviyle dükkanı ile Ayvalık’a göç etmektedirler. Başta İstanbul olmak üzere yurt içi ve yurtdışından Antika ilgililerini tatil için Ayvalık’a yöneltmekte ve kültür turizmine de katkı sağlamaktadır.” Dedi.