İMECE USULÜ MAHALLE BAHÇESİ, ATIK MALZEMELERDEN KOSTÜMLERLE OYNANAN KRAL MİDAS OYUNU İLE AÇILDI

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Sakarya Mahallesi’nde, esnaf ve turizmcilerin de bulunduğu bir grup mahalle sakini tarafından hazırlanan ‘Eko-Mahalle’ projesinin ilk etabı tamamlandı. İmece usulü oluşturulan ve tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilip, sıfır atık çalışması yapılan mahalle bahçesi, TEMA’canların atık eşyalardan yapılmış kostümleriyle oynadıkları ‘Kral Midas’ piyes ile açıldı.

Mahalleliyi kaynaştırarak, özellikle çocuklara eğitimle pekiştirilecek çevre bilinci kazandırılmasını da hedefleyen ‘İmece usulü mahalle bahçesi’ düzenlenen mini törenle açıldı. Kentteki mahalle kimliğini, kültürel ve tarihsel açıdan ortaya çıkarmak için 2016 yılından bu yana Sakarya Mahallesi’nde çevre düzenlemesi, kent genelinde temizlik çalışmaları yapan Yüksek Mimar Haluk Aysu, eşi İngrid Aysu, kafe işletmecileri Damien Dessane, turizmci Monika Çandarlı, seramik- heykel sanatçıcı Naile Cimit’ten oluşan kendilerine ‘Pirüpak Sakarya Grubu Gönüllüleri’ adını veren ekip, Sakarya Mahalle Muhtarı İbrahim Kurtay, Erdoğan Altındiş, Hüseyin Oruç, yüksek mimar Eda Kale, Alexis Şanal, Ayvalık tarihi araştırmacısı ve yazar Beril Güngör, Cumhuriyet Kadınları Derneği’nden Selma Turunç’un da aralarında bulunduğu 42 gönüllünün desteği ile örnek bir çalışmaya daha imza attı. Sakarya’da ‘Eko Mahalle girişimi’ başlatan ekip, kiminin emeği kiminin maddi desteği ile imece usulü bir mahalle bahçesi yaptı. Sakarya Mahalle Muhtarlığı ve Pirüpak Sakarya Grubu Gönüllüleri, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki atıl bir alanı, naneden lavantaya, melisadan civan perçemine tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirildiği bahçeye dönüştüren ekip, bahçe içerisinde mahallelinin bir araya gelebileceği yeni bir yaşam alanı da oluşturdu. Belediyenin de destek verdiği imece usulü mahalle bahçesi Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve Sakarya Mahalle Muhtarı İbrahim Kurtay’ın katıldığı törenle açıldı. Konuklara bahçenin ilk hasadından elde edilen aromatik bitki kokteyli ikram edildi. Törenin finali Ayvalık TEMA canların Kral Midas piyesi ile yapıldı.

“EKO MAHALLEDE, MAHALLELİ BİRLİKTE ÜRETECEK, BİRLİKTE EĞLENECEK VE ÖĞRENECEK”

TEMA Ayvalık Sorumlusu ve Mahalle bahçesi projesini hazırlayan ekipten Yüksek Mimar Haluk Aysu, katılımcılara bu gönüllü yolculuk hakkında bilgi vererek, “Bizler çevremizi temiz ve düzenli görmek isteyen mahalle gönüllüleri bu projeye 3 yıl önce alanı temizleyerek başladık. Bakımsız ve sahipsiz bir görünümü vardı. Peşi sıra alanı mahalle yararına nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük. Mahalle bahçesi fikri böyle doğdu. Projesini hazırlayıp belediyeye sunduk ve başkanımız fikri beğendi. İlk iş olarak küptaş zemini yapıldı. Akabinde belediye atölyesinde bitki havuzlarını gönüllülerle hazırladık. Projemiz mahallemiz için planladığımız Eko Mahalle projesinin 6 aşamasından bir tanesidir. Eko Mahalle kavramı birlikte üreten, birlikte eğlenen , birlikte öğrenen, birlikte dinlenen mahalleli ilkesine dayalıdır. Burada atıkları ayrıştırma, organik atıklarla kompost gübre üretimi, bu gübrelerle tıbbi aromatik bitki yetiştirme, evsel yap atıklarının, pil gibi zehirli atıkların toplanması bu kavramlar üzerinden gençlerin eğitilmesi işlevini hayata geçiriyor. “ dedi.

Kuzey Ege bölgesine ait 7 mitolojik hikayenin derlediği, çocuklara resimletilen Kral Midas piyesi, Tema gönüllüsü çocukların hem çevreden toplanılan atık malzemelerden yapılan kostümleri hem de performansları nedeniyle beğeni topladı.