RAHMİ KOÇ, OYUNCAK MÜZESİNİ AYVALIK’A TAŞIYACAK MI?

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde viran durumdaki Cunda Taksiyarhis Kilisesini, 31 Mayıs 2014’te Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesine dönüştüren Koç Holding Onursal Başkanı İş adamı Rahmi Koç, Ayvalık’ta müzeye dönüştürmek üzere yeni bir bina aldı.

Rahmi Koç’un yakın zamanda, Ayvalık Hükümet Konağı yanında bulunan tarihi fabrikayı satın aldığı ve Cunda’daki müzesinde bulunan oyuncakları restorasyonun ardından Ayvalık’taki bu binaya taşımayı planladığı iddia edildi.

Rahmi M. Koç Müzesi’nde, İstanbul ve Ankara müzelerinin bir benzeri şeklinde oluşturulan, teneke oyuncaklardan buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine kadar geniş bir yelpazeye yer verilen koleksiyon bulunuyor. 

Bu girişim ile Ayvalık, kent müzesinden önce bir oyuncak müzesine sahip olacak. Cunda’daki müzenin ise bu değişim sonrası nasıl bir işlev kazanacağı henüz netlik kazanmadı.

KIRLANGIÇ’TAKİ TARİHİ BİNADAN VAZ MI GEÇİLDİ?

1873 yılında Metropol Kilisesi olarak inşa edilen, Baş melekler Cebrail ve Mikail’e atfedilen, bir dönem cami olarak kullanıldıktan sonra 1944 depremi sonrası terk edilen, 2003 yılındaki fırtınada zarar gören ve tehlikeli hale geldiği için ziyarete kapatılan ve restorasyon sonrası müzeye dönüşen tarihi yapı halen adanın en önemli anıt yapısını teşkil ediyor.

Rahmi Koç’un, eski Kırlangıç Fabrikası içinde bulunan tarihi binanın da kullanımını istediği biliniyor. Bu tarihi binayı satın almasının Kırlangıçtaki tarihi binadan vazgeçtiği şeklinde yorumlanıyor.