GİRİT KÜLTÜRÜ VE LEZZETLERİ TANITILDI

Nilgün KAYA

15. Ayvalık Kültür Sanat Günleri kapsamında Girit lezzetleri ve Girit Kültürü konferans, yemek tadım, film ve dans etkinlikleri ile tanıtıldı.

Ayvalık Giritliler Derneği ve Ayvalık Belediyesi işbirliğindeki etkinliğe Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği de destek verdi.

VATANDAŞLAR, 16 ÇEŞİT GİRİT YEMEĞİNİ TATMA FIRSATI BULDULAR

Gün boyu süren etkinlik, 11.00-13.00 saatleri arasında eski Gümrük Meydanı’nda, Girit geleneksel yemek tadımı ile başladı.  Rumca söylenişleri yazılarak tanıtılan 16 çeşit yemek ve tatlı katılımcılara ikram edildi. Böreğinden çiçek dolmasına Ayvalıklıların yabancı olmadığı yemekler yapılış usullerindeki farklılık kadar lezzetleriyle de beğeni topladı. Saat 15.00’te Sanat Fabrikası’nda düzenlenen, Prof. Dr. Nükhet Adıyeke ve Doç. Dr. Nuri Adıkeye’nin konuşmacı olarak katıldığı ‘Bir toplum iki din’  başlıklı konferansta ‘ Osmanlı Girit’inde toplumlar arası ilişkiler’ konusu da ele alındı. Sanatçı Levent Üzümcü’nün de izlediği konferansta, Girit tarihi ile ilgili bilgi veren Doç Dr. Nuri Adıyeke, Girit Adası’nın diğer adalardan çok farkı olduğunu ve çok sayıda kültürü harmanladığını söyledi.

Prof. Dr. Ayşe Adıyeke, Giritlilerin kendilerini farklı tanımladığını, muhacir ya da mübadil değil ‘Giritliyim’ dediklerini belirterek, Giritliler adadaki yaşam tarzları, beraber getirdikleri kültürel, dilsel özellikler konusunda da bilgi verdi. 2 yaka yarım aşk adlı film gösterimi 17.30’da Sanat Fabrikası’nda yapıldı.  Saat 20.30’da Amfi Tiyatroda başlayan Mübadele etkinliklerinde Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği  Müzik Topluluğu ve Dans Grubu, konser ve halk oyunları ile Ayvalık’ta yaşayanları geçmişe götürdü.