AYVALIK’IN DOĞA VE MİMARİSİNİ, KİMYA VE SANATLA BULUŞTURDU

Nilgün KAYA

Ayvalık Barbara Sanat Evi Hollandalı sanatçı Brigitte Spiegeler’i konuk etti.

Ayvalık’ın ışığı, doğa ve mimarisinden ilham alan Spiegeler’in kimya ile sanatı buluşturduğu eserleri, Ayvalık’ta yaşayan sanatçıların da konuk olduğu veda gecesinde sergilendi.

Ayvalıklı Koleksiyoner Şerif Kaynar’ın, sanatçılara araştırma ve üretimlerinde katkı sunma amacıyla Fransız Sanatçı Barbara’nın adıyla Ayvalık’ta açtığı Barbara Sanatçı Evi’nin yeni konuğu Hollandalı Sanatçı Brigitte Spiegeler oldu. Kentte 1 ay süren çalışmasını tamamlayan Spiegeler, Ayvalık’ta yaşayan sanatçıların katıldığı veda partisi ile kentten uğurlandı.

MAVİ RENGİNİN TONLARI İLE AYVALIK

Kimya ile sanatı Ayvalık’ın özgün güzelliği ile buluşturan sergide, Ayvalık sokakları ve evleri, kedileri ile zeytin başta olmak üzere bitkilerinin mavi rengin tonları ile birleşimi beğeni topladı.

Venedik Bienali’nde Hollanda’yı temsil eden Spiegeler, resimsi fotoğraf tekniği ile ürettiği çalışmalarını da veda partisi sırasında sergiledi.  Değişik teknikler kullandığını ve yeni teknikler kullanmanın heyecan verdiğini ifade eden Spiegeler, “Blueprint- cyanotypie tekniği kullanıyorum. Bu çok eski bir fotoğraf tekniği. Bu baskı tekniği ilk olarak İngiliz bilim adamı ve gökbilimci Sir John F.W. Herschel tarafından 1842 yılında bulunmuş ve hakkında bir kitap yayınlanmış.  Dünyanın ilk foto kitabı bu teknikle hazırlandı. Bu yöntem mavi ( cyan: koyu mavi ) renginden dolayı ” Mavi Baskı” ( Blue Print ), ya da ışık alan yerler mavi, almayan yerler ise beyaz olduğu içinde “Negatif Cyanotype” olarak da adlandırılır. Fotoğrafın negatifinin, güneş, su ve kimyasal maddeler kullanılarak dönüşümü sağlanan bir teknik. Ayvalık’ı çok sevdim. Buraya geldiğim için mutluyum. Şerif Kaynar, bana destek olan Selçuk Kaltalıoğlu başta olmak üzere tüm sanatçı dostlara teşekkür ederim ” dedi.