AYVALIK BELEDİYESİ YILIN ÇEVRE DOSTU BELEDİYESİ SEÇİLDİ

Nilgün KAYA 

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Atatürk Koruluğu Mesire Alanı projesi ile Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği tarafından ‘Yılın çevre dostu Belediye Başkanı’ ödülüne layık görüldü. 

Ege ve Marmara Bölgelerinden 12 İl ve Büyükşehir den 34 belediyenin üye olduğu Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği’nin Meclisi; 34 ü Belediye Başkanı ve 63 ü Belediye Meclis Üyesi olmak üzere 107 üyeden oluşuyor. 2008 yılında kurulan Birliğin bu yıl 10.yıl dönümü olması dolayısı ile düzenlenen Çevre Projeleri ödül töreninde ise 15 Belediye Başkanına ‘Yıl’ın Çevre Dostu Belediye Başkanı ‘ ödülü verildi. 19 Mayıs 2015 yılında tamamlanarak 5 Haziran Dünya Çevre Gününde hizmete açılan Ayvalık Belediyesi Atatürk Koruluğu Mesire Alanı projesi, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’e ödül getirdi. Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği (2008-2018) Onuncu yıl Yerel Yönetimler Çevre Projeleri Değerlendirme Etkinliğine, Atatürk Koruluğu Mesire Alanı projesi ile katılan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, proje değerlendirme kurulunun incelemesi sonucunda, ödüle layık görülen 15 belediye başkanından biri olarak ‘Yılın Çevre dostu belediye başkanı’ seçildi. 
Ödül Törenine, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, eşi Yasemin Gençer, Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, Belediye ve Birlik Meclis Üyeleri Fahri Güren, Salman Kayran, Mehmet Ali Tuncer, ev sahibi Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’nın yanı sıra otuz birlik üyesi belediyenin yirmi belediye başkanı katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Birlik Başkanı İnceoğlu, çevreye duyarlı çalışmalarını sürdüren, Türkiye’de ve Dünya’da ilk birlik olduklarını, her geçen gün katılımcı belediye sayılarının arttığını belirtti. İnceoğlu amaçlarının belediyeleri yarıştırmak değil bilgi ve deneyimleri paylaşmak olduğunu söyledi.
Ayvalık Belediyesine ödül plaketi Eski Çan Belediye Başkanı ve Eski Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş tarafından verildi. Doğayı ve Ayvalık’ı koruyan, gelecek nesillere bozulmadan aktaracak proje ve çalışmalara önem verdiğini ifade eden Başkan Gençer, iki milyon zeytin ağacı varlığı olan Ayvalık’ın Tabiat parkıyla tüm doğal güzellikleriyle yeryüzü cenneti olduğunu söyleyerek,“ Biz Ayvalık’ta doğayı koruyarak yaşamayı çok iyi biliyoruz. Köylerimizde maden tehlikesi var. Adalarımızın imara açma tehlikesi, Altınova denizimizde maden arama tehlikesi var. Balık çiftlikleri kurulma teşebbüsleri var. Hepsini el birliği ile savunuyoruz.  Bu mücadelemizde bizimle birlikte olan Ayvalık Kent Konseyimize, sivil toplum örgütlerimize, ayrıca bizi bu ödüle layık gören Başta Başkanımız Cahit İnceoğlu’na ve seçici kuruluna çok teşekkür ediyorum” dedi.
Proje konusunda bilgi veren Başkan Gençer, “ Ayvalık’ta değişim ve gelişim devam ediyor. Kış nüfusu 70 bine ulaşan, yaz aylarında ise nüfusu 10’a katlanarak 700 binlerle ifade edilen Ayvalık’ta, artan nüfus yoğunluğu nedeniyle, insanların sosyalleşebileceği, piknik ve spor gibi aktiviteler yapabileceği yer gerekliliği vardı. Cunda Adası yolu üzerinde yine Belediyemize ait mevcut mesire yerinin ilçede tek ve kapasitesinin yetersiz oluşu bu projeyi hazırlamamıza neden oldu. Kentimizde orman alanı bulunmasına karşın orman içi dinlenme tesisi yetersiz kalıyordu. Yıllardır eksikliği hissedilen bir hizmeti şehrimize kazandırmayı amaçladık. Hızla büyüyen kentler nüfus artışı, gürültü, ulaşım zorluğu gibi stres unsurlarını da beraberinde getirerek yaşamı olumsuz etkilemekte. Yoğun, hızlı ve stresli koşturmaca içinde kentli, ruhsal ve bedensel açıdan olumsuz etkilenerek, sağlıklı, huzurlu ve mutlu yaşam kavramlarını yitirmektedir. Bu durum kentlinin rekreasyonel aktivitelere olan ihtiyacını giderek arttırmakta. Kent içindeki rekreasyon alanları ihtiyacı karşılıyor gibi gözükse de, insanların büyük kısmı bu ihtiyaçlarını doğal alanlar içinde karşılamak istemektedir. Bu açıdan kente yakın alanlarda bulunan ve orman rejimi içerisinde kalan tabiat parkı ve orman içi dinlenme alanları gibi önemli kırsal rekreasyon alanlarını oluşturmaktadır. Ayvalık’ta da benzer durum yaşanmaktadır. Çevresinde bulunan 22 adanın 20’sinin içinde yer aldığı, kıyı yapısı ve doğal güzellikleri nedeniyle dikkat çeken 19.624,27 hektarlık Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, şehrimizin özenle koruması gereken bir ender bulunan özel bir alan. Denizsel Ekosistem ağırlıklı adalar topluluğunun yanı sıra ormanlık alanlar, kıyı kumul alanlar, zeytinlik ve tarımsal alanlar ile değişik karasal ekosistem barındıran bu çarpıcı doğal alanı korumayı öncelikleri arasına alan bir Belediye olarak, orman içi dinlenme ve piknik alanları oluşturmak suretiyle olası yangın ve çevre tahribatlarının önüne geçmeyi hedefledik. Doğal, kültürel ve görsel değerler ile çeşitli rekreasyonel kullanımları bir arada sunabilen ormanlık alanların, kullanıcılara fiziksel ve ruhsal yönden olumlu katkılar sağladığı düşünüldüğünde bu alanların en az müdahale ile zarar vermeden ve kullanıcıların da isteklerine cevap verecek biçimde planlanması ve tasarlanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Bunu göz önüne alarak yaptığımız proje uygulaması ile ilçemizde yaşayan insanların yoğun iş temposundan fırsat bulduğu her zaman moral depolayabilecekleri, doğayla baş başa kalabilecekleri bir mekân oluşturduk. Şehirde yaşayan insanların hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabileceği bir doğal alan belirledik. Ayvalık’a 13 dakika mesafede olan Atatürk Koruluğu Mesire Alanı toplu taşıma araçlarının yoğun çalıştığı güzergâhta bulunuyor. Toplu taşıma araçlarının yanı sıra özel araçlarla da ulaşım sağlanabiliyor” dedi. 
AYVALIK’IN YENİ NEFES ALMA ALANI 
Ayvalık ile Cunda Adası arasında kalan Lale Adası üzerinde, Ayvalık’a 7 km, Cunda Adasına 2 km mesafede yer alan, 20 yaş ve üstü 350 adet fıstık çamı ağacının bulunduğu Ayvalık Atatürk Koruluğunun batı tarafında, yaklaşık 9. 300 metre karelik (9 dönüm ) arazide oluşturulan Atatürk Koruluğu Mesire Alanı projesi, Ayvalık’ın yeni nefes alma alanı olması nedeniyle önem taşıyor. Mesire alanının ön tarafı ahşap çitle çevrili ve aydınlatma düzeni yer alıyor. Doğal taş kaplamalı yürüme yolları, büfe ve 1’i engelli, 3 adet tuvaleti bulunuyor. Piknik alanı, çam ağaçlarının arasında 11 barbekü, 90 adet ormancı masası ile düzenlendi. Mesire alanının ön ve yan tarafında otopark olarak kullanılabilecek bir bölüm var. Bekçi kulübesinin de yer aldığı alanda çocuklar için oyun alanı, doğada spor tapma keyfi yaşatacak 4 adet spor fitness aleti bulunuyor. Belediye Duba Plajına ise 500 metre mesafede bulunan Atatürk Koruluğu, denize sıfır konumu, çam ağaçları arasında olması gibi özellikleri ile kısa sürede en yoğun talep gören noktalardan biri haline geldi. Atatürk Mesire Alanı, yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip. Yılda yaklaşık 120 bin kişiyi ağırlıyor. Kentin sosyal yaşamına sunduğumuz Atatürk Mesire alanımızda, vatandaşlarımız hafta içi ve hafta sonu piknik yapıyor. Doğayla iç içe hem kır düğünleri yapılmasına olanak verecek hem de rekreasyonel aktivitelere hizmet edecek alanda çocuk oyun alanı ile çocuklarımız mutlu olurken vatandaşlarımız fitness aletleri ile temiz havada, ağaçlar arasında spor yapma imkânı buluyor.