AYVALIK’TA EĞİTİME 600 MİLYONLUK YATIRIM

Nilgün KAYA

Nüfusu ile birlikte öğrenci sayısı da artan Ayvalık’ta, lise, ortaokul ve ilkokul ihtiyacının giderilmesi için yaklaşık 300 milyon liralık hayırsever yatırımı ile aynı miktarda devlet yatırımı yapıldığı öğrenildi.

Ayvalık’ta bu yıl dört yeni ilkokul (Bağyüzü, Atatürk İlkokulu, Zeynep Perkit İlkokulu ve Altınova Merkez Ortaokulu), iki yeni orta okul (Bağyüzü ve Sakarya) ve bir lise (Sebahat Öztürk Göksel MTAL)binası yapılıyor.

Bu yeni okullara ek olarak Mutluköy, Karaayıt ve Yeniköy’ün eski okulları 11 milyon lira harcanarak yaşam merkezi olarak faaliyete geçirilirken 15 milyon liraya İlçe Halk Eğitim Merkezi ve 6 milyon lira maliyetli Rehberlik Araştırma Merkezi için çalışmalar yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Eski Kız Meslek Lisesi binasının 6.5 milyon lira maliyetli restorasyon çalışmalarına da devam ediliyor. Ayvalık Uygulama Oteli ve Cunda Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin yararlanacağı sahil projesi için de 11 milyon lira harcanacak.

HAYIRSEVERLERDEN AYVALIK’A YAKLAŞIK 300 MİLYON LİRALIK EĞİTİM DESTEĞİ

Hayırsever Mehmet Can Övünür, binasının ekonomik ömrünü tamamlaması gerekçesiyle yıkılan Atatürk İlkokulu’nun yerine 24 derslikli bir ilkokul yaptırıyor. 1 yıl süreli inşaatın maliyetinin 45 milyon lira olduğu öğrenildi. Aynı hayırsever, Ali Çetinkaya İlköğretim Okulu bahçesine 6 derslikli bir ana okulu da yaptırıyor. Ayvalık merkezde ikinci ilçe genelinde ise üçüncü ana okulu olma özelliğini taşıyacak, 15 milyon lira maliyetli okulun yaz döneminde hizmete girmesi planlanıyor. Mehmet Can Övünür’ün Ayvalık’a kazandıracağı bir diğer okul, Özel Eğitim Orta Okulu olacak. Sanayi karşısında daha önce Hükümet Konağı yapılması planlanan 6 dönümlük alana yapılacak okul, Körfez Bölgesinde Burhaniye’den sonra sadece Ayvalık’ta olacak ve maliyeti 65 milyon lira.

Hayırseverlerin Ayvalık’a kazandıracağı bir diğer okul, Sebahat-Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi yanına yapılacak. Zeynep Perkit İlkokulu adıyla hizmete açılması planlanan okulun temeli atıldı. 12 dersliğin yanı sıra spor salonu, konferans salonu ve ana okulunun yer alacağı okulun maliyetinin 90 milyon lira olacağı ve hayırseverin ismini açıklamak istemediği öğrenildi.

Hayırsever Nilgün Vodina, eski Endüstri Meslek Lisesi yerine ‘Sebahat Göksel Öztürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin temelini attı. Ana bina ve atölyelerden oluşacak okulun maliyetinin 50 milyon lira olduğu öğrenildi.

İhsan Eşsiz Pavyonu olarak bilinen ve son olarak İlçe Halk Eğitim kursları için kullanılan binanın depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmasının ardından aynı alanda 12 derslik TOBB Sakarya Ortaokulu’nun yapımına başlandı. Okul maliyetinin olan 28 milyon liranın 18 milyonunu devlet, 10 milyon lirasını TOBB’nin karşıladığı öğrenildi.

Devlet yatırımı olarak kentte hizmete açılacak okullardan biri Altınova Mahallesi’nde bulunuyor. Altınova Merkez Ortaokulu binası da yıkılan binalardan biri oldu. Yerine yapımına başlanan 12 derslikli İlkokulun yapımı devam ederken müteahhidin sözleşmesinin feshedildiği ve 29 milyon liraya mal olması beklenen inşaatın ihale aşamasında olduğu bildirildi.

GAZİ ORTAOKULU BİNASINI BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ RESTORE EDECEK

Hayrettin Paşa Mahallesi’nde ye alan tarihi cami ile yan yana bulunan, yapımı 1893 yılına tarihlenen ve 2021 yılında kapatılan Gazi İlk Okulu binası Rehberlik Araştırma Merkezi’ne dönüştürüldü. Özel eğitim öğrencilerinin yanı sıra engelli bireylerin tanılama ve rapor yenilemesi için Edremit’e gitmek zorunda kalması nedeniyle Milli Eğitim Müdürlüğü’nün harekete geçtiği ve Ayvalık’ta bu binada Rehberlik ve Araştırma Merkezi açıldığı bildirildi. İstanbul ve Adıyaman’dan gelen öğretmenler ile Ayvalık’ta bulunan toplam 8 öğretmenin görev yapacağı merkezin Ayvalık’ın yanı sıra Gömeç ve Burhaniye’de yaşayan özel eğitim öğrencileri ve engelli vatandaşlara hizmet vereceği belirtildi. Halen kullanım dışı olan Gazi Ortaokulu binasının da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek Rehberlik Araştırma Merkezine dahil edileceği öğrenildi. Maliyetin 6 milyon lira olacağı bildirildi.

Ayvalık’ta 2023-2024 eğitim yatırımları arasında yer alan bir diğer okul, Bağyüzü kırsal mahallesine yapıldı. Yine depreme dayanıksız bulunduğu için yıkılan Bağyüzü İlkokulu binasının bulunduğu alana yapılan 18 milyon lira maliyetli okul, geçtiğimiz hafta hizmete açıldı. Okulda 72 öğrenci eğitim görüyor.

“EĞİTİM BAŞARISINDA ARTIŞ VAR”

Kentte eğitim yatırımlarındaki artışa paralel eğitim başarısında da yükselme olduğu ifade edilirken Liseler arası Geçiş Sınavı LGS’de Ayvalık’ın il genelinde 20 ilçe arasında 13. sıradan 5. sıraya yükseldiği, lise gruplarında 20 ilçe arasında 16 sıradan 6. sıraya yükseldiği öğrenildi.