AYVALIK’TA ETKİLEŞİMLİ DOĞA OYUNLARI İLE EĞİTİME RENK KATTILAR

Nilgün KAYA

Başka Bir Okul Mümkün Ayvalık Eğitim Kooperatifi (BBOM) 2017-2018 eğitim dönemindeki son eğitim çalışmasını doğada gerçekleştirdi.

Ayvalık başta olmak üzere Edremit Körfezi bölgesindeki öğretmen ve eğitmenler için tasarlanan eğitim serisinin sonuncusu olan ve ‘Doğada Eğitim’ başlığını taşıyan eğitim 26 Mayıs Cumartesi günü yapıldı.

Türkiye’de konusunda uzman ve aynı zamanda Doğa Oyunları Evi’nin yaratıcıları olan Banu Binbaşaran ve Burcu Meltem Arık’ın liderliğinde, Çamlık Kamp Alanında tam gün süren uygulamalı ve etkileşimli bir eğitim ile doğada eğitim faaliyetleri ve oyunların uygulanması ile doğa farkındalık, doğaya ve doğal canlılara empatinin gelişmesi amaçlandı. Çalışmaya Ayvalık, Dikili, Küçükkuyu, Edremit’te görevli 15 ana okul ve ilkokul öğretmeninin yanı sıra 5 veli ve ebeveyn çocuklarıyla katıldı.

Tüm paylaşımların katılımcıların doğayı, özellikle de Çamlık’taki yarı doğal çam alanını daha yakından incelemesine ve hissetmesine aracı olduğu bu renkli eğitimde bir seri oyun oynatıldı. Oyunlar aracılığıyla çocuk ve yetişkinlerin farklı duyu ve algılarının gelişmesinin sağlanabileceği vurgulandı. Katılımcıların edindiği izlenim ve tecrübelerden yola çıkarak gruplar halinde doğada oynanabilecek oyunlar tasarlanması için vakit ayrıldı ve herkesin bu oyunları birebir uygulayarak test etmesi ve geri dönüş yapmaları sağlandı. Grup dinamiğinin gün boyunca enerjik ve verimli olduğu bu eğitim çalışmasında yarı doğal bir ortamda bile ne kadar çeşitlilik olduğunu gözlemlemek tüm katılımcıları şaşırttı. Bu gibi basit oyunların Ayvalık’taki okulların bahçelerinde ve avlularında da uygulanabileceğinin altı çizildi. BBOM Ayvalık ekibi 2018-2019 eğitim yılında benzer çalışmaları sürdüreceğini ifade etti.