KUMSALDAKİ İNŞAAT KONUSUNU AYVALIK BELEDİYE MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDILAR

Fotoğraf Nilgün KAYA

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısı 5 Temmuz Çarşamba günü Nejat Uygur Sahnesi’nde yapıldı. Altınova kumsalında devam eden inşaatın, inşaat yasakları kapsamında durdurulması için 3 dilekçe veren Altınova Koruma Girişimi yürütme kurulu dilekçelerinin akıbetini sormak için meclis toplantısına geldi ancak bu kez de bir yanıt alamadı.

9 günlük tatilin işletmeler açısından iyi bir sezon başlangıcı olduğunu belirten belediye başkanı Ergin, tüm belediye çalışanlarına ciddi yoğunluğun üstesinden geldikleri için teşekkür ederek, “Biraz su patlağından dolayı biraz su sıkıntısı çekildi bazı bölgelerde. Talihsizdi. BASKİ de gerekli yatırımları yapacaktır. Ayvalık’ta bir daha böyle su sıkıntılarının olmamasını temenni ediyoruz” dedi.

“ÜÇ KEZ DİLEKÇE VERDİK. DİLEKÇELERİMİZİN AKIBETİ NE OLDU?”

Altınova Kumsalında yapımı devam eden 5 katlı 5 blok inşaatın inşaat yasakları kapsamında durdurulması için Ayvalık Belediyesi’ne geçen hafta üçüncü dilekçelerini veren Altınova Koruma Girişiminin yürütme kurulu ve temsilciler de konuyla ilgili bir gelişme olmaması üzerine Ayvalık Belediye Meclisi toplantısına geldi. Kendilerine halkın toplantıya katılamayacağı söylendiğini belirten temsilciler yerine konuyu gündeme Belediye Meclis Üyesi Levent Gurup gündeme taşıdı. Altınova Koruma Girişimi aynı konu için Eylül 2022’de de meclis toplantısına gelmiş ve konuyu konuşmalarına izin verilmemişti.

Gündem dışı söz alan Meclis üyesi Levent Gurup, “Bayramda Ayvalık’ta büyük bir kalabalık oldu fakat ben sayı olarak 1 milyon laflarını doğru bulmuyorum. Bu kadar insanı ne konaklatacak ne ağırlayacak yerimiz var. Yaz sezonu başladı. Bizleri arayıp şikayetlerini dile getiren vatandaşlarımız var. özellikle inşaatların devam etmesiyle ilgili. Ayvalık için ve özellikle Altınova sahilde devam eden inşaatla ilgili beni birçok kişi aradı. Bu yapılan inşaat tam denizin kıyısında. Araçlar girip .çıkıyor, kalabalık işçi toplulukları girip çıkıyor. Ayvalık bir turizm kenti. Onların taleplerini nazara alınmasını rica ediyorum. Ayvalık içinde de inşaatlar var. bunlarla ilgili de tedbir almanızı rica ediyorum.” dedi.

Meclis üyesi Mehmet Çakır’ da gündem dışı söz alarak, “Güzel ve çok yoğun bir bayram geçirdik ama günümüz şartlarında konaklama fiyatları çok yüksek bedellere çıkmaya başladı. Bundan dolayı kamp kuran, çadır kuran çok vatandaşımız oldu Ayvalık’ta. Daha önceki yıllarda da bununla ilgili konuşmalar yapılmıştı. Ayvalık’ta mutlaka yeni karavan ve çadır kamp alanları oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Konaklama problem değil bunun tuvalet ihtiyacı ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacak yerler olmadığı için Ayvalık belediyesi değil Büyükşehir belediyesi ile ortak yeni alanların oluşturulması iyi olacaktır.” dedi.

6 AYLIK MALİ DURUM ANLATILDI

Gündemde 2023’ün 6 ayı ile ilgili mali gelir ve gider bütçeleri belediye başkan yardımcısı tarafından sunuldu. Kesin hesapta bazı verilerde değişiklik olacağını belirten başkan yardımcısı, “2019 yılı ilk 6 ayında gider gelirden fazlaydı ancak son 4 yılda gelir-giderin dengeli olduğu görülmekte. Ek bütçe konusunda bir çalışma var Eylül ayı içerisinde getirebiliriz. Takdir sizin. Bu yıl itibariyle ilk altı ayda gelirimiz 198 milyon 138 bin 197 lira giderimiz de 194 milyon 906 bin 254 lira. Giderimizi karşılamış durumdayız. İlk altı ayda personel gideri 2021’de 13 milyon liraydı şu an itibariyle 50 milyon 550 bin lira. Sosyal güvenlik ödemeleri 2 milyon 986 bin liradan 6 milyon 53 bin liraya yükseldi. Mal ve hizmet alımları 2021’de 35 milyon 221 bin 355 lira iken şu anda 129 milyon 944 bin 124 lira oldu. Faiz giderleri şu anda 53 bin lira civarında. Cari transferler 1 milyon 924 bin lira. Sermaye gideri 6 milyon 380 . İlk altı ayda çok ihalemiz olmadı. Bu rakam ikinci altı ayda yükselecek. Sermaye transferlerinde bir gelirimiz yok. Toplam 195 milyon bir gider oluşmuş durumda 2021’de 55 milyondu.

“TEMSİL VE TANITIM GİDERİ 3 MİLYON 403 BİN”

Üretime yönelik mal ve hizmet alımları 30 milyon 886 bin, tüketime yönelik mal ve hizmet alımları 23 milyon 550 bin. Yolluklar harcanmamış. Görev giderleri 3 milyon 76 bin. Hizmet alımları 58 milyon 630 bin. Temsil tanıtım 3 milyon 403 bin. Menkul ve gayrimenkul mal alımları 5 milyon 75 bin. Gayrimenkul bakım ve onarımları 5 milyon 311 bin lira olarak gerçekleşti.

30.06.2023 itibariyle açık dosya sayımız 13 adetti. Bunun 10 tanesi itirazlı dosya daha işlemleri devam ediyor. 3 dosyanın tutarı 1 milyon 23 bin liraydı. Bu üç dosyanın da protokollerini yaptık. Şu an itibariyle protokolü devam eden 3 milyon 275 bin lira, onları da zaten bu yıl sonu bitireceğiz. Beklentimiz 465 milyon lira olan hedef bütçemizi gerçekleştirmek“ dedi.

AYVALIK’TA EKO-TURİZM HAREKETİNDE ARTIŞ

Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınları 3 kapsamında basımı yapılacak kitabın İşletme ve İştirakler Müdürlüğü tarafından satısının yapılması için kitap fiyatının belirlenmesi, Tıfıllar Mahallesi 142 ada 4 parselde kayıtlı taşınmaza ait ekoturizm amaçlı imar planına esas kurum görüşünün belirlenmesi, Hacıveliler Mahallesi 107 ada 31-33-34 parsellerde kayıtlı taşınmaza ait ekoturizm amaçlı imar planına esas kurum görüşünün belirlenmesi, İlçede bulunan Hüsnü Uğral Stadyumunun İl Gençlik Spor Müdürlüğünden 3 yıllığına kiralanması için meclisten talep edilen kararında gündeme eklenmesiyle gündem madde sayısı 10’a yükseldi.

Küçükköy Mahallesi Tellikavak caddesi 35 sokak No 46 adresinde bulunan adresin içkili yer bölgesi olarak belirlenmesi imar komisyonuna oy birliği ile havale edildi. Altınova Mahallesi 427ada 73 parselde yer alan taşınmazla alakalı yeşil alan değişikliğini öneren imar planı İmar Komisyonuna havale edildi.

Tıfıllar Mahallesi’nde 12 bin 400 metrekarelik alanda planlanan eko-turizm amaçlı imar planı komisyona sevk edilirken Mehmet Anıl Okyar, “2022 yılında bu konuyla ilgili ilk kararı aldığımızda, bu bir ilk olacak ve bundan sonrakilerin önünü açacağız demiştik. O gün için sıkıntılı bir konuydu. O gün için bir ilkini gerçekleştirelim bakın bundan sonra çok fazlası gelecek demiştik. Demek ki o gün ki öngörümüz şu an yerine oturuyor. Eko-turizm için Ayvalık çok faydalı şekil almış durumda. Artık bundan sonra bu eko turizmin ön açılacak demek ki Ayvalık’ta” dedi.

Hacıveliler kırsal Mahallesi’nde planlanan mülkiyeti Polatlı Gayrimenkul İşletme Kooperatifine ait taşınmazlarla ilgili eko turizm alanının ise 110 bin metrekare olduğu açıklandı.