Ayvalık Cumhuriyet Polis Merkezi Amirliği inşaatı durduruldu

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, bir ay önce yapılan temel kazısında tarihi Ayvalık Akademisinin temel kalıntılarına rastlanan Cumhuriyet Polis Merkezi Amirliği inşaatı Balıkesir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla durduruldu.

1803 yılında Rum Okulu olarak yapılan, Mübadeleden sonra 1923 yılında ‘Erkek Mektebi İptidaisi’ adıyla üç sınıflı ve üç derslikli olarak eğitime başlayan, 1924-1925 eğitim- öğretim yılında Birinci Erkek Numune Mektebi olan, Numune Teşkilatı kaldırılınca da 1926-1927 eğitim-öğretim yılında Cumhuriyet İlkokulu adını alan okul, 2021 yılında binasındaki eskime gerekçesiyle kapatılmıştı.

DİLEKÇELER VERİLDİ, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Kentin en eski okullarından olan Cumhuriyet İlkokulu alanında yapımına başlanan Cumhuriyet Polis Merkezi Amirliği binası, tarihi Ayvalık Akademisi temellerinin bulunmasına rağmen uzman gözetimi olmaksızın temel kazısı yapılması ve beton dökülmesi nedeniyle tartışma yaratmıştı. ‘Tarihi geçmişin dikkate alınması’ gerektiğini hatırlatan Ayvalık Tabiat Platformu ve TMMOB Balıkesir Mimarlar Odası, Ayvalık Kaymakamlığı, Müze Müdürlüğü ile Balıkesir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğüne dilekçe verdi. Ayvalık Koruma Girişimi, kalıntıların üzerine beton dökülmesi üzerine sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Ayvalık Tabiat Derneği ve TMMOB Balıkesir Mimarlar Odasının verdiği dilekçe üzerine Balıkesir Müze Müdürlüğü inşaat alanında inceleme yaptı.

Mülkiyeti Maliye hazinesinde bulunan alanda planlanan inşaat ve fiziki müdahale, Balıkesir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 8.9.2023 tarihli kararı ile kurul değerlendirinceye kadar durduruldu.