Ayvalık sokaklarında bir Akdeniz Foku

Nilgün KAYA- Video: Turan KARAKOÇ (Ayvalık Magazin)

Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan ve ülkemiz için önemli türler arasında yer alan Akdeniz Foklarından biri Ayvalık ‘ta görüldü.

Ayvalık Kazım Karabekir Mahallesi Atatürk Bulvarının arkasında sokak arasında bulunan Akdeniz Foku, Ayvalık Magazin sahibi Turan Karakoç’un girişimleriyle fok denize ulaştırıldı.

Fok, balık kepçesi ile foku yakalayan Nedim Kartal, Turan Karakoç ve vatandaşların yardımıyla ağ içinde taşınarak sahilde denize bırakıldı. Turan Karakoç, “Bir an önce denize atalım dedik yoksa ölürdü, köpekler vardı arka sokakta. Apar topar ağ bulduk. Hemen denize saldık. Ben çok mutlu oldum” dedi. Foku yakalayarak denize taşıyan Nedim Kartal,  “Denize açılan gider borularına sığınmak amacıyla girdiğini, arka sokağa kadar ilerlediğini ve oradan açık mazgalı bulunca dışarı çıktığını düşünüyorum. Allah’tan mazgal acıkmış” dedi.

Akdeniz fokunun boyu ve kilosu nedeniyle yavru olduğu tahmin edildi.

“HABİTATLARI YOK OLAN CANLILAR NESİLLERİNİ SÜRDÜREMEZ”

Ayvalık sokaklarında görülen fokun, annesini kaybetmiş yavru bir fok olduğunu ve fokun insanların yoğun olduğu bir noktada bu şekilde karaya çıkmasının ülkemizde ilk kez yaşandığını ifade eden SAD-AFAG Koordinasyon kurulu başkanı Cem Orkun Kıraç, kıyılardaki yapılaşma ve betonlaşmanın eşsiz yaşam alanlarının yok olmasına neden olduğuna dikkat çekti. Kıraç,   “Bu nadir deniz memelisi sadece denizde yaşamaz. Biyolojileri gereği yavrulamak, yavrularını büyütmek, uymak ve saklanmak için kıyının kara kısmını kullanır. Doğallığını koruyan kıyılar imara açılırsa bu canlıların doğal habitatları bozulmuş olur. Habitatları yok olan canlılar nesillerini sürdüremezler.” Dedi.

TÜRKİYE’DE AKDENİZ FOKU

Su Altı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırmaları Grubundan (SAD-AFAG) alınan bilgiye göre; Akdeniz foku bugün dünyada sadece 4 ülkede; Yunanistan, Türkiye, Moritanya ve Portekiz Madeira Adaları‘nda yaşamakta olup, toplam dünya nüfusu 900 civarında. Türün en büyük populasyonu Ege Denizi’ndedir. Dolayısı ile Akdeniz fokunun Akdeniz’de soyunu sürdürebilmesi ve ekosistemde varlığını koruyabilmesi esas olarak 2 ülkenin elindedir: Türkiye ve Yunanistan. Bir dünya mirası olan Akdeniz fokunun korunmasında Türkiye önemli bir ülke konumundadır.Türkiye’de yapılan çeşitli bilimsel çalışmalarda bireysel tanımlama yolu ile en az 110 civarında (Cem Kıraç ve Meltem Ok, kişisel görüşme) Akdeniz foku bireyi tanımlanmış olup, kıyılarımızda 120 civarında yetişkin fok yaşadığı tahmin edilmektedir ki dünyadaki fok popülasyonunun yaklaşık 900 olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu sayı önemli bir yer tutmaktadır. İri bir deniz memelisi olan Akdeniz fokunun boyu 2-3 metre, ağırlığı 200-300 kilogram arasında değişmektedir. Yavru: Doğduğunda boyu yaklaşık 90-100 cm., ağırlığı yaklaşık 20 kilogramdır. Karın bölgesinde istisnasız bariz bir beyaz leke vardır ve vücudun kalan kısmı parlak siyak kürkle kaplıdır. Yeni doğan yavrunun kılları 1-1.5 cm. uzunluğunda havlı bir yapıdadır.