“DEPREMZEDELER, DONMAKLA TEHLİKELİ BİNALARA GİRMEK ARASINDA BIRAKILAMAZ “

Fotoğraf: Arşiv

EMEK Partisi Balıkesir İl örgütü, devletin depremzedeler için bütün imkanlarıyla seferber olması gerektiğini belirterek “Depremzedeler, donmakla tehlikeli binalara girmek arasında bırakılamaz.” Dedi.

Yapılan yazılı açıklamada, “Merkez üssü Maraş-Pazarcık olan ve yedi kentimizi etkileyen deprem nedeniyle hayatlarını kaybeden yurttaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Enkaz altında kalan, şu anda ulaşılamayan yurttaşlarımızın aramıza sağ salim dönmesini diliyoruz. Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Ancak bu gerçeği bilmek, her an her saniye depremin olabileceğini düşünerek yaşamanın gerilimini azaltmıyor. Çünkü bu gerçeğe rağmen deprem için esaslı tedbirler alınabilmiş değil. Doğru malzemeyle, olması gerektiği gibi yapılmayan binalar ve plansız kentleşme yüzünden şimdiye kadar çok sayıda insanımız hayatını kaybetti, evlerinden oldu.

 

Bugün depremin vurduğu kentlerimizde barınma olanağından yoksun, evlerine giremeyen, yaralı ve ihtiyaç içinde olan çok sayıda yurttaşımız var. Arka arkaya gelen artçı sarsıntılar yüzünden tehlike bitmiş değil. Halkın başta barınma olmak üzere tüm gereksinimlerinin bir an önce karşılanması için devletin bütün imkânları seferber edilmelidir. İllerde ve merkezde afet/kriz masaları kurularak ihtiyaç tespiti ve dağıtımı hızla koordine edilmelidir. Öte yandan; bugün hep birlikte yaralarımızı sarma, birbirimize kol kanat olma zamanı. Afet bölgesindeki kardeşlerimizle dayanışmak için hem bölgedeki örgütlerimiz hem de parti merkezimiz seferber olmuş durumdadır. Parti hesaplarımızdan ihtiyaç ve tedarik listeleri yayınlanmaya başlamıştır. Arama kurtarma çalışmaları için eğitimli arkadaşlarımız, maden işçileri örgütlü olarak bölgeye ulaşacaklardır. Evlerimiz, imkânlarımız, ellerimiz depremzede yurttaşlarımıza açıktır. Bütün halkımıza tekrar geçmiş olsun…

Emek Partisi olarak depremzedelerin yanında, yanı başındayız.

 

Depremin ve ihmallerin vurduğu bölge illerinde can kayıpları maalesef yükseliyor. Bölgedeki parti örgütlerimizden, dayanışma ve koordinasyon kurulumuzdan gelen bilgiler şu ana kadar çok ağır bir tabloya işaret ediyor.

Buna göre; arama kurtarma ekipleri yetersizdir. Birçok yerleşim birimine ekipler ulaşmamıştır. Yine birçok yerde hala enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmaları sivil halkın çabasıyla yapılmaya çalışılmaktadır. Bu durum can kayıplarının artması demektir. Barınma sorunu, kış şartlarına dayanıklı çadır ve konteynerler, ısıtıcı ihtiyacı, battaniyelere, beslenme ve temiz suya erişim ciddi boyutlardadır. Belediye anonslarından şebeke sularının içilmemesi çağrısı yapılmaktadır. Bu uyarılar yerinde olmakla birlikte temiz su karşılanamadığı için halk mecburen bu suları içmektedir. Salgın hastalıklar ve ölümcül soğuk, deprem yorgunu insanlarımız için büyük tehdit durumundadır.

Deprem illerindeki en önemli sorunlardan biri kapalı barınma alanlarının yeter oranda olmamasıdır. “Deprem toplanma merkezleri” olarak belirlenen birçok alan açıktadır ve kar yağışı altındadır. Peş peşe yaşanan depremler ve artçı şoklar nedeniyle insanlarımız travma yaşamaktadır. Açık alanda soğukta kalarak donmak ya da tehlikeli binalara girmek arasında kalan halkımız için derhal harekete geçilmelidir. Bu vahamet son bulmalıdır.

Partimiz, tüm illerde ve seferberlik halinde dayanışma kampanyası başlamıştır. Ne var ki sivil ve demokratik güçlerin yoğun çabalarına rağmen, bu çabalar yetersiz kalmaktadır. Devletin deprem ve afetlere ilişkin tüm imkân ve olanakları halkın birikimidir.

Devlet ve ilgili kurumlar tüm imkânları seferber etmeli, halkın çığlığına kulak vermelidir. Şeffaf ve açık biçimde halk düzenli olarak bilgilendirilmelidir. TMMOB, TTB gibi kurumlar başta olmak üzere, devlet konuyla doğrudan ilgili olan meslek örgütleriyle birlikte hareket etmelidir.

Bölgedeki kamu ya da özel tüm hastane ve okullar, oteller ve konaklama tesisleri, toplu konutlar devlet eliyle ücretsiz olarak depremzedelere açılmalıdır. TTK bünyesinde eğitim gören madenciler başta olmak üzere ülkedeki tüm arama ve kurtarmacılar özel izinli sayılmalı ve süratle deprem bölgelerine ulaştırılmalıdır. Uluslararası yardım başvuruları karşısında tüm kolaylık sağlanmalıdır. Ayrıca bu vahim tabloda sorumluluğu ve ihmali bulunanlar (müteahhit firma yöneticileri, ilgili kamu görevlileri) hakkında, suçu örtbas etme ve delilleri karartmadan soruşturma süreci başlatılmalıdır. Halkımıza bir kez daha geçmiş olsun diyor, acıları paylaşıyoruz.” Denildi.