TARİHİ ÇEŞMELERİMİZDEN ARTIK SU AKMIYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta zamana direnen tarihi çeşmelerin büyük bölümü artık akmıyor. Turizmden sosyal çalışmalara farklı platformlarda ‘tarihi ve kültürel birikimini’ ortaya koyan kentte, tarihi çeşmelerin işlevsiz kalması düşündürüyor. Ayvalık, Balıkesir Kent Konseyi’nin çeşmelerin restore edilmesi yönündeki tavsiye kararını oy birliği ile kabul eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüteceği restorasyon çalışmasının başlamasını bekliyor.

Yıllar önce halkın su ve temizlik ihtiyacını karşılamak üzere yapılan tarihi çeşmeler, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle kullanım dışı kaldı. Kent içinde birçok çeşme hem kurudu hem de unutuldu. Çeşmelerin bazılarının musluğu yok, bazıları da çöplüğe dönüşmüş durumda. Oysa ki çift başlı kartal motifi işli çeşmesi ile dikkat çeken kimi duvara bitişik, hemen hepsi Sarımsak taşından yapılmış Ayvalık çeşmeleri, kentin tarihi derinliğini bütünlemesine karşın en çok tahrip olan yapılar arasında.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan açıklamada, “Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 20 ilçede kaderine terk edilen ve yok olmaya yüz tutmuş tarihi çeşmeler ile şadırvanların restorasyon çalışmaları en kısa sürede başlatılacak. Kitabeleri deforme olan, taşları bakımsızlıktan kararan, muslukları sökülen, suları kesik kurumuş vaziyette olan çeşmeler, restorasyonun tamamlanmasının ardından hem mahalle halkının hizmetine sunulacak hem de şehrin birer sembolü haline gelecek.’ denildi.

Balıkesir Kent Konseyi’nin çeşmelerin restore edilmesine ilişkin tavsiye kararının Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne oy birliği ile kabul edilmesi, çeşmelerin yeniden kazandırılması açısından olumlu gelişme olarak kabul edilirken çalışma programının başlatılması bekleniyor.