“ACILAR BİR DAHA YAŞANMASIN”

Nilgün KAYA

Türkiye – Yunanistan arasında 1923-1924 yıllarında yapılan nüfus mübadelesinin 100. Yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende, aradan geçen bir asrın korkutmadïğı belirtilirken, ‘Yaşanan acıların bir daha yaşanmaması ‘ dileğinde bulunuldu.

Ayvalık Giritliler Derneği, Kent Konseyi ve Belediye işbirliğinde hazırlanan anma töreni, Cunda Adasında Mübadillerin karaya ilk ayak bastığı noktada saat 14.00’te başladı. Anma törenine dernek ve kent konseyi yönetiminin yanı sıra CHP Ayvalık ilçe başkanı Hüseyin Şalmanlı, Belediye Başkan vekili Ali Jale, belediye meclis üyeleri, ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, TEMA Ayvalık Sorumlusu Haluk Aysu ve vatandaşlar katıldı.

Mübadelede hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, merhum şair Hikmet Esen’in bir şiirini okudu.

Vize duvarının kaldırılmasını ve kültürel varlıkların karşılıklı olarak restore edilmesini talep ettiklerini belirten Ayvalık Giritliler Dernek Başkanı Coşkun Tunçmen, “Sevdalısı olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’ nin yüzüncü yılını kutlarken ister istemez yüreğimizin bir köşesinde bir burukluk taşıyoruz. Zira 2023 sadece cumhuriyetimizin kuruluşu değil, aynı zamanda nüfus mübadelesi ile atayurttan anayurda savrulmuşumuzun da yüzüncü yılına denk geliyor. Biz mübadil çocukları ve torunları, aile tarihimizin yazıldığı bir anlamda kaderimizin değiştiği o tarihi karmaşık duygularla anıyoruz.” Dedi. Belediye başkan vekili Ali Jale, mübadele hikayeleri dinleyerek büyüdüğünü belirterek, bu hikayelerin gelecek kuşaklara mutlaka anlatılması gerektiğini vurguladı.

Mübadillerin karaya ilk ayak basması, Rebetiko ekibinin yorumladığı şarkı eşliğinde sembolik olarak canlandırıldı. Hayatını kaybeden mübadiller anısına denize atılan çelenkle program sona erdi.