KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI YAVUZ, HASAT FESTİVALİ PANELİNDE KONUŞTU

Nilgün KAYA

17. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali üçüncü gününde, ‘Ayvalık zeytinyağının ününün korunması ve bu ünün turizm sektörüne yansıtılması’ konusunu Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un katıldığı panelle ele aldı.
Gazeteci Neşe Berber moderatörlüğünde Kırlangıç Kültür ve Yaşam Merkezi ana binasında gerçekleştirilen panelin diğer konuşmacıları Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim görevlisi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ve Bunge Komili Zeytinyağları Orijinasyon Müdürü Mehmet Cavlı oldu. Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar ve ilçe protokolünün de katıldığı panelde, Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, ‘Üründe katma değerin arttırılabilmesi için ürünün özelliklerinin ve üretimden satışa bütün ayakların bilinmesi gerektiğini, her bölge için zeytin ağaçlarında yeni klonlarín araştırılmasının yapılmasının şart olduğunu’ ifade ederken zeytinin yaşam tarzı ve kültür olduğunu belirten Mehmet Cavlı, “Ayvalık Ticaret Odasının başlattığı coğrafi işaretine markalarımızın sahip çıkması lazım. Avrupa’da 5 milyon Türk yaşamasına rağmen oradaki raflarda coğrafi işaretli Ayvalık zeytinyağını sokamadık. Avrupa Birliği kendi ürününü korumak için Türkiye’den ihraç edilen yağa vergi uyguluyor. Maliyetlerimiz çok yüksek, verilen destek Avrupa Birliği’ndeki desteğe göre çok çok aşağıda. Üreticimiz ve ihracatçımız zorlanıyor. Ayvalık olarak ağacımıza ve ürünümüze sahip çıkmamız lazım ” dedi.
“KALKINMA YERELDE BAŞLAR “
Türkiye Master planı içinde Balıkesir ve Çanakkale ile birlikte konumlandırılan Kuzey Ege destinasyonunun turizm, kültür ve doğa olarak inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, ” Balıkesir’ de sayısı üç bini aşan kültür ve tabiat varlığı var. Bu inanılmaz bir rakam. Türkiye sıralamasında Balıkesir beşinci sırada. Nasıl bir ürün var elimizde, nasıl bir şehir var, nasıl bir potansiyelin üzerinde oturuyoruz. Bunu gerçekten düşünmemiz ve çalışmamız gerekiyor. Kalkınma muhakkak yerelde başlar.
O yüzden yerelde yapacağımız faaliyetler inanın son derece kıymetli ve özel. Türkiye sıralamasında beşinci sırada olan bir  önemli şehirde yaşıyorsunuz. Başta gastronomi alanında olmak üzere onbeş ürünümüz Balıkesir ‘de coğrafi işaret almış, on sekiz ürün için başvuru yapılmış durumda. Bunlar gerçekten her şehre nasip olmayan çok büyük bir potansiyel. Balıkesirimiz kırsal turizm, yürüyüş, bisiklet turları, kamp karavan,yatçılık. Daha fazla yat görmek istiyoruz. Dünyanın en güzel yat festivalleri neden burada olmasın? Daha etkin planlı kıyı kullanımı ve tabii ki muhakkak gastronomi ile aslında çok yüksek uluslararası marka değerine sahip ancak turizmcilerin izle sohbet ettiğimizde buradaki bütün yatırımcılarımız da şöyle bir algı var. Burada üç ay turizm yapılır. Çok yanlış birşey. Üç ayda hiçbir yatırımın fizibil olması mümkün değil.bu nedenle sezonumuzu on iki aya uzatmak hiç te imkansız değil.” dedi.
Zeytinyağının Ayvalık ‘ın dünyadaki ve Türkiye’deki pek çok yerden ayrışmasını sağlayan önemli değerlerden biri olduğunu söyleyen bakan yardımcısı Yavuz, ” Ayvalık zeytinyağı son derece önemli bir marka. Acaba bu konuda markalaşmayı ne kadar tamamlayabildik? Markasının altına herkes Ayvalık zeytinyağı yazabilir mi? Tescil olması çok önemli. Ayvalık zeytinyağını yüksek bir noktada konumlandırmak, Ticaret Odasının liderliğinde sizlerin elinde. ” Dedi. Yurt dışında okuduğu sırada gördüğü zeytinyağı satış konusunu örneklendiren Yavuz, “Türkiye artık çok değişti. Yerel markaları, yerel üretimleri toptan satmamayı, kendi ürünümüze kendimiz değer verip tüketiciye doğrudan ulaştırabildiğimizde büyük adımlar attık ama bunu daha ileriye götürmemiz lazım. Tüm dünyaya özel  önemli ve pahalı bir ürün olarak tabii destinasyonda bir ürün, Ayvalık ‘taki bütün markalarını başta zeytinyağı olmak üzere konumlandırmak, değer vermek önemli. Bunun için de birlikte çalışabilmeyi başarmak, fiyat kırmamak, nitelikli ürün, nitelikli destinasyonun hak ettiği değerde satılmasını sağlamak önemli ” dedi. Zeytinin vok kıymetli bir bitki olduğunu ifade eden Yavuz, ” Zeytin 8 bin yıldır varolan bir tarihi eser. Zeytini ve zeytinyağını milli kültür ürünümüz olarak kabul ediyoruz. Ayvalık’ta bu anlamda neler yapılabilir dersek, kadın istihdamının en yüksek olduğu sektörlerden birisi olmak, yerel tarım faaliyetleri ile turizmin bütünleşmesini sağlamak gerekiyor. Ayvalık ‘ın ulusal ve uluslararası markalaşmasını desteklememiz ve bu konuda özel bir çalışma yapmamız gerekiyor ve bu kapsamda yerel yönetimler, ticaret odaları, turizm ve eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapması gerekiyor.” Dedi.
Bakan yardımcısı Yavuz’a Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar ve Mehmet Cavlı tarafından teşekkür plaketi verildi. Panelin ardından Zeytinyağı pazarını gezen Yavuz, katılan üreticilerden bilgi aldı.