SUALTININ GİZEMLİ DÜNYASINI TUVALLERE YANSITTI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta yaşayan Rus Dili öğretmeni ve kültürolog Dr. Hyesung Lee, atık kumaş parçaları ve çeşitli objelerle en eski dünya haritalarının ardından bu kez Ayvalık ve Ege Denizi su altı güzeliklerini tuvallere taşıdı.

İnsanlık tarihinin hemen her safhasında önemli bir yeri olan haritaların dünyadaki en eski örneklerini atık malzemelerle yeniden yapan, bir zeytin çuvalını bir Babil haritasına, dal parçalarını ise eski bir Seul haritasına dönüştüren Güney Koreli Hyesung Lee, bu kez denizlerin güzel ve gizemli canlılarını farklı bir boyuta taşıdı. İpek Yolunu 18 ayda develerle geçerek bir ilke imza atan, ülkemizin sayılı Fotoğraf Sanatçıları arasından yer alan Arif Aşçı’nın eşi Güney Koreli Hyesung Lee, başta Ayvalık ve Ege Denizi olmak üzere denizlerde yaşayan canlıları yeniden tasarlıyor.

10 yıldır Ayvalık’ta yaşayan Lee, evinde oluşturduğu stüdyosunda, topladığı eski ve atık kumaşları, ipleri ve farklı objeleri sanata dönüştürerek yeniden kullanıma kazandırıyor. Resimlerinin ana malzemesi olarak renkli, atık kumaş parçalarını kullanan, bu kumaş parçalarını birbirine dikerek, üzerine ip, boncuk, tel, düğme, çengelli iğne hatta makas gibi kullanmadığı farklı objelerle birleştiren Lee, hayal gücü, tasarım yeteneği ve el becerisini birleştirerek atık malzemelerden bir sanat eseri yaratıyor.

 

“BALIKLAR YOK OLMASIN DİYE DÜŞÜNEREK ATIK MALZEMELERİ KULLANDIM”

Tabloları için aylarca uğraşan Lee, “ Türkiye’de 3 kere sergi açtım. En son Orhan Peker Sanat Galerisinde sergi açtım sonra bu seriye başladım. Bu balıkları küçük bir parça kumaşları mozaik gibi toplayıp birkaç kat dikiş yapıyorum. Büyük kanvas üzerine elde veya dikiş makinesi ile dikiyorum. Neden balık? Herkes balıkları seviyor. Ege Denizi harika bir yer, her zaman balıkları yaparken bizim evden ya da Cunda’dan ya da belediye başkanlığı binası yanındaki denizi düşünerek bunları yapıyorum. Bu malzemeleri toplarken çok düşündüm. Bu atık malzemelerin denize girmemesi için ne yapabilirim diye düşündüm. Çünkü bunlar denize girerse o balıklar yok olacak. Bir tane balığı kurtarmak için bunları yapıyorum gibi düşünerek çalışıyorum.” dedi.

GÖK HARİTALARI, KAÇGARLI MAHMUT’UN DÜNYA, İDRİSİ’NİN BALKH HARİTASI

Kore Üniversitesi ve Volvolgrad’ta (eski Stalingrad) kültür sosyolojisi dersleri veren Lee, geçen yıllarda, kumaş ve farklı materyallerle yaptığı haritalara ait sergisi, 6 Aralık 2019’da Ankara’da bulunan Kore Kültür Merkezi’nde sanat severlerin beğenisine sunulmuştu.

Lee’nin 12. yy ait Çin ve 14.yy ait Kore gök haritaları ile başladığı harita serisinde, haritaları üç asır boyunca Avrupa’da büyük bir boşluğu dolduran, 12. yy coğrafya ve harita üstatlarından Ebû Abdullah Muhammed Bin İdrîsî, Afganistan’ın kuzeyinde yer alan eski bir yerleşim yeri olan Balkh haritası, 10 yy ait Al İstakhri, dil bilimci ve haritacı İbni Al Wardi, Kaşgârlı Mahmud’un Divan-ü Lugat’t-Türk adlı eserine ilave ettiği ilk Türk Dünya Haritası, Abbasi Halifesi El-Memun’un emriyle birçok astronom ve coğrafyacı tarafından yapılan ve kaybolduğu düşünülen, coğrafya tarihinin meşhur dünya haritası, Pietro Vesconte’nin Ortaçağ’daki, en eski imzalı ve tarihli deniz grafiği olan 1311 Portolan haritası, Hereford’un 1300’lü yıllara ait İngiltere, Beatus, Kore’nin Seul Kenti ile M.Ö. 2200’lere ait Kerkük yakınındaki Yorgan Tepe’de bulunan Babil Haritasının yanı sıra Türkiye ve Piri Resi’i Ayvalık haritası da yer alıyor.